Quantcast
Channel: Αέναη επΑνάσταση
Viewing all 1512 articles
Browse latest View live

Για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

$
0
0

Για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο
Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης, θεολόγος

In English here

Ο πάπας Φραγκίσκος είναι πρωτίστως πολιτικό πρόσωπο - αρχηγός του κράτους του Βατικανού, με μεγάλη επιρροή διεθνώς, όπως φημολογείται - και δευτερευόντως θρησκευτικό. Έτσι, η επίσκεψή του στη Λέσβο ενόψει του προσφυγικού προβλήματος θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως επίσκεψη ενός πολιτικού ηγέτη.

Θρησκευτικός ηγέτης ο πάπας είναι μόνο για τους ρωμαιοκαθολικούς χριστιανούς. Για εμάς τους ορθόδοξους χριστιανούς, ο πάπας είναι αρχηγός μιας αίρεσης, και μάλιστα ίσως της πιο ολέθριας: αίρεσης παντοδύναμης, με τεράστιο πλούτο και πολιτική ισχύ, που κρατάει αιχμάλωτα ολόκληρα έθνη στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και τη λατινική Αμερική και γενικά, κατά τόπους, σε όλο τον πλανήτη.

Οι ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί αναμφίβολα είναι αδελφοί και συνάνθρωποί μαςκαι, ως προς την πίστη και το ήθος, παρόμοιοι με εμάς. Τους αγκαλιάζουμε, και πρέπει να τους αγκαλιάζουμε, 100% με αγάπη Χριστού. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι, από θρησκευτική άποψη, η Οργάνωση, στην οποία ανήκουν (η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία), δεν διαφύλαξε και δεν διαφυλάσσει εδώ και χίλια χρόνια την αυθεντικότητα του χριστιανισμού. Δεν είναι καθόλου συνέχεια της αρχαίας Εκκλησίας, αλλά εκτροπήαπό αυτήν. Οι δυτικοευρωπαίοι χριστιανοί άγιοι των πρώτων χιλίων χρόνων του χριστιανισμού ανήκουν στην ίδια πνευματική παράδοση με τους ορθόδοξους αγίους όλων των εποχών, μέχρι και σήμερα, και όχι με τους χριστιανούς των ίδιων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, που έζησαν την επόμενη χιλιετία, όταν πλέον είχε επικρατήσει ο Καθολικισμός.

Τεκμηριώνω τα παραπάνω επικαλούμενος τη μαρτυρία πολλών ρωμαιοκαθολικών (αλλά και προτεσταντών), που έγιναν ορθόδοξοι χριστιανοί μετά από προσεκτική και σοβαρή έρευνα των πηγών του αρχαίου χριστιανισμού, όπως ο δολοφονημένος επίσκοπος Ναζιανζού Παύλος ντε Μπαγεστέρ, οι πατέρες Σεραφείμ Μπέλ, Γαβριήλ Μπουνγκ, Πλακίδας Ντεσέιγ και αναρίθμητοι άλλοι (πολλές και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα «Roman Catholics metOrthodoxy»).

Ως ορθόδοξος χριστιανός, και τον ίδιο τον πάπα τον αγαπώ. Γι'αυτό και εύχομαι - και του προτείνω, αν και ξέρω ότι είναι μάταιο - να επιστρέψει στην αρχαία παράδοση του χριστιανισμού, την Ορθοδοξία, ώστε να σωθεί ο ίδιος και όλοι οι συνεργάτες του και τα μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης που ονομάζεται Καθολική ή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.


Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί ορθόδοξοι ιεράρχες, ακόμη και πατριάρχες, έχουν κάνει μερικά μεγάλα βήματα καλής θέλησης προσεγγίζοντας τους τελευταίους πάπες και γενικά τους ρωμαιοκαθολικούς αρχιερείς, ιερείς και πιστούς. Τα βήματα αυτά συνεχίζονται, αμφιβάλλω όμως ότι έχουν το πραγματικά επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να βοηθήσουν τους ρωμαιοκαθολικούς αδελφούς μας να επιστρέψουν στην αρχαία Εκκλησία. Γι'αυτό, δεν χαίρομαιβλέποντας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον οικουμενικό πατριάρχη να συνοδεύουν τον πάπα ή να του συμπεριφέρονται σαν να είναι αποδεκτός θρησκευτικός ηγέτης μιας αποδεκτής χριστιανικής κοινότητας, δηλαδή μιας κανονικής τοπικής Εκκλησίας. Ό,τι κι αν λέμε, δεν είναι κάτι τέτοιο. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία χωρίζεται με αβυσσαλέο χάσμα από την Ορθόδοξη.Οι ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι, τα τελευταία χρόνια, προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι "είμαστε πολύ κοντά". Κάθε άλλο. Ο Θεός των ρωμαιοκαθολικών είναι ένας αυστηρός δικαστής, που κρίνει τον άνθρωπο και είτε τον αθωώνει, είτε τον καταδικάζει, κυριολεκτικά, σε αιώνια τιμωρία. Αντίθετα, ο Θεός των ορθοδόξων δεν κρίνει κυριολεκτικά τον άνθρωπο, αλλά τον καλεί να ενωθεί μαζί Του και να φτάσει σε κατάσταση θέωσης, που είναι η αγιότητα. Η πεισματική άρνηση της αγάπης του Θεού από τον αμετανόητο άνθρωπο, μετατρέπει σε κόλασητην παρουσία του θείου Φωτός στη ζωή αυτού του ανθρώπου, ενώ ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στον παράδεισο.

Κατά τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο Χριστός έγινε άνθρωπος, για να τιμωρηθεί αντί για τους ανθρώπους, ώστε να ικανοποιηθεί η δικαιοσύνη του Πατέρα Του, που είχε προσβληθεί λόγω του προπατορικού αμαρτήματος. Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία (όπως και τους αρχαίους χριστιανούς), ο Χριστός έγινε άνθρωπος, επειδή ο Τριαδικός Θεός αγαπάει τόσο πολύ τον κόσμο, ώστε από την αρχή των αιώνων (ή, πιο σωστά, προαιώνια) είχε την επιθυμία να ενωθεί με τους ανθρώπους και να τους καλέσει σε ένωση με Αυτόν. Όμως ένωση του ανθρώπου με το Θεό, κατά τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, δεν υφίσταται, μόνο δίκη και καταδίκη ή αθώωση του ανθρώπου από το Θεό.

Αυτή η ιδέα - η οποία συνδέεται με πολλές άλλες θεολογικές και φιλοσοφικές διαφορές μεταξύ ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών - είναι η αιτία για τη σκληρή στάση του Καθολικισμού απέναντι στους ανθρώπους ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα. Δεν είμαστε λοιπόν καθόλου κοντά με τους ρωμαιοκαθολικούς.

Αν ο πάπας Φραγκίσκος πράγματι επιθυμεί να βοηθήσει τους ανθρώπους,ας χρησιμοποιήσει την πολιτική και οικονομική δύναμή του, ως πολιτικό πρόσωπο που είναι, για να παρέμβει στη διεθνή πολιτική, με διπλό στόχο: αφενός να τακτοποιηθούν οι πρόσφυγες σε κατάλληλο χώρο (όχι σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει οικονομικά και κοινωνικά), και αφετέρου να σταματήσουν οι πόλεμοι στην Ασία και την Αφρική, που προκάλεσαν το προσφυγικό και προκαλούν και τη μεγάλη μετανάστευση των λαών τα τελευταία χρόνια. Αν το πράξει αυτό, δεν θα πάψει αυτόματα να είναι αρχηγός μιας ολέθριας αίρεσης, αλλά σίγουρα θα καταξιωθεί στην ανθρώπινη ιστορία και, ποιος ξέρει, ίσως και στα μάτια του Θεού της αγάπης, τον οποίο υποτίθεται ότι τιμά.

In Englishhere Regarding the Pope’s visit to Lesvos Island, Greece
Ελληνικά:Για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

Συμπλήρωμα:
Ορθόδοξοι άγιοι στις χώρες της Δύσης - Η Ορθοδοξία στο δυτικό κόσμο σήμερα
Οι ορθόδοξες ρίζες της Δύσης ως παράγοντας πανευρωπαϊκής ενότητας
Βασικές διαφορές ορθόδοξων και ρωμαιοκαθολικών
Καθολικοί & Ορθόδοξοι άγιοι: μοιάζουν ή διαφέρουν;

Ο διάσημος Ελβετός θεολόγος Γαβριήλ (Bunge) ασπάστηκε την Ορθοδοξία
Ο νεομάρτυρας επίσκοπος Παύλος ντε Μπαγεστέρ και η μεταστροφή του στην Ορθοδοξία
Ο Χιλιανός νεομάρτυρας Χοσέ (Ιωσήφ) Μουνιόθ-Κορτέζ (1997)
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Λαοί που αναζητούν την Ορθοδοξία
Η ορθόδοξη βάπτιση Πολωνού πανεπιστημιακού


Ιστορική η επίσκεψη του ποντίφικα στο Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.




Μυτιλήνη: Η Λέσβος βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. 




Αστραπή

$
0
0

Αστραπή

Οι δυνατοί δεν έχουν χρόνο. Βλέπουν το άπειρο.
Το πριν και το μετά γι'αυτούς είναι ένα σύνολο.

Συνεχίζουν να ελπίζουν και να αγωνίζονται έχοντας
προσανατολισμό και πυξίδα την προσπάθεια
για αλληλεγγύη και συναδέλφωση.

Στο μονοπάτι προς την ανατολή
οι δυνατοί βλέπουν το αόρατο.
Είναι υπαρκτό και ορατό
μόνο στους σταυρωμένους.

Πιάσε την αστραπή στο δρόμο σου άνθρωπε,
δώσε της παλμό και διάρκεια, μπορείς!

Στης γνώσης την δύναμη, ο κεραυνός
ρίχνει φωτιά στο κενό της μνήμης.

Μεσ'την θύελλα της λήθης
μέσα στης νύχτας τον πόλεμο των άστρων,
γίνε αστραπή.

Σοφία Ντρέκου


Ο Λάζαρος κι η Αγαπημένη του, Χαλίλ Γκιμπράν

$
0
0

Ο Λάζαρος κι η Αγαπημένη του, Χαλίλ Γκιμπράν
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 

Από το Θεατρικό έργο «Ο Λάζαρος και η Αγαπημένη του» (1933)







ΜΑΡΙΑ: (...) Τώρα είμαστε εδώ, σ'αυτόν τον κήπο, μι'απόσταση ανάσας από την Ιερουσαλήμ. Είμαστε εδώ. Και ξέρεις καλά, αδερφέ μου, πως ο Κύριός μας θα ήθελε να είσαι μαζί μας μ'αυτό το ξύπνημα, να ονειρεύεσαι τη ζωή και την αγάπη. Και να σ'έχει έναν φλογερό οπαδό, μια ζωντανή μαρτυρία της δόξας Του.

(...)

ΛΑΖΑΡΟΣ:Δεν υπάρχει όνειρο εδώ και δεν υπάρχει ξύπνημα. Εσύ κι εγώ κι αυτός ο κήπος δεν είναι παρά μονάχα φαντασίωση, σκιά του πραγματικού. Το ξύπνημα είναι κει που ήμουνα με την αγαπημένη μου και με την πραγματικότητα.(...)

(...)

ΛΑΖΑΡΟΣ:Ήμουνα ένα ποτάμι κι αναζητούσα τη θάλασσα εκεί που μένει η αγαπημένη μου, κι όταν έφτασα στη θάλασσα, οδηγήθηκα στους λόφους για να τρέχω πάλι ανάμεσα στα βράχια. Ήμουνα ένα τραγούδι φυλακισμένο μες στη σιωπή επιθυμώντας την καρδιά της αγαπημένης μου κι όταν οι άνεμοι τ'ουρανού με λευτέρωσαν και με προφέρανε μες σε κείνο το πράσινο δάσος, ξανααιχμαλωτίστηκα από μια φωνή και γύρισα πάλι στη σιωπή. Ήμουνα μια ρίζα μες στη σκοτεινή γη και έγινα ένα λουλούδι και μετά ένα άρωμα μες στο άπειρο που ανέβαινε να τυλίξει την αγαπημένη μου και μ'έπιασε και μ'έκοψε ένα χέρι κι έγινα μια ρίζα πάλι, μια ρίζα μες στη σκοτεινή γη.

ΜΑΡΙΑ:  Α, παράξενο, πολύ παράξενο! Κι όμως, αδερφέ μου, είναι καλό να είσαι ένα ποτάμι που τρέχει κι είναι καλό να είσαι μια ρίζα μες στη σκοτεινή γη. Ο Κύριος τα ήξερε όλα αυτά και σε κάλεσε πίσω κοντά μας για να μπορέσουμε να μάθουμε πως δεν υπάρχει κανένα πέπλο ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Δεν καταλαβαίνεις πως είσαι ζωντανή μαρτυρία για την αθανασία; Δεν μπορείς να το νιώσεις πως μια λέξη που ειπώθηκε μ'αγάπη, φέρνει να σμίξουνε στοιχεία σκορπισμένα από κάποια ψευδαίσθηση που τη λεν θάνατο; Πίστεψε και έχε την πίστη, γιατί μονάχα στην πίστη, που είναι βαθύτερή μας γνώση, μπορείς να βρεις παρηγοριά. 

(...)

ΛΑΖΑΡΟΣ:Ήμασταν, η αγαπημένη μου κι εγώ, μες στο άπειρο και ήμασταν άπειρο. Ήμασταν μες στο φως κι ήμασταν φως. Και περιπλανιόμασταν σαν αρχαίο πνεύμα που κινιόταν πάνω στην όψη των νερών. Κι ήταν για πάντα η πρώτη μέρα. Ήμασταν η ίδια η αγάπη που ζει μες στην καρδιά της διάφανης σιωπής. Τότε, μια φωνή σαν κεραυνός, μια φωνή σαν αμέτρητες λόγχες να τρυπούσαν τον αιθέρα, κραύγασε λέγοντας : «Λάζαρε, έλα έξω!». Κι η φωνή αντήχησε και ξαναντήχησε μες στ'άπειρο κι εγώ, σαν από παλίρροια πλημμύρας, έγινα άμπωτη. Ένα σπίτι διαλυμένο, ένα ρούχο σχισμένο, μια νιότη αξόδευτη, ένας πύργος που σωριάστηκε κι απ'τις σπασμένες πέτρες του φτιάχτηκε ένα ορόσημο. Μια φωνή κραύγασε : «Λάζαρε, έλα έξω!». Και κατέβηκα από την έπαυλη τ'ουρανού σε έναν τάφο μες σε τάφο, σ'αυτό το σώμα μες σε μια σπηλιά κλεισμένο.

(...)

ΛΑΖΑΡΟΣ:Είναι τόσο διαφορετικά όλα κει πέρα στην κοιλάδα! Εκεί δεν υπάρχει βάρος και δεν υπάρχει μέτρο. Εκεί είσαι με την αγαπημένη σου.

(Σιωπή). Ω, αγαπημένη μου! Αγαπημένο μου άρωμα, μέσα στ'άπειρο! Φτερά που ήσασταν απλωμένα για μένα! (...)

(...)

ΛΑΖΑΡΟΣ:Να περιμένει κανείς, να περιμένει κάθε εποχή να ξεπερνάει μιαν άλλη. Κι ύστερα, να περιμένει την εποχή να ξεπεραστεί από μιαν άλλη. Να βλέπεις όλα τα πράγματα να τελειώνουν πριν έρθει το δικό σου τέλος - το τέλος σου που είναι η αρχή σου. Να ακούς όλες τις φωνές και να ξέρεις ότι διαλύονται σε σιωπή, όλες εκτός από τη φωνή της καρδιάς σου που θα κράζει ακόμα και στον ύπνο.

ΤΡΕΛΛΟΣ:Άσπρο πουλί που πέταξες για το νοτιά, εκεί που ο ήλιος αγαπάει τα πάντα, τι σε κράτησε στον αέρα και ποιος πίσω σ'έφερε; Ο φίλος σου ήταν, ο Ιησούς της Ναζαρέτ! Σ'έφερε πίσω, από οίκτο για τα άφτερα που δεν μπορούν να προχωρήσουνε πέρα. Ω, άσπρο πουλί, κάνει κρύο εδώ και παγώνεις κι ο βοριάς γελάει στα πούπουλά σου.

ΛΑΖΑΡΟΣ:Θέλετε να 'στε μες σε σπίτι και κάτω από μια στέγη. Θέλετε να 'στε μες σε τέσσερις τοίχους, με πόρτα και παραθύρι. Θέλετε να 'στε εδώ και μένετε χωρίς όραμα. Ο νους σας είναι εδώ κι εμένα το πνεύμα μου είν'εκεί. Όλος ο εαυτός σας είναι στη γη. Όλος ο εαυτός μου είναι στ'άπειρο. Σέρνεστε μες στα σπίτια κι εγώ πέταξα πέρα, πάνω απ'τη βουνοκορφή. Είστε όλοι σκλάβοι ο ένας στον άλλο και δε λατρεύετε άλλους από τους εαυτούς σας. Κοιμάστε και δεν ονειρεύεστε. Ξυπνάτε, μα δε βαδίζετε ανάμεσα σε λόφους. Και χθες είχα βαρεθεί εσάς και τις ζωές σας και γύρευα τον άλλο κόσμο που εσείς τον λέτε θάνατο, κι αν είχα πεθάνει, ήταν γιατί το ποθούσα. Τώρα, στέκομαι εδώ ετούτη τη στιγμή επαναστατώντας ενάντια σ'αυτό που λέτε ζωή.

ΜΑΡΘΑ: (με αυστηρό τόνο). Λες τη θλίψη μας οίκτο που έχουμε για τον εαυτό μας. Αλλά κι ο θρήνος σου τι είναι άλλο από οίκτο για τον εαυτό σου; Ησύχασε, και τη ζωή δέξου την που σού 'δωσε ο Κύριος.

ΛΑΖΑΡΟΣ:Δε μου έδωσε εμένα ζωή, σε σας έδωσε τη ζωή μου. Στέρησε τη ζωή μου απ'την αγαπημένη μου και την έδωσε σ'εσάς. Ένα θαύμα για να ανοίξει τα μάτια σας και τ'αυτιά σας. Με θυσίασε, όπως ακριβώς θυσίασε και τον Εαυτό Του. (Μιλώντας προς τον ουρανό). Πατέρα, συγχώρα τους. Δεν ξέρουνε τι κάνουν.

ΜΑΡΙΑ: (με δέος). Κι Εκείνος είπε ακριβώς τα ίδια λόγια όταν βρισκόταν πάνω στο σταυρό.

ΛΑΖΑΡΟΣ:Ναι, είπε αυτά τα λόγια για μένα όπως και γι'Αυτόν, όπως και για όλους τους άγνωστους, που κατάλαβαν αλλά δεν τους κατάλαβαν. Δεν είπε αυτά τα λόγια όταν τα δάκρυά σας τον παρακάλεσαν για τη ζωή μου; Ήταν η δική σας επιθυμία κι όχι η θέλησή Του που έκανε το πνεύμα Του να σταθεί στη σφραγισμένη πόρτα και να πείσει την αιωνιότητα να με παραδώσει σε σας. Ήταν εκείνη η πανάρχαια λαχτάρα για ένα γιο κι έναν αδελφό, αυτό που μ'έφερε πίσω.

Από το θεατρικό έργο «Ο Λάζαρος και η Αγαπημένη του», μετάφραση: Θανάσης Γιαπιτζάκης, εκδ. Μπουκουμάνη, 1987 πηγή: to-en.gr

Γκιμπράν Χαλίλ / Gibran, Kahlil, 1883-1931


Ο Γκιμπράν Χαλίλ, ή Χαλίλ Τζιμπράν, ή «ο άνθρωπος από το Λίβανο», όπως είναι γνωστός στο παγκόσμιο κοινό, υπήρξε ποιητής, φιλόσοφος και καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στον Λίβανο στις 6 Ιανουαρίου του 1883, σύμφωνα με το πιστοποιητικό της γέννησής του, καταχωρημένο στο Μπσαρί της σημερινής Δημοκρατίας του Λιβάνου, στις πλαγιές του Γουάντι Καντίσα. Τα εκατομμύρια των αραβόφωνων λαών που γνωρίζουν τα κείμενά του, τον θεωρούν διάνοια της εποχής του.

Η φήμηκαι η επίδρασή του, όμως, απλώθηκαν πέρα από την Εγγύς Ανατολή. Η ποίησή του μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Τα σχέδια και οι πίνακές του εκτέθηκαν σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου. Ο Αύγουστος Ροντέν, ο δάσκαλός του, τα συνέκρινε με εκείνα του Γουΐλιαμ Μπλέικ. Εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα τελευταία χρόνια της ζωής του άρχισε να γράφει στην αγγλική γλώσσα.

Ο Προφήτης,το γνωστότερο ίσως, μαζί με τα έργα του, που εκδόθηκαν με τα μυστικιστικά του σχέδια, αγαπήθηκαν από αναρίθμητους αναγνώστες, που βρίσκουν μέσα τους μια έκφραση των βαθύτερων συλλήψεων της καρδιάς και του νου. Στις 10 Απριλίου του 1931, ο Τζιμπράν πέθανε στην ηλικία των 48 ετών σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, από κίρρωση του ήπατος. Η σορός του μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 1931 για να ταφεί σύμφωνα με τη θέλησή του στο Μπσαρί, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Έργα γραμμένα στην Αραβική: * Επαναστατημένα Πνεύματα (1908) * Σπασμένα Φτερά (1912) * Δάκρυ και Χαμόγελο (1914) * Η Λιτανεία (1918) Έργα γραμμένα στην Αγγλική * Ο Τρελός (1918) * Ο Πρόδρομος (1920) * Ο Προφήτης (1923) * Άμμος και Αφρός (1926) * Ιησούς ο Γιος του Ανθρώπου (1928) Έργα που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του: * Οι Θεοί της Γης (1931) * Ο Περιπλανώμενος (1932) * Ο Κήπος του Προφήτη (1933) * Ο Λάζαρος κι ο Αγαπημένος του (1933)

Συνθέσεις κειμένων του όπως το Σκέψεις και Διαλογισμοί εκδόθηκαν μετά το θάνατό του όπως και αρκετά πεζοτράγουδα, ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα σε διάφορους τίτλους.

Σοφία Ντρέκου / αέναη επΑνάσταση

Δείτε και...
Η Ανάσταση του Λαζάρου - Λεβ Ζιλλέ, Μοναχού της Ανατολικής Εκκλησίας
Τάφοι στην Αγία Γη και ο τάφος του αγίου Λαζάρου
Οι λίθοι κεκράξονται (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
Τα ήθη και τα έθιμα του Αγίου Λαζάρου Στην Κύπρο
Οι αδελφές του Λαζάρου Μάρθα και Μαρία στα Ευαγγέλια
Στο σπίτι του Λαζάρου (Χριστοκεντρικές εμπειρίες ενός ερημίτου)

Η Σταύρωση † Ανάλυση της θεολογίας της εικόνας της Σταυρώσεως (κείμενο+ομιλία)

$
0
0

†.Η ΣΤΑΥΡΩΣΙΣ†. (ΟΜΙΛΙΑ+ΚΕΙΜΕΝΟ)
Ἀνάλυση τῆς θεολογίας τῆς εἰκόνας 
τῆς Σταυρώσεως τοῦ Κυρίου μας.
επιμέλεια-τονισμοί Σοφία Ντρέκου

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου,
από την ιστοσελίδα www.floga.gr, στα πλαίσια των μαθημάτων αγιογραφίας των Αγίων εικόνων της Ορθοδοξίας μας, που έγινε την Παρασκευή 9-12-2005.

Να αναλύσουμε σήμερα την εικόνα της σταυρώσεως του Χριστού. Συνήθως έτσι αναπαριστάνουμε την εικόνα της σταυρώσεως του Χριστού. Ο Χριστός εσταυρωμένος πάνω στον Σταυρό, μαζί έχουμε τον χορό της Παναγίας και των γυναικών και ταυτόχρονα από κάτω τον Ιωάννη τον θεολόγο και πίσω έχουμε τον εκατόνταρχο.

Υπάρχει σε μια προγενέστερη περίοδομια πιο λιτή εικόνα, όπου είναι μόνο ο Χριστός εσταυρωμένος μαζί με την Παναγία και τον Ιωάννη τον Θεολόγο από κάτω. Και μια πιο λιγότερο λιτή που έχει ρεαλιστικά πρόσωπα, όπως ο χορός των γυναικών και ο εκατόνταρχος ο Λογγίνος.

Μεταγενέστερες εικόνεςαπό αυτήν, είναι πολύ πεφορτισμένες με πάρα πολλά άλλα πρόσωπα, δηλαδή, κακούργοι, ληστές, διώκτες, η σκάλα, ο πετεινός, ο οποίος ελάλησε τρις. Είναι πολύ φορτωμένες προσεγγίσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από το ήθος της ορθόδοξης λιτότητας και απλότητας. 

Εμάς μας ενδιαφέρει να δώσουμε τα κεντρικά σημεία της θεολογίας, και όχι να φορτώσουμε την εικόνα με πάρα πολύ πλήθος, που σίγουρα υπήρχε την ώρα της σταυρώσεως γύρω από το Χριστό. Δεν κάνουμε έναν αγιογραφικό ρεαλισμό, κάνουμε θεολογική λιτή προσέγγιση όπως το θέλει η Ορθοδοξία μας. Θα έλεγα αυτό είναι ένα όριο αυτής της εικόνας, εξ απόψεως φορτώσεως υπαρκτού αριθμού προσώπων.


Να δούμε τα θεολογικά στοιχείααυτής της εικόνας. Ο Χριστός είναι εσταυρωμένος πάνω στο Σταυρό. Παρόλο που το λέει η Αγία Γραφή, στο Σταυρό είναι γεγραμμένα τα αρχικά γιώτα, νυ, βήτα, γιώτα. Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων. Εμείς δεν γράφουμε αυτό. Βλέπετε η Γραφή το λέει. Αν κάποιος το γράψει, δεν είναι λάθος, αλλά είναι λάθος θεολογικής προσεγγίσεως αυτού που θέλουμε να δείξουμε. Εκεί έλεγε λοιπόν Ι.Ν.Β.Ι., Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων. Εμείς γράφουμε τη φράση επάνω συντετμημένη. Συνήθως χρησιμοποιούμε τα κεφαλαία, ο Βασιλεύς της Δόξης. Ο.ΒΣΛ.Τ.ΔΞ.Συνήθως συντετμημένο, Ο Βασιλεύς της Δόξης, γιατί ο Σταυρός είναι η δόξα του Χριστού. Ο Ίδιος το λέει, στο τέλος της μεγάλης ομιλίας Του προς τους μαθητές Του, που είναι καταγεγραμμένη στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, την ώρα του Μυστικού Δείπνου, «νυν εδοξάσθη ο Υιός του ανθρώπου». Ο Σταυρός είναι η δόξα του Χριστού. Δόξα σημαίνει φανέρωση, όπου φανερώνεται η αγάπη του Θεού. Πάνω στο σταυρό φανερώνεται πρώτα η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο, και ταυτόχρονα η διαστροφή του διαβόλου που θέλει να Τον σταυρώσει. Πάντως εδώ είναι μια δόξα, μία αποκάλυψη. Άρα δοξάζεται την ώρα του σταυρού Του ο Χριστός, γι᾽ αυτό γράφουμε «Ο Βασιλεύς της Δόξης».

Τώρα στην εικόνα επάνω, και πάλι η οποία θέλει να απεικονίσει τα γεγονότα χωρίς ρεαλισμούς απόλυτους, αλλά με θεολογικές προσεγγίσεις, υπάρχουν πράγματα μη ρεαλιστικά. Ο Χριστός είναι πάνω στο σταυρό και έχει κοιμηθεί. Εάν υπήρχε η έννοια της ρεαλιστικής απεικονίσεως της κοιμήσεως, του θανάτου κάποιου ανθρώπου πάνω στο σταυρό, θα έπρεπε τα χέρια αυτού του ανθρώπου να έχουν κρεμαστεί. Εδώ [στην εικόνα παρατηρούμε ότι] δεν έχουν κρεμαστεί. 

Ο νόμος της βαρύτηταςθα επέτρεπε το σώμα να πάει προς τα κάτω. Υπάρχει [στο κάτω μέρος του σταυρού] ένα μικρό ξύλο, που θα εμπόδιζε την πτώση του σώματος και θα κρεμόταν, όπως παρουσιάζεται σε πάρα πολλές εικόνες και αυτό είναι λάθος. Είναι θεολογικό λάθος. Υπό ποιά έννοια θεολογικό λάθος; Ότι πρέπει ο Χριστός να έχει ανοιχτά τα χέρια Του, γιατί ο Χριστός εκοιμήθη επάνω στο σταυρό, αλλά την ίδια ώρα, αυτή τη στιγμή είναι νικητής στον άδη. Από αυτή τη στιγμή αρχίζει η ανάσταση του Χριστού. Γιατί ο Χριστός κατεβαίνει στον άδη και τώρα έχει νικήσει ήδη τον άδη. Άρα ενώ είναι κεκοιμηκώς, τεθνηκώς πάνω στο σταυρό, εμείς πρέπει ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε και ότι εκοιμήθη, ότι είναι [δηλαδή] νεκρός, αλλά ταυτόχρονα και ότι είναι ζωντανός και νικητής· και αυτό το εκφράζουμε με τις ανοιχτές παλάμες και με τα ανοιχτά χέρια Του, ότι πέθανε μεν αλλά δεν κρεμάστηκε. Άρα σε πάρα πολλές εκκλησίες που απεικονίζουν τον εσταυρωμένο κρεμασμένο, συνήθως όλες οι εκκλησίες οι ρωμαιοκαθολικές έτσι τον παρουσιάζουν -και έχει πάρει ένα αντίγραφο, παρόλο που έχει καταβολές ορθόδοξες ο δικός μας αγιογράφος Δομένικος Θεοτοκόπουλος, ο Ελ Γκρέκο και στο μεγάλο του έργο για το πάθος έχει το Χριστό να κρέμεται. Παρόλο που ο Ελ Γκρέκοξέρει την παράδοση τη δική μας, της κρητικής της τέχνης, από την Κρήτη είναι, η απεικόνισή του έχει επηρεασμούς από τον ρωμαιοκαθολικό ρομαντισμό και κάνει ένα δικό του συνδυασμό. Πανέμορφο ζωγραφικό, αλλά λανθασμένο θεολογικό. Αλλά υπάρχουν ακόμη θεολογικά στοιχεία τα οποία όμως δεν φαίνονται, δηλαδή δεν φανερώνονται λόγω του επηρεασμού του και λόγω της τεχνικής ιδιοτροπίας του. Όλες λοιπόν οι εκκλησίες οι ρωμαιοκαθολικές και ο Ελ Γκρέκο παρουσιάζουν το Χριστό στο πάθος κρεμασμένο πάνω από το σταυρό. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο λοιπόν.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: «Η Σταύρωση»

Και πέρα από αυτό, με αυτό το άνοιγμα των χειρών εκφράστηκε το τροπάριο της μεγάλης Παρασκευής που λέει, «ήπλωσας τας παλάμας», άπλωσες τις παλάμες Σου, «και ήνωσας», και ένωσες, «τα το πριν διεστώτα», αυτά που ήταν πριν χωρισμένα, δηλαδή ο Χριστός αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και όλους που είναι διχασμένοι τους ενώνει. Είναι μια άλλη θεολογική προσέγγιση μέσα από τα τροπάρια της Εκκλησίας μας.

Ακόμη πρέπει να παρουσιάσουμε τη νύξη της πλευράςτου Χριστού που εξήλθεν αίμα και ύδωρ. Και αυτό το παρουσιάζουμε γιατί είναι ένα γεγονός ρεαλιστικό, και γι᾽ αυτό την ώρα που προετοιμάζουμε τη θεία Λειτουργία, την Πρόθεση, το πρωί, όταν βάζουμε μέσα στο ποτήριον το νάμα, το κρασί, βάζουμε και ύδωρ. «Και εξήλθεν εκ της πλευράς Αυτού αίμα και ύδωρ». Αυτή η απεικόνιση του αίματος και του ύδατος, χωρίς εμείς να θέλουμε να έχουμε αποδείξεις, είναι μια πραγματική απόδειξη ότι ο Χριστός πέθανε όντως πάνω στο σταυρό. Προσέξτε, πέθανε όντως πάνω στο σταυρό, ανθρωπίνως πέθανε. Παρόλο που αυτό είναι κοίμηση. Ακριβώς θα εξέλθει αίμα και ύδωρ υπό ποιά έννοια; Γιατί ταυτόχρονα είναι ζωντανός και νικητής. Αλλά, όντως πέθανε πάνω στο σταυρό. Δεν ήταν δηλαδή οιονεί νεκρός, σαν νεκρός. Και εξ απόψεως όπως μπορεί να το μελετήσει κάποιος κατά τα μέτρα της ιατρικής, όταν κάποιος κοιμηθεί το αίμα χωρίζεται στα αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και στον ορό του αίματος -αίμα και ύδωρ. 

Υπάρχει μια διάσταση. Αυτό είναι μια όντως αντιμετώπιση του θανάτουκαι πρέπει να υπάρχει της πλευράς του Χριστού μια ρήξη, ένα σπάσιμο του περικαρδίου. Αυτό λένε οι ιατρικές προσεγγίσεις. Δεν μας νοιάζει, δεν μας ενδιαφέρει, αλλά μας ενδιαφέρει ότι πέθανε πραγματικά, γιατί ήταν άνθρωπος και πέθανε πραγματικά. Ήταν πραγματικός ο θάνατός Του, υπό την έννοια του χωρισμού, προσέξτε, της ψυχής από το σώμα· αυτό σημαίνει θάνατος. Θάνατος σημαίνει χωρισμός της ψυχής από το σώμα. Αλλά επειδή εδώ η ανθρώπινη φύση του Χριστού ήταν ενωμένη με τη θεία φύση Του, παρόλο που τα δύο χωρίστηκαν, η ψυχή και το σώμα, και τα δύο παρέμειναν με τη θεία φύση ενωμένα. Υπάρχει μια διαφορά από τους ανθρώπους. 

Ο άνθρωπος όταν πέθανε για πρώτη φορά, ο Αδάμ και η Εύα όταν πέθαναν, χωρίστηκε το σώμα και η ψυχή τους γιατί δεν ήταν ενωμένα μαζί με το Θεό· δηλαδή προσέξτε, αν κάνω κάποιο παράδειγμα, αν πάρω, δηλαδή, δύο αντικείμενα, αν πάρω, δηλαδή, δυό μολύβια στα χέρια μου κι ας φανταστώ που το ένα είναι το σώμα και το άλλο είναι η ψυχή και τα κρατάω με τα χέρια μου κι αν κάποιος τα χωρίσει αυτά τα δύο, παραμένουν και τα δύο ενωμένα με το χέρι μου, που είναι η θεία φύση του Χριστού. Αν είναι μακριά, αυτομάτως πεθαίνουν. 

Ο θάνατος επήλθε στη ζωή του ανθρώπου λόγω του ότι απομακρύνθηκε από το Θεό. Και ο Θεός είναι ο Θεάνθρωπος εδώ, παρόλο που χωρίζουν το σώμα από την ψυχή και τα δύο παραμένουν ενωμένα μαζί με το Χριστό. Και υπ᾽ αυτή την έννοια ανίστανται, και όλη η χριστιανική ζωή συνίσταται ακριβώς, στην προσπάθεια που κάνουμε να ενώσουμε όλη μας την ύπαρξη, το σώμα και την ψυχή μας με το Χριστό, ούτως ώστε ακόμα ο πεπερασμένος, προσωρινός θάνατός μας να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα αυτά να ενωθούν και πάλι. Αυτή είναι η ανάσταση. Όλα, λοιπόν, κρίνονται κατά πόσο ενωνόμαστε με το Χριστό. Έτσι λοιπόν, ο Χριστός είναι κεκοιμηκώς, είναι πάνω στο σταυρό, τρέχει το αίμα Του και τρέχει κάτω, όπου υπάρχει ένας χώρος, σαν μια μικρή σπηλιά, που φαίνεται ένα κρανίο. 

Δύο αιτίες είναι οι οποίες απεικονίζουν το κρανίο

Πρώτον, εδώ ο λόφος πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός λέγεται Γολγοθά. Στα Εβραϊκά γκολγκολθάϊ, γκολγκόλ είναι κρανίο. Γκολγκολθάϊ είναι τόπος κρανίου. Το ξέρουμε. Κρανίου τόπος. Και λεγόταν κρανίου τόπος εκεί, δύο αιτίες υπάρχουν. Πρώτον μεν, γιατί εκεί πέρα υπήρχε το σχήμα του κρανίου πάνω στο λόφο, ο οποίος σήμερα δεν φαίνεται, λόγω του ότι πάνω σε αυτόν τον τόπο της σταυρώσεως του Χριστού έχει χτιστεί ο ναός της Αναστάσεως. Φαίνεται το σχήμα του κρανίου στο λόφο αν κάποιος το διαγράψει, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια παράδοση η οποία λένε, ότι εδώ σε αυτόν τον τόπο είναι θαμμένος ο πρώτος Αδάμ. Ο Αδάμ. Και έχουμε την απεικόνιση του κρανίου του πρώτου Αδάμ. Έρχεται ο Χριστός, ο δεύτερος Αδάμ, δια της εκχύσεως του αίματός Του, να αναστήσει τον πρώτο Αδάμ. Ο Χριστός είναι ο δεύτερος Αδάμ. Πρώτος Αδάμ και ο δεύτερος Αδάμ.


Τώρα έχουμε το χορό της Παναγίας και των γυναικών. Πρώτα-πρώτα είναι τα στοιχεία τα οποία τα γνωρίζουμε της Παναγίας, τα αστεράκια κ.λπ.. Υπάρχει ένα χέρι ανοιχτό της Παναγίας, που είναι το θέμα της αποδοχής, δηλαδή αποδέχεται ότι αυτό το γεγονός που γίνεται στο Χριστό είναι για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι αποδοχή, δεν είναι διαμαρτυρία. Ταυτόχρονα το άλλο χέρι το οποίο ακουμπάει το μάγουλο, εκφράζει τη λεγομένη «άφατος θλίψη». Είναι η μοναδική έκφραση θλίψης αν πράξουμε, εμείς θλίψη δεν εκφράζουμε ποτέ, έχουμε τη χαρμολύπη, σας το έχω πει. Αυτή είναι η «άφατος θλίψις», που δεν είναι θλίψη, δηλαδή υπάρχει ένας θάνατος, υπάρχει μια τραγωδία, αλλά υπάρχει μια α-φατος θλίψις. Άφατος θλίψις δεν σημαίνει ακραία θλίψις. Σημαίνει α(+)φημί, απερίγραπτη. ΑΑΑ! Δεν μπορώ να το περιγράψω. Όχι απερίγραπτη με την έννοια του ότι τι τραγωδία είναι αυτή που έγινε. Δεν μπορεί να περιγράψει πως ο Θεός, ο Οποίος είναι άνθρωπος, σταυρώνεται για να σώσει τους ανθρώπους. Δεν μπορεί κανένας ανθρώπινος νους να περιγράψει το μυστήριο της άκρας ταπεινώσεως του Χριστού. Γι᾽ αυτό λοιπόν, έχουμε την άφατο θλίψη, η οποία ακριβώς εκφράζεται με αυτό τον τρόπο, επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε την θλίψη στο πρόσωπο ενός ανθρώπου διαγεγραμμένη ως θλίψη, βάζει η Παναγία το χέρι Της να ακουμπάει το μάγουλο κι έτσι εκφράζουμε τη λεγομένη άφατο, απερίγραπτο, μυστηριώδη θλίψη, η οποία τελικά αυτή η θλίψη οδηγεί στην Ανάσταση.

Ταυτόχρονα είναι γύρω οι μυροφόρες γυναίκεςσε μια κυκλοτερή κίνηση. Προσέξτε αυτό, οι κεφαλές των τεσσάρων γυναικών, της Παναγίας και των τριών γυναικών, περικλείονται μέσα σε έναν κύκλο. Και σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν τέτοιες γεωμετρικές απεικονίσεις. Δηλαδή αν έβαζα ένα διαβήτη, [θα σχηματιζόταν] ένας κύκλος, ο οποίος θα τις περικλείει και εκφράζει αυτό μια κοινωνικότητα. Δεν είναι αποσπασμένες την ώρα του πόνου. Έχουν μια κοινωνικότητα. Μια εκκλησιολογική στάση· ότι δεν σκέφτεται η κάθε μια το δικό της πόνο αποσπασμένη από το γεγονός, παρά μόνο είναι ενωμένες, όπως ενώνεται η Εκκλησία μπρος σε οποιαδήποτε θλίψη και ταυτόχρονα ενώνονται μπρος στο σταυρό του Χριστού και μπρος στον προσωπικό τους σταυρό, μια και προοπτική της ζωής μας είναι να ακολουθήσουμε το σταυρό του Χριστού, γιατί ο Χριστός ένα πράγμα μας υποσχέθηκε, τίποτε άλλο, όποιος θέλει να είναι μαζί μου, θα πάρει το σταυρό του να με ακολουθήσει. Άρα εφόσον αυτή είναι η μοναδική υπόσχεση που έδωσε ο Χριστός σε μας, εμείς τα γεγονότα του σταυρού, τα δύσκολα γεγονότα, τα αντιμετωπίζουμε εκκλησιολογικά, εν κοινωνία και όχι απομονωμένοι κάνοντας αποσπασματικές, περιστασιακές αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι μια εκκλησιολογία λοιπόν. Αυτός ο [νοητός] κύκλος, μέσα στον οποίο περικλείονται οι κεφαλές των γυναικών.

[Ένα άλλο πρόσωπο είναι] ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο οποίος και αυτός με ένα δικό του τρόπο έχει ανοιχτό το χέρι αποδοχής του γεγονότος. Μια έντονα κεκλιμένη κεφαλή. Η άλλη έκφραση της δηλώσεως της αποδοχής ενός γεγονότος.

Και ταυτόχρονα πίσω έχουμε τον εκατόνταρχο, ο οποίος ιδών το θαύμα έφριξε και ταυτόχρονα είπε, «αληθώς Θεού υιός ην ούτος». Είναι ο εκατόνταρχος, ο οποίος είδε το Χριστό, που τον αντιμετώπισε με αγάπη και προσευχή την ώρα που τον σταύρωνε, και αυτός αλλάζει και μετά από λίγο αυτός γίνεται άγιος. Γίνεται μάρτυρας της Εκκλησίας και άγιος. Είναι ο άγιος Λογγίνος ο εκατόνταρχος, γι᾽ αυτό τον παρουσιάζουμε. Δεν παρουσιάζουμε απλώς την εκπροσώπηση του σώματος των στρατιωτών που σταύρωσαν το Χριστό. Δεν μας ενδιαφέρει. Το πρόσωπο το τραγικό, το πρόσωπο της ανομίας συνήθως δεν το παρουσιάζουμε. Αλλά μόνον αυτόν ο οποίος έγινε άγιος. Και είναι ο εκατόνταρχος ο Λογγίνος. Και μάλιστα τα όπλα τα οποία φοράει, όπως τα όπλα τα οποία βάζουν όλοι οι στρατιώτες, έχουν μετασχηματιστεί στα όπλα της πίστεως.

Τέλος, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε αυτή την εικόνα, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τα τείχη που [απεικονίζονται]. Είναι από τα πιο σπουδαία εκφραστικά μεγέθη της θεολογίας αυτής της εικόνας. Δηλαδή, θα έλεγα, μια αγιογραφική απεικόνιση του σταυρού που δεν βάζει τα τείχη, πιθανώς να μην αδικεί τη θεολογία της σταυρώσεως, αλλά αδικεί το γενικότερο πλαίσιο της σταυρώσεως. Αυτά τα τείχη ορίζονται μέσα από τη θεολογία του αποστόλου Παύλου στην προς Εβραίους επιστολή, που τονίζει το πραγματικό γεγονός, υπενθυμίζοντας πως ο Χριστός έξω της πύλης έπαθε. Επειδή ήταν η μέρα η μεγάλη της Παρασκευής του πάσχα των Εβραίων, θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη βεβήλωση της ημέρας αυτής αν κάποιος σταυρωνόταν μέσα από την πόλη. Αυτό είναι μια υποκρισία δηλαδή. Τον σταυρώνανε έξω από την πόλη και δεν τρέχει τίποτε. Αν τον σταυρώσουν μέσα από την πόλη, θα βεβηλωθεί η πόλη και θα βεβηλωθεί το πάσχα· ίνα φάγωμεν το πάσχα, λένε οι Εβραίοι. Και μάλιστα τονίζει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή: «έξω της πύλης έπαθε. τοίνυν εξερχώμεθα προς αυτόν έξω της παρεμβολής τον ονειδισμόν αυτού φέροντες·» [Κεφ.13, 12-13], δηλαδή: ο Χριστός «έξω της πύλης έπαθε», σταυρώνεται έξω της πόλεως, έξω της πύλης. «Ούτω νυν και ημείς», λοιπόν έτσι κι εμείς, «εξερχώμεθα συν αυτώ», βγαίνουμε μαζί του έξω, «τον ονειδισμόν αυτού φέροντες» και φέρουμε πάνω στην πλάτη μας τη ντροπή του Χριστού. Δηλαδή εξερχόμεθα. Προσέξτε, είναι μια έξοδος. Τι έξοδος; Είναι μια έξοδος από τα τείχη της συμβατικότητας. Μια υποκριτική στάση, σταυρώνανε το Χριστό έξω από την πόλη, γιατί ήθελαν να δείξουν ότι δεν τον σταυρώνουνε μέσα στην πόλη, για να μη βεβηλωθεί το πάσχα. Αυτό είναι μια υποκρισία. Και ο Χριστός σπάζει τα τείχη της υποκρισίας και εξέρχεται έξω. Κάνει ένα τίναγμα της κοινωνικής οντολογίας αυτής της πόλης.

Άρα όλοι οι χριστιανοί είναι σε μία φάση εξόδουκαι τα τείχη αυτά εκφράζουν την έξοδο, γι᾽ αυτό είναι τόσο τείχη κάθετα και δυναμικά, με ελάχιστα ανοίγματα, παραθυράκια και μια πόρτα· είναι δεν είναι πόρτα, αν μπορεί να βγει κάποιος. Είναι τα τείχη της συμβατικότητας, τα οποία τα σπάζει ο χριστιανισμός και ουσιαστικά ο χριστιανισμός είναι μια συνεχής έξοδος και μια συνεχής έκφραση σπασίματος αυτών των τειχών της συμβατικότητας.

Αν η Εκκλησία συμβατικοποιηθεί και εκκοσμικευθεί, γιατί θέλει να συμβιβαστεί με τα πράγματα του κόσμου κι ας μη φαίνεται ότι έχασε την πίστη της, την έχασε την πίστη της, γιατί δεν τολμάει να βγει έξω από τα τείχη της οποιασδήποτε κρατικής δεν ξέρω, οποιασδήποτε συμβατικότητας και συμβιβάζεται ακριβώς για να παραμείνει τακτοποιημένη.

Η Εκκλησία είναι πάντοτε μια πορεία επαναστατική, θα έλεγα, μια πορεία η οποία τινάσσει τα πράγματα όλα στον αέρα, ακόμα και τις νομικές δομές, γιατί δεν μας ενδιαφέρει εμάς να τις συντηρήσουμε τις φθαρμένες κοινωνικές δομές. Δεν μας ενδιαφέρει. Τις αγιάζουμε μεν, αλλά δεν μας ενδιαφέρει να τις συντηρήσουμε, εφόσον δεν αυτοαγιάζονται μέσα από τη χάρη, αν δεν θέλουν δηλαδή.

Έτσι λοιπόν, αυτό δηλώνει κάτι πολύ μεγάλο. Και όσοι χριστιανοί συμβατικοποιούνται, ακριβώς εκκοσμικεύουν το χριστιανισμό χωρίς να φαίνεται ότι κάνουν κάποια αλλοίωση του χριστιανισμού. Δεν φαίνεται που υπάρχει κάποια αίρεση κι όμως είναι αίρεση, γιατί ακριβώς συμβιβάζονται και συνδιαλέγονται με δυνάμεις του κόσμου, προκειμένου να αποκτήσουν στάση και δύναμη μέσα στον κόσμο. Αυτό είναι μια ιστορική πρόκληση στη ζωή της Εκκλησίας και τη ζούμε κάθε μέρα, καθημερινά, αυτήν την πρόκληση της συμβατικοποιήσεως που όλοι θέλουν να μας έχουν στο χέρι τους. Και εμείς δεν είμαστε στο χέρι τους ποτέ, γιατί ακριβώς έχουμε την ελευθερία του Χριστού μας.

Λοιπόν, αν ποτέ αγιογραφήσετε αυτές τις εικόνες, θα δώσετε πάρα πολύ έμφαση σε αυτά τα τείχη, γιατί είναι πάρα πολύ καίρια. Πολύ όμορφη απεικόνιση αυτών των τειχών υπάρχει στον άγιο Κωνσταντίνο, [τον Μητροπολιτικό ναό της Μητρόπολης Γλυφάδας]. Να πάτε στην εκκλησία. Είναι πολύ ωραία απεικόνιση, από τις μοναδικές που έχουμε στην Ορθοδοξία μας, τόσο εκτεταμένη. Όταν μπείτε από την πόρτα του αγίου Κωνσταντίνου στραφείτε πίσω, κοιτάξτε την κόγχη που είναι από πίσω σας -είναι στρογγυλός ο ναός- όπως μπείτε από την πόρτα, γυρίστε πίσω. Όλη η κόγχη, είναι ένα απέραντο τείχος. Και στη μια μεριά είναι ο Χριστός σταυρωμένος και στην άλλη στιγμή είναι αποκαθηλωμένος, αλλά όλη η κόγχη είναι ένα τείχος. Ένα εκπληκτικό τείχος, μέσα από το οποίο ένας πολύ σπουδαίος αγιογράφος της εποχής μας, που αγιογράφησε το ναό το 70. Ήταν μια πολύ ωραία σύλληψη, όλος ο τοίχος. Και βλέπεις, βγαίνοντας από την εκκλησία για να βγεις, βλέπεις ότι σπας το τείχος για να βγεις και καταλαβαίνεις ότι βγαίνοντας ο χριστιανός σπάζει τα τείχη της συμβατικότητας. Αν πάτε στον [ναό του] άγιου Κωνσταντίνου να το προσέξετε αυτό το κριτήριο.


Ερωτήσεις από το κοινό

Ερώτηση: Γιατί παρουσιάζεται ο Ιησούς ως δεύτερος Αδάμ;
Απάντηση:Το λέει ο απόστολος Παύλος, ο νέος Αδάμ. Δεν παρουσιάζουμε τίποτα. Εμείς θεολογούμε, τίποτε δεν παρουσιάζουμε. Δεν κάνουμε κάποια πρωτότυπη σύλληψη. Είναι ο νέος Αδάμ κατά τον απόστολο Παύλο· και ειδικά στην προς Εβραίους επιστολή μιλάει με ορολογίες ιουδαϊκές.

Ερώτηση: Ο Αδάμ όμως έπεσε στην αμαρτία. Ο Ιησούς ήρθε για να μας σώσει.
Απάντηση:Ο Αδάμ είναι ο άνθρωπος. Αδάμ σημαίνει άνθρωπος, στα Εβραϊκά. Και εδώ πέρα έρχεται ο νέος άνθρωπος, ο Χριστός γίνεται άνθρωπος, για να αναπλάσει τον άνθρωπο, γι᾽ αυτό είναι νέος Αδάμ, για να αναπλάσει. Όπως λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς Θεοί.

Ερώτηση: Μέσα στον παράδεισο υπήρχε θάνατος;
Απάντηση:Όχι, δεν υπήρχε.

Ερώτηση: Οπότε δεν υπήρχε και αναπαραγωγή του ανθρώπου;
Απάντηση: Από που έβγαλες αυτό το συμπέρασμα; Θα έμεναν δηλαδή δυό άνθρωποι μονάχα στον παράδεισο; Θα απαντήσω μεν, αλλά το ερώτημα είναι λάθος τοποθετημένο. Τι σχέση έχει δηλαδή; Λες, εφόσον δεν πεθαίνει ο άνθρωπος, να μη γεννηθεί άλλος. Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Να γεννηθούμε χωρίς να πεθάνουμε. Είναι θέμα χώρου δηλαδή;

Ερώτηση: Επειδή νομίζω το: «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» το είπε ο Θεός μετά την πτώση.
Απάντηση:Όχι, το είπε πριν, στο πρώτο κεφάλαιο της Γενέσεως. Εξάλλου ο άνθρωπος είναι άνδρας και γυναίκα πριν από την πτώση. Δηλαδή, καταλήγουμε τότε σε ένα ανώμαλο συμπέρασμα, ότι αν η παραγωγική διαδικασία διενεργήθηκε απλώς μετά την πτώση, τότε ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο ατελή, δηλαδή δεν ήταν ένα μέγεθος ο άνδρας και η γυναίκα, το οποίο μπορεί να γεννήσει άνθρωπο, και μετά φτιάχτηκε. Άρα ήταν ο άνθρωπος ατελής και μετά έγινε έτσι.

Ερώτηση: Όχι, επειδή θα ήταν σε κατάσταση πιο πνευματική, δεν θα τον ενδιέφερε τόσο οι απολαύσεις των αισθητικών.
Απάντηση:Μα δεν είπε ο Θεός απόλαυση, είπε αναπαραγωγή. Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε, είπε. Εμείς τα πράγματα του κόσμου τα κάναμε αίσθηση αμαρτωλή. Δηλαδή τι αναιρεί το ένα από το άλλο; Άλλο το γεγονός το ότι ο άνθρωπος, ο Αδάμ ήρθε σε επαφή με τη γυναίκα του, «και έγνω ο Αδάμ την γυναίκα αυτού» μετά την πτώση, αλλά δεν σημαίνει που δεν θα γινόταν πριν. Να σας το πω με ένα παράδειγμα που θα το καταλάβετε καλύτερα. Τώρα εγώ κρατάω στα χέρια μου ένα σάντουιτς να το φάω. Είμαι στο πεζοδρόμιο, κι ενώ το τρώω, περνάει αυτή τη στιγμή ένα αυτοκίνητο και μου σπάζει τα δόντια και όλη τη μασέλα. Μετά πάλι θα το τρώω το σάντουιτς, αλλά θα το τρώω με σπασμένα δόντια. Δεν το γεύομαι καλά τώρα, επειδή μεσολαβεί μια άλλη διαδικασία. Ενώ ο άνθρωπος θα το έκανε όπως και δήποτε αυτό το πράγμα, αλλά απλώς το ζει τώρα μέσα από τραγικές συνθήκες αυτό το γεγονός. Άρα το θέμα του έρωτα βιώνεται μεταπτωτικά, χωρίς να είναι γεγονός μεταπτωτικό. Είναι προπτωτικό, γιατί ο Θεός δεν θα έκανε άνδρα και γυναίκα. Γιατί όλο αυτό είναι μέσα στην ιστορία. Ούτε κάνει άνδρα και γυναίκα για να κάνουν παιδιά μόνο, αλλά όλο αυτό είναι η έννοια της αγάπης, είναι η έννοια της τριαδιολογίας, δια της παρουσιάσεως των δύο που γίνονται ένα. Γίνεται μια τριαδιολογία, το τρία που είναι ένα. Ταυτόχρονα αυτό είναι καρπός της αγάπης. Ο σκοπός του γάμου είναι να γίνουν άγιοι, να μοιάσουνε στο Θεό. Μέσα στη διαδικασία αυτή υπάρχει και ο καρπός του γάμου, που είναι τα παιδιά. Είναι καρπός αγάπης και όχι καρπός απαιτήσεως για αριθμό τέκνων. Είναι καρπός της αγάπης κι ό,τι επιτρέψει ο Θεός, δηλαδή ο Θεός επιτρέψει ή δεν επιτρέψει, είναι μια δική Του ιστορία. Ο γάμος δεν χάνεται αν υπάρχουν δέκα παιδιά ή δεν υπάρχει κανένα παιδί. Ο γάμος χάνεται αν είμαστε χωρισμένοι, αμαρτωλοί και διχασμένοι, αν δεν δημιουργήσει ο γάμος τη διαδικασία της αγιοποιήσεως του ανθρώπου. Βλέπετε η ᾽Εκκλησία δεν στέκεται στο πόσα παιδιά έκανες. Ούτε η Εκκλησία είναι υπέρ της πολυτεκνίας, ούτε είναι υπέρ της ατεκνίας. Είναι δια της αγάπης και της συμμετοχής σε αυτό το γεγονός να καταλήξεις να γίνεις άγιος. Άρα η Εκκλησία δεν επιβραβεύει την πολυτεκνία ούτε την ατεκνία, παρά επιβραβεύει τη βαθιά εμπιστοσύνη στο Θεό.

Ερώτηση:Ένας λόγος που είπα την απορία αυτή είναι κι ότι εφόσον ήταν στείρα η Άννα, σήμερα όλοι αναφέρονται μόνο στη στειρότητα. Εγώ νομίζω όμως, ότι εφόσον και ο Ιωακείμ και η Άννα είχαν προχωρήσει πνευματικά και μετά ήρθε η σύλληψη. Είναι σαν δώρο Θεού. Όχι ότι θα το ζητούσαν σε όλη τους τη ζωή το παιδί. Όλα τα τροπάρια αναφέρουν στο ότι ζητούσαν και εδόθη.
Απάντηση:Όχι, συγγνώμη. Μια σειρά μεγάλων γυναικών στην Αγία Γραφή ήταν στείρες. Η Ρεβέκκα, η Ραχήλ, κ.λπ. Η μητέρα του προφήτου Σαμουήλ, η Άννα. Η άλλη Άννα.

Ερώτηση: Ναι. Αλλά και η ξαδέρφη Της, του Προδρόμου η μητέρα, κι αυτή ήταν στείρα αλλά και πολύ μεγάλη γυναίκα. Μπορεί σε όλη της τη ζωή να παρακαλούσε να κάνει παιδί;
Απάντηση:
Όχι. Το κείμενο εσείς το βλέπετε αλλιώτικα. Το κείμενο ειδικά του ευαγγελιστού Λουκά που περιγράφει την Ελισάβετ και τον Ζαχαρία, λέει πάρα πολύ ωραία που ήταν άνθρωποι δίκαιοι πάρα πολύ, αλλά δεν είχαν παιδιά. Πολύ απλά. Δεν λέει είχαν αγωνία.

Ερώτηση: Ναι. Αλλά συνεχώς αναφέρονται στο στείρο...
Απάντηση:
Ναι, γιατί είναι η θεολογία της στειρότητας του κόσμου. Είμαστε στείροι και σπάζεται από τη χάρη του Θεού η στειρότητά μας και πως θα γίνουμε πνευματικοί άνθρωποι. «Και στείραν έτεκεν επτά», που σημαίνει ένας που ήταν αμαρτωλός και χαμένος, που μπορεί να πολλαπλασιάσει αρετές. Είναι η θεολογία της στειρότητας. Ολόκληρη θεολογία είναι μέσα στην Παλαιά Διαθήκη. «Πολλά γαρ τα τέκνα της ερήμου ή της εχούσης τον άνδρα». Η έχουσα τον άνδρα είναι ο Ισραήλ, που είχε το Χριστό και δεν κάνει τίποτα και έρημος είναι ο κόσμος που δεν είχε το Χριστό και γίνεται άγιος. Μη στέκεστε μονάχα στις λέξεις.

(Πηγή: http://www.floga.gr/50/04/2005-6/06_2005120904.asp)

. ✟ .Ας ακούσουμε και το μάθημα θεολογίας της εικόνας της Σταύρωσης . ✟ .


Θεματολογία στην «αέναη επΑνάσταση» 
Την ευχή του να έχουμε.

Καλή Ανάσταση †

$
0
0

Ο Άγιος Επιφάνιος για τη σημερινή μέρα μας λέει, γιατί απέραντη σιωπή βασιλεύει σήμερα στη γη; Μεγάλη σιωπή, γιατί ο βασιλεύς κοιμάται. Η γη φοβήθηκε και ησύχασε, γιατί ο Θεός με το σώμα, πέθανε και ο Άδης ετρόμαξε. Ο Θεός αυτούς που κοιμόνταν αιώνες, από τον Άδη ανέστησε! Σήμερα σώζεται όλος ο κόσμος, ορατός και αόρατος.

† Καλή Ανάσταση 
Η αγάπη τού Αναστάντος Θεού και Κυρίου ημών,
να μας απαγάγει από το «άεί φεύ είναι»
και νά μας οδηγήση στο «άεί εύ είναι».

Η Ανάσταση να γίνει σε όλους μας τρόπος κι ουσία ζωής
μιας ζωής με αυθεντικότητα κι αλήθεια, ενάντια στους 
μικρούς και μεγάλους θανάτους που μας καταδιώκουν.

Η Ανάσταση στην ανατολική και δυτική εικόνα

$
0
0

Η απεικόνιση της Ανάστασης στην ανατολική και δυτική εικόνα
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Σύντομο σχόλιο στην εικόνα της Αναστάσεως
του Δρ. Θεολογίας Αθανάσιου Μουστάκη

Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα κυριότερα σημεία της ορθόδοξης εικόνας, η οποία επιγράφεται «Η εις Άδου κάθοδος».

Πρώτα πρώτα πρέπει να εντοπίσουμε το ότι διαφέρει πλήρως από την δυτικότροπη απεικόνιση, η οποία παρουσιάζει το Χριστό να βγαίνει θριαμβευτής από τον τάφο, κρατώντας ένα σημαιάκι. Γύρω εκστατικοί, πεσμένοι στο έδαφος παρουσιάζονται οι στρατιώτες.

η δυτικότροπη εικόνα

Η δυτική εικόνα παρουσιάζει μία σκηνή την οποία κανείς δεν έχει δει. Η στιγμή της Αναστάσεως παραμένει μυστήριο κεκρυμμένο. Η ορθόδοξη προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική. Προβάλλει τα αποτελέσματα του γεγονότος της Αναστάσεως στον άνθρωπο και στον κόσμο.

Ο Χριστός στο κέντρο, φορά λαμπρόχρωμα ενδύματα και βρίσκεται μέσα σε δόξα,κρατά τα χέρια του Αδάμ και της Εύας και τους σηκώνει από το θάνατο, στον οποίο τους είχε οδηγήσει η εσφαλμένη επιλογή τους στον Παράδεισο. Με την κίνηση αυτή, η οποία είναι δυναμική, θα λέγαμε εκρηκτική, η προσοχή μας στρέφεται αμέσως στο κεντρικό νόηματης παράστασης: «και συν εαυτώ τον Αδάμ εγείραντα», η Σωτηρία του ανθρώπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο βγαίνουν από τάφους.


η ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως που ονομάζεται «Εις Άδου Κάθοδος»
η ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως που ονομάζεται «Εις Άδου Κάθοδος»

Ο Χριστός πατά γερά σε δύο κομμάτια ξύλου, τα οποία είναι τοποθετημένα σαν να σχηματίζουν σταυρό. Πρόκειται για τις πύλες (πόρτες) του Άδη τις οποίες ο Χριστός έσπασε με τη χάρη του σταυρού Του. Με το θάνατό του έκλεισαν, αλλά δεν στάθηκαν αρκετά ισχυρές για να τον κρατήσουν δέσμιό τους. Γύρω γύρω υπάρχουν καταστραμμένα, σκορπισμένα και αχρηστευμένα τα κλείθρα και οι αλυσίδες που μέχρι τότε έκλειναν την οδό διαφυγής από τον Άδη. Κάτω από όλα αυτά φαίνεται το μαύρο χρώμα του Άδη, το οποίο μέχρι την Ανάσταση αποτελούσε το τέλος για τον άνθρωπο.


Πάνω δεξιά και αριστερά διακρίνονται 
ο προφήτης Δαβίδ και ο προφήτης Ιωνάς.
εικόνα του 16ου αι. από την Ιερά Μονή Διονυσίου

Δεξιά και αριστερά από τον Χριστό συνωστίζονται οι άνθρωποι που είχαν ζήσει στη γη πριν από τον Χριστό. Όλοι προσδοκούν τη σωτηρία τους στρεφόμενοι προς Αυτόν. Ανάμεσά τους διακρίνουμε πρώτον τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, αλλά και τους δικαίους και τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, όπως ο βασιλιάς και προφήτης Δαβίδ.

Πίσω από τη σύνθεση παρουσιάζονται λόφοι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στο πάνω τμήμα της παράστασης εικονίζονται οι προφήτες (π.χ. Δαβίδ και Ιωνάς) που είχαν προφητεύσει το μείζον γεγονός της Αναστάσεωςκρατώντας ειλητάρια με τις προφητείες τους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στο λευκό ένδυμα του Χριστού, το οποίο συμβολίζει τη χαρά της Αναστάσεως και προεικονίζει τη δική μας Ανάσταση, η οποία θα ακολουθήσει. (από εδώ)


Μια παράσταση στην οποία κυριαρχεί το λευκό 
του Ενδύματος Του Χριστού και Της Δόξας που Τον Περιβάλλει

H εικόνα της Αναστάσεως και οι Μυροφόρες
«Οὐκ ἔστιν ὧδε, ἀλλ’ ἠγέρθη»(η εικόνα της Αναστάσεως)
Δρ. Θεολογίας Αθανάσιος Μουστάκης

πολύ όμορφη τοιχογραφία με δύο Αγγέλους και στρατιώτες που κοιμούνται

Θεωρούμε επιβεβλημένο να αναφερθούμε στον δεύτερο τύπο της εικόναςτης Αναστάσεως, η οποία εμφανίζεται στην ορθόδοξη παράδοση και διαφέρει από την εικόνα «Η εις Άδου κάθοδος». Η συγκεκριμένη εικόνα στηρίζεται πλήρως στη μαρτυρία των ευαγγελίων.

Ας δούμε, όμως, τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα:
Κεντρικό σημείο της παράστασης είναι ο κενός τάφος και ο άγγελος που μεταφέρει το μήνυμα της εγέρσεως στις μυροφόρες.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι Μυροφόρεςκαι, σε λίγες περιπτώσεις οι στρατιώτες που εικονίζονται να κοιμούνται.


Η σκηνή περιγράφεται σε όλα τα ευαγγέλια (Μτθ. 28:1-7, Μρκ. 16:1-7, Λκ. 24:1-8, Ιω. 20:1-10) με μικρές παραλλαγές. Το κύριο σημείο είναι ότι στο σημείο που είχαν αποθέσει το σώμα του Κυρίου πλέον υπάρχουν μόνο τα νεκρικά σάβανα. Κάποιος μεταφέρει αυτό το εντυπωσιακό μήνυμα στους επισκέπτες.


Η Ανάσταση του Χριστού έγινε σε χρόνο που δεν είναι με ακρίβεια προσδιορισμένος, αλλά πάντως κατά τη διάρκεια της νύχτας, Νωρίς το πρωί της Κυριακής, πλησιάζουν προς το μνήμα, στο οποίο είχαν αποθέσει το νεκρό σώμα, μία ομάδα από γυναίκες, οι Μυροφόρες


«Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ ἡ ἄλλη Μαρία» (Μτθ. 28:1), 
«Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ἡ τοῦ Ἰακώβου καὶ Σαλώμη» (Μρκ. 16:1), 
«Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Ἰωάννα καὶ Μαρία ἡ Ἰακώβου καὶ αἱ λοιπαὶ σὺν αὐταῖς» (Λκ. 24:10) 
και «Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ» (Ιω. 20:1). 
Το μόνο πρόσωπο που παραθέτουν και οι τέσσερεις ευαγγελιστές είναι η αγία Μαρία η Μαγδαληνή.


τοιχογραφία από τον Άγιο Νικόλαο Αναπαυσά Μετέωρα, Θεοφάνης ο Κρης, 1527

Έτσι, λοιπόν, οι Μυροφόρες, ανάμεσά τους και η Παναγία, όπως δέχεται η παράδοση, εικονίζονται στις παραστάσεις της Αναστάσεως κρατώντας, μάλιστα, κάποια σκεύη, στα οποία εμπεριέχονται τα μύρα με τα οποία θα αλείψουν το σώμα του Ιησού. Συνήθως, εικονίζονται δύο μορφές, η Παναγία και η αγία Μαρία η Μαγδαληνή, ως «εκπρόσωποι» του ομίλου των Μυροφόρων. 

Στα πρόσωπά τους εικονίζεται η έκπληξηγια το παράδοξο θέαμα που αντικρύζουν, ενώ σε κάποιες εικόνες σε αυτά διαγράφεται η αγωνία του «τίς ἀποκυλίσει ἡμῖν τὸν λίθον ἐκ τῆς θύρας τοῦ μνημείου;» (Μρκ. 16:3). Σε μια κίνηση έκπληξης φέρνουν τα χέρια προς το πρόσωπο και στέκονται εκστατικές μπροστά στο θαύμα.

Στον κενό τάφο μπορούμε να δούμε το θέαμα που αντίκρυσαν οι Μυροφόρες:υπάρχουν μόνο τα σάβανα με τα οποία είχε τυλιχτεί το σώμα και το σουδάριομε το οποίο είχε καλυφθεί το κεφάλι. Η λεπτομέρεια των οθονίων παρατίθεται από τον ευαγγ. Λουκά, ο οποίος, μάλιστα, σημειώνει ότι τα είδε ο απ. Πέτρος, καθώς έγειρε το κεφάλι του για να ελέγξει τον τάφο: «ὁ δὲ Πέτρος ἀναστᾶς ἔδραμεν ἐπὶ τὸ μνημεῖον καὶ παρακύψας βλέπει τὰ ὀθόνια μόνα» (Λκ. 24:12), ενώ ο ευαγγ. Ιωάννης μας προσφέρει και τη λεπτομέρεια του σουδαρίου. 


Μάλιστα, κάνει δύο αναφορές: 
(α) «ὁ ἄλλος μαθητὴς [ο Ιωάννης] προέδραμεν τάχιον τοῦ Πέτρου καὶ ἦλθεν πρῶτος εἰς τὸ μνημεῖον καὶ παρακύψας βλέπει κείμενα τὰ ὀθόνια, οὐ μέντοι εἰσῆλθεν» (Ιω. 20:4-5) 

και (β) «ἔρχεται οὖν Σίμων Πέτρος ἀκολουθῶν αὐτῷ, καὶ εἰσῆλθεν εἰς τὸ μνημεῖον καὶ θεωρεῖ τὰ ὀθόνια κείμενα, καὶ τὸ σουδάριον, ὃ ἦν ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ, οὐ μετὰ τῶν ὀθονίων κείμενον, ἀλλὰ ἐντετυλιγμένον εἰς ἕνα τόπον» (Ιω. 20:6-7). Ακολουθώντας την τελευταία αναφορά, το σουδάριο διακρίνεται στις εικόνες από τα οθόνια και είναι τοποθετημένο ξεχωριστά.

Δίπλα στον τάφο εικονίζεται, συνήθως ένας, αλλά κάποτε και δύο άγγελοι, οι οποίοι φορούν λευκές φορεσιές.«Καὶ ἰδοὺ σεισμὸς ἐγένετο μέγας· ἄγγελος γὰρ Κυρίου καταβὰς ἐξ οὐρανοῦ προσελθὼν ἀπεκύλισε τὸν λίθον ἀπὸ τῆς θύρας καὶ ἐκάθητο ἐπάνω αὐτοῦ» (Μτθ. 28:2), «καὶ εἰσελθοῦσαι εἰς τὸ μνημεῖον εἶδοννεανίσκον καθήμενον ἐν τοῖς δεξιοῖς, περιβεβλημένον στολὴν λευκήν, καὶ ἐξεθαμβήθησαν» (Μρκ. 16:5), «καὶ ἐγένετο ἐν τῷ διαπορεῖσθαι αὐτὰς περὶ τούτου καὶ ἰδοὺ ἄνδρες δύο ἐπέστησαν αὐταῖς ἐν ἐσθήσεσιν ἀστραπτούσαις» (Λκ. 24:4) και «Μαρία δὲ εἱστήκει πρὸς τῷ μνημείῳ κλαίουσα ἔξω. ὡς οὖν ἔκλαιε, παρέκυψεν εἰς τὸ μνημεῖον καὶ θεωρεῖ δύο ἀγγέλους ἐν λευκοῖς καθεζομένους, ἕνα πρὸς τῇ κεφαλῇ καὶ ἕνα πρὸς τοῖς ποσίν, ὅπου ἔκειτο τὸ σῶμα τοῦ ᾿Ιησοῦ» (Ιω. 20:11-12)

Από τις βιβλικές αναφορές οι δύο κάνουν λόγο για έναν και οι δύο για δύο αγγέλους. Τη διαφοροποίηση αυτή, η οποία είναι άνευ ουσίας, ακολουθούν και οι ορθόδοξοι αγιογράφοι.


Συνήθως, ως επιγραφή της σύνθεσης αυτής υπάρχουν τα λόγια του αγγέλου, τα οποία είναι ένα μήνυμα και προς εμάς, πέρα από τις Μυροφόρες. Τα λόγια του αγγέλου, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο «οὐκ ἔστιν ὧδε· ἠγέρθη γὰρ» (Μτθ. 28:6, Μρκ. 16:6 και Λκ. 24:6).



φορητή εικόνα της Αναστάσεως Ρωσικής νοοτροπίας

Ένα σημείο που η εικόνα της Αναστάσεωςδιαφέρει, ελαφρώς, από τη μαρτυρία των ευαγγελίων είναι η παρουσία δίπλα στον κενό τάφο, σε λίγες περιπτώσεις, των στρατιωτών, οι οποίοι κοιμούνται. Καμία σχετική αναφορά δεν υπάρχει στα ευαγγέλια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του 16ου αι. από την Ιερά Μονή Διονυσίουστο Άγιον Όρος, η οποία ακολουθεί. Σε αυτή συνδυάζονται και οι δύο ορθόδοξες απεικονίσεις ενωμένες σε μία παράσταση, στην οποία κυριαρχεί η «εις Άδου κάθοδος», ενώ σε μία ζώνη στο κάτω τμήμα της εικόνας παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία της εικόνας του κενού τάφου. (από εδώ)

Μερικές παρατηρήσεις για την απεικόνιση της Ανάστασης
Δρ. Θεολογίας Αθανάσιος Μουστάκης




Αναμφίβολα η Ανάσταση του Κυρίου είναι το πλέον σημαντικό γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας. Αλλάζει τη σχέση του ανθρώπου με το θάνατοκαι τον απελευθερώνει από τη δυναστευτική εξουσία του. Πρόκειται για αλλαγή, ανακαίνιση καλύτερα, της σχέσεως του με το Θεό, τον περιβάλλοντα κόσμο, το συνάνθρωπο, αλλά και τον εαυτό του.

Η ορθόδοξη Εκκλησία είχε και έχει την υποχρέωση να μεταφέρει το μήνυμα της Αναστάσεως στον κόσμο μας, ώστε να γίνει κτήμα μας. Οι τρόποι που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ήταν και είναι πολλοί: το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, η υμνογραφική παραγωγή, οι διδακτικότατοι βίοι των αγίων, η εικονογράφηση των ναών.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τους εικονογραφικούς τύπους που συναντούμε σε φορητές εικόνες και τοιχογραφίες θα καταλήγαμε σε τρεις ομάδες με επιμέρους παραλλαγές:

Η εις Άδου Κάθοδος

α)«Η εις Άδου Κάθοδος». Στο κέντρο της συνθέσεως κυριαρχεί η μορφή του Χριστού, ο οποίος πατά ως νικητής στις συντριβείσες πύλες του Άδη κρατώντας από το χέρι τον Αδάμ και αποσπώντας τον από το θάνατο. Σε πολλές περιπτώσεις κρατά με δύναμη και το χέρι της Εύας εγείροντας την εκ νεκρών. Γύρω από τα κεντρικά πρόσωπα εμφανίζονται ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομοςκαι το πλήθος των δικαίων της προ Χριστού εποχής, οι οποίοι πίστευσαν το κήρυγμα του Χριστού, κατά την κάθοδό Του στον Άδη (εξ ου και ο τίτλος της συνθέσεως) και σώθηκαν.

Η ιδέα για τη σύνθεση αυτής της παράστασης προέρχεται από το χωρίο Αʹ Πέτρου 3:18-19 θανατωθεὶς [ο Χριστός] μὲν σαρκὶ ζῳοποιηθεὶς δὲ πνεύματι· ἐν ᾧ καὶ τοῖς ἐν φυλακῇ πνεύμασιν πορευθεὶς ἐκήρυξεν»).

Τα επιμέρους στοιχεία της προέρχονται από παράδοση της Εκκλησίας, η οποία καταγράφηκε στο ψευδεπίγραφο Ευαγγέλιο του Νικοδήμου (έκδοση από τον Constantin von Tischendorf, Evangelia Apocrypha, Leipzig, 1853: σελ. 302-311), στο οποίο παρατίθενται, από τη γραφίδα του αγνώστου σε εμάς συγγραφέα, «λεπτομέρειες» σχετικά με το τι συνέβη στον Άδη κατά την κάθοδο και παραμονή εκεί του Κυρίου.

Πέρα όμως από το ψευδεπίγραφο κείμενο που ήδη αναφέραμε η υμνογραφία των ημερών παρουσιάζει απόλυτη συμφωνία με αυτή τη σύνθεση.

Εικόνα, Θεοφάνης ο Κρής, Ι.Μονή Σταυρονικήτα, Αθως, 15ος αι.

Μονή Χώρα στην ΚΠολη

Μανουήλ Πανσέληνος, Πρωτάτον Άθως, 13ος αι

Ο κενός τάφος

β) «Ο κενός τάφος». Ακολουθεί με πιστότητα τις ευαγγελικές διηγήσεις για την ταφή του Κυρίου και τα όσα την ακολούθησαν. Στη σύνθεση κυριαρχεί το κενό μνημείο, ο άγγελος και οι μυροφόρες. Σε κάποιες περιπτώσεις εικονίζονται και οι στρατιώτες που κοιμούνται.


Τοιχογραφία από τον άγιο Νικόλαο Αναπαυσά
στα Μετέωρα, Θεοφάνης ο Κρης, 1527.


(γ)Ο Χριστός την ώρα που εξέρχεται από τον τάφο.Μία σύνθεση δυτικής προέλευσης στην οποία εικονίζεται ο Χριστός κατά τη στιγμή της εγέρσεως, συνήθως κρατώντας ένα σημαιάκι («μπαϊράκι» το αποκαλεί ο Φώτης Κόντογλου), ενώ γύρω υπάρχουν οι έκπληκτοι ή κοιμώμενοι στρατιώτες. Ο τύπος αυτός φαίνεται να εμφανίζεται στη μεσαιωνική δύση (ίσως από τον 11ο αι.) και γίνεται περισσότερο γνωστός κατά τον 14ο αι. από τον Τζιόττο (Giotto di Bontone, 1266-1337). Μεγάλη άνθιση γνωρίσει και στην ανατολή κατά τον 16ο-18ο αι. με μεγάλη ποικιλία παραλλαγῶν, στην Κρήτη και στα Επτάνησα, ίσως λόγῳ της κυριαρχίας των Ενετών σε αυτά.







Επί της ουσίας, πρέπει να παρατηρήσουμε ότιη δυτικού τύπου εικόναπροσπαθεί να εικονίσει τη στιγμή της Αναστάσεως και τον τρόπο που το σώμα του Κυρίου εξέρχεται του μνήματος, τα οποία δεν είδε κανείς, ενώ στην «Εις Άδου Κάθοδον» με αφορμή τη βιβλική αναφορά (Αʹ Πέτρου 3:18-19), παρουσιάζεται το σώμα του Κυρίου, αλλά όχι για να απεικονίσει τη στιγμή, μα για να προβάλει το αποτέλεσμα του γεγονότος. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από τη σωτηρία του Αδάμ.

Με απλά λόγια η δυτική σύνθεση, με το Χριστό να εξέρχεται από τον τάφο, προσπαθεί να ανασυνθέσει ρεαλιστικά τη σκηνή. Αντιθέτως, η «Εις Άδου Κάθοδος» προσπαθεί να μας δείξει τα αποτελέσματα της Αναστάσεως στη ζωή μας.

Η σύνθεση του «Κενού τάφου» είναι τόσο γερά θεμελιωμένη επάνω στην ευαγγελική μαρτυρία, ώστε εκεί δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας ή αμφισβήτησης.

Στη σύνθεση αυτή δεν εικονίζεται το Σώμα του Κυρίου στον Άδη. Πάντως, πρέπει να τονίσουμε ότι η ενσώματη απεικόνιση του Χριστού, ο οποίος «πατεῖ τὸν Ἄδην καὶ εγείρει τὸν Ἀδὰμ» δεν ενοχλεί τον άγ. Ιωάννη Δαμασκηνό (Ελληνική Πατρολογία (PG) του J.-P. Migne 95.3165A), αλλά αντιθέτως τη θεωρεί απολύτως φυσιολογική και αποδεκτή. Μάλιστα, λίγο παρακάτω, στη στήλη 325D του ίδιου τόμου της Ελληνικής Πατρολογίας (PG) του J.-P. Migne οάγ. Ιωάννης Δαμασκηνός προχωρά σε μία αναλυτικότερη περιγραφή της.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε τα εξής:
Η δυτική απεικόνιση περιγράφει μία φανταστικά ρεαλιστική σκηνή,
την οποία αποφεύγουν να θίξουν ακόμη και οι βιβλικές αναφορές.


Οι δύο ορθόδοξες απεικονίσεις τονίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της Αναστάσεως στον άνθρωπο και προσπαθούν να τα προβάλουν με έναν απλό, κατανοητό, συμβολικό, αλλά και βαθύτατα θεολογικό τρόπο. Επίσης η μία έχει βιβλική αφετηρία και η άλλη ταυτίζεται πλήρως με την ευαγγελική μαρτυρία.

Συνεπώς, αν θέλουμε να αποφύγουμε την παγίδα της εκλογίκευσης της σκηνής και της προσθήκης φανταστικών στοιχείων σε αυτή καλό θα ήταν να προχωρούμε στη διάκριση ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς τύπους αναπαραστάσεως της Αναστάσεως του Κυρίου. (από εδώ)

Δείτε και...

Ουγκάντα - Κένυα: Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αφρικής

$
0
0

Ουγκάντα – Κένυα:Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας 
στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αφρικής
Μελέτη/έρευνα Θεόδ. Ι. Ρηγινιώτης
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Εισαγωγή

Μελετώντας την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην υποσαχάρια Αφρική (δηλ. στις χώρες από την έρημο Σαχάρα και κάτω) διαπιστώνουμε κάτι συγκινητικό: την εμπλοκή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στους αγώνες των αφρικανικών λαών για την απελευθέρωσή τους από τους δυτικοευρωπαίους αποικιοκράτες και ιδιαίτερα τους Άγγλους.

Στο άρθρο «Orthodox Mission in Tropical Africa» του Νοτιοαφρικανού Stephen Hayes, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Missionalia, the journal of the Southern African Missiological Society (και αναδημοσιεύεται στο Διαδίκτυο – βλ. τις πηγές, στο τέλος του άρθρου), διαβάζουμε πως οι περισσότεροι δυτικοευρωπαίοι συγγραφείς που έγραψαν για την ιστορία της χριστιανικής ιεραποστολής στην Αφρική, δεν αναφέρονται καθόλου (ή σχεδόν καθόλου) στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ένας λόγος που εντοπίζει γι’ αυτό, είναι η προκατάληψη των ρωμαιοκαθολικών και των προτεσταντώναπέναντι στις Ορθόδοξες Εκκλησίες των αφρικανικών χωρών, επειδή πολλές από αυτές ταυτίστηκαν με την πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία.

Η αποικιοκρατία

Από το 15ο αιώνα μ.Χ. (την εποχή των «μεγάλων εξερευνήσεων») όλα τα βασίλεια της δυτικής Ευρώπης, με το στόλο και το στρατό τους, κατέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας και το μετέτρεψαν σε «αποικίες» τους. Δημιούργησαν, δηλαδή, αυτοκρατορίες, που εκμεταλλεύονταν όσα προϊόντα ή πλούτη μπορούσαν να πάρουν από τις διάφορες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Έτσι, χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία μετατράπηκαν σε μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις. Το ίδιο και η Γερμανία και (λιγότερο) η Ιταλία. Η ισχυρότερη από τις αυτοκρατορίες αυτές ήταν η Αγγλία, γι’ αυτό και ήταν, αρχικά, ο κυριότερος αντίπαλος του Χίτλερ, στη δική του προσπάθεια να κατακτήσει τον κόσμο.

Από το 18ο και 19ο αιώνα, κάποιες χώρες, ιδίως στην Ασία (π.χ. Κίνα, Επανάσταση των Μπόξερς, 1900 – στην οποία δυστυχώς συνέβησαν και βαρβαρότητες, όπως το μαρτύριο των 222 ορθοδόξων Κινέζων αγίων) και στην Αμερική, άρχισαν να επαναστατούν για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Η πρώτη απ’ αυτές ήταν η Αϊτή (τις ΗΠΑ δεν τις συμπεριλαμβάνω, γιατί εκεί επαναστάτησαν οι Βρετανοί άποικοι ενάντια στη μητρόπολή τους, την Αγγλία, και όχι οι ντόπιοι, δηλ. οι Ινδιάνοι, των οποίων η τύχη είναι λίγο πολύ γνωστή).


Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Μόλις τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ, να πουληθούν, για να αγοραστούν όπλα για τον ελληνικό αγώνα. Επίσης έστειλε 100 εθελοντές μαύρους στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, αλλά δυστυχώς το πλοίο βυθίστηκε!

Ορθόδοξοι χριστιανοί της Αϊτής (από εδώ)

Οι χώρες της Αφρικής (που, τους προηγούμενους αιώνες, είχαν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα και από το δουλεμπόριο) ανεξαρτητοποιήθηκαν, μία προς μία, κατά τον 20ό αιώνα, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές έξω από την Ευρώπη, που «ανήκουν» («νόμιμα») σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δυτικοευρωπαίοι ιεραπόστολοι, που έφταναν στις αποικίες, κάποτε υπερασπίζονταν τους ιθαγενείς πληθυσμούς, αλλά τις περισσότερες φορές τάσσονταν με το μέρος των αποικιοκρατών κατακτητών. Γι’ αυτό, αν και μεγάλοι ντόπιοι πληθυσμοί γίνονταν χριστιανοί (ρωμαιοκαθολικοί και προτεστάντες), σταδιακά οι ντόπιοι άρχιζαν να αποστρέφονται αυτές τις μορφές του χριστιανισμού, που τις συνέδεαν με την καταπίεση και την εκμετάλλευσή τους από τους κατακτητές. Σύγχρονος ορθόδοξος κληρικός από την Τανζανία είπε κάποτε (επαναλαμβάνοντας μια φράση που αποδίδεται στον ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπο της Νότιας Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, που αγωνιζόταν κατά του Απαρτχάιντ): «Όταν ήρθαν εδώ οι Ευρωπαίοι, εκείνοι κρατούσαν στα χέρια τους το ευαγγέλιο κι εμείς κρατούσαμε τη γη μας. Τώρα, εμείς κρατάμε το ευαγγέλιο και εκείνοι κρατούν τη γη μας!».

Έτσι, στην Αφρική, άρχισαν να σχηματίζονται οι λεγόμενες «Ανεξάρτητες Αφρικανικές Εκκλησίες» ή «African Initiated Church», δηλαδή αυτόνομες χριστιανικές ομάδες, που δεν υπάγονται σε καμιά κανονική Εκκλησία, και που συχνά συνδυάζουν το χριστιανισμό με στοιχεία από τις αρχαίες ειδωλολατρικές θρησκείες των αφρικανικών φυλών. Οι ομάδες αυτές σήμερα είναι περισσότερες από 10.000 και αριθμούν εκατομμύρια οπαδούς σε πολλές χώρες της Αφρικής.

Κάποιες από τις ομάδες αυτές, όταν μάθαιναν την ύπαρξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εντάσσονταν σ’ αυτήν, πράγμα που συνέβαλε πάρα πολύ στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο. Τέτοια είναι π.χ. η Αφρικανική Ορθόδοξη Επισκοπελιανή Εκκλησία στη χώρα της Νότιας Αφρικής, που για την ένωσή της με την Ορθόδοξη Εκκλησία πρωτοστάτησαν ο ηγέτης της, αρχιεπίσκοπος Σίμων Thamaga, και η Νοτιοαφρικάνα Χριστίνα Mothapo († 10 Ιουλίου 2015).

Fr. Reuben Spartas (Ουγκάντα)

Ουγκάντα

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα (το πιο χαρακτηριστικό ίσως) είναι ο τρόπος, με τον οποίο ρίζωσε η Ορθοδοξία στην Ουγκάντα και την Κένυα.

Τη δεκαετία του 1920, μια ομάδα μορφωμένων μαύρων αναζητητών εντάχθηκε στη λεγόμενη «Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία», που είχε ιδρύσει στην Αμερική ο Αφροαμερικανός George Alexander McGuire. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από τους Ουγκαντέζους Ρουβήμ-Σπάρτα Μουκάσα, Οβαδία Μπασαγιακιτάλο (Basajjakitalo), Θεόδωρο Ναγκιάμα και Ειρηναίο Ματζίμπι και τον Κενυάτη Άρθουρ-Γεώργιο Γκαντούνα. 

Ο Ρουβήμ-Σπάρτας και ο Οβαδίας χειροτονήθηκαν ιερείς της «Εκκλησίας» αυτής στην Ουγκάντα.Κάποια στιγμή όμως διαπίστωσαν ότι υπάρχει η πραγματική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει κέντρο στην Αφρική το πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ήρθαν σ’ επαφή με τον τότε πατριάρχη και μετά από μελέτη και πολλές συζητήσεις – μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – ολόκληρη η ομάδα της «Αφρικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» της Ουγκάντας εντάχθηκε στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό ήταν το πρώτο κατέβασμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους ντόπιους πληθυσμούς κάτω από τη Σαχάρα, με πρόσκληση των ίδιων των ιθαγενών, χωρίς ιεραποστολή από πλευράς της Εκκλησίας.

Όλα τα μέλη της παραπάνω συντροφιάς χειροτονήθηκαν ιερείς, μάλιστα ο Ρουβήμ-Σπάρτας και (πολύ αργότερα) ο Θεόδωρος Ναγκιάμα κάποια στιγμή έγιναν και επίσκοποι.

Όμως δεν χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους, αλλά μπήκαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους από το αποικιοκρατικό καθεστώς. Έτσι, το καθεστώς άρχισε να καταδιώκει την Εκκλησία και ο π. Ρουβήμ-Σπάρτας έμεινε πέντε χρόνια στη φυλακή, λόγω των προσπαθειών του για τη μόρφωση του λαού, πράγμα που εμπόδιζε το κράτος.

Στην Αμερική, το 1979, ο π. Σεραφείμ Ρόουζ (ένας πρώην άθεος φιλόσοφος, που έγινε ορθόδοξος χριστιανός και κατέληξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους διδασκάλους της Ορθοδοξίας στο δυτικό κόσμο) δημοσίευσε στο περιοδικό του, τον «Ορθόδοξο Λόγο» («Orthodox Word»), επιστολή ενός ορθόδοξου χριστιανού από την Ουγκάντα, που είχε φτάσει χέρι με χέρι και κατάγγελλε το καθεστώς του δικτάτορα Ίντι Αμίν (Αμίν Νταντά). Και έγραψε:

«Σήμερα οι Αφρικανικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ουγκάντα, την Κένυα και άλλες χώρες της Ανατολικής Αφρικής, είναι παραδείγματα καρποφορίας της αναζήτησης της Ορθοδοξίας. Παρ’ όλη τη δυσκολία και χωρίς να παρέχεται οποιαδήποτε βοήθεια από τον ορθόδοξο κόσμο του εξωτερικού, έχουν φθάσει στην πληρότητα της Ορθοδοξίας, αποφεύγοντας τις παγίδες στις οποίες πολλοί δυτικοί νεοφώτιστοι έχουν πέσει» (βλ. παραπομπή στο τέλος του άρθρου).

Το 1982, όταν κοιμήθηκε ο π. Ρουβήμ-Σπάρτας, ως επίσκοπος πλέον (με τον τίτλο επίσκοπος Νειλοπόλεως), γράφτηκε: «Ο τολμηρός και πιστός δούλος Κυρίου... Αν οι άρχοντες κυβερνούν εν ζωή, οι άγιοι κυβερνούν από τον τάφο».

Μια λεπτομέρεια:ο π. Ρουβήμ-Σπάρτας είχε πάρει μόνος του το όνομα «Σπάρτας», όταν ήταν νέος, από θαυμασμό προς τη γενναιότητα των αρχαίων Σπαρτιατών, για την οποία είχε διαβάσει σε εφηβική ηλικία.

Ο επίσκοπος Ουγκάντας π. Ιωνάς

Κένυα

Στην Κένυα (αγγλική αποικία επίσης), ένας από την παρέα των Αφρικανών αναζητητών, που αναφέραμε πριν, ο Άρθουρ Γκαντούνα, είχε δημιουργήσει την ανεξάρτητη «Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας». Το 1946 τον επισκέφτηκαν από την Ουγκάντα ο π. Ρουβήμ-Σπάρτας και ο π. Οβαδίας και του μίλησαν για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με την οποία είχαν ενωθεί. Έτσι ο Γκαντούνα και η ομάδα του εντάχθηκαν στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο ίδιος έγινε ο πρώτος Κενυάτης ορθόδοξος ιερέας, παίρνοντας το όνομα Γεώργιος.

Τη δεκαετία του 1950 ο π. Γεώργιος Γκαντούνα, μαζί με πολλούς ορθόδοξους ιερείς, αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Κένυας. Ο ίδιος έμεινε δέκα χρόνια στη φυλακή, λόγω της συμμετοχής του σ’ αυτόν τον αγώνα, και εκεί έγινε φίλος του φυλακισμένου ηγέτη Γιόμο Κενυάτα, μελλοντικού προέδρου της ελεύθερης Κένυας.

Την εποχή εκείνη η Ορθόδοξη Εκκλησία υπέστη σκληρό διωγμό από το καθεστώς. Ο Stephen Hayes γράφει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία απαγορεύτηκε, τα σχολεία και οι ναοί έκλεισαν από το αποικιακό καθεστώς. Πολλές εκκλησίες κάηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις και οι κληρικοί οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Όλα αυτά προκάλεσαν ραγδαία εξάπλωση της Ορθοδοξίας στις χώρες αυτές, ενώ οι ρωμαιοκαθολικοί και προτεστάντες ιερείς και ιεραπόστολοι θεωρήθηκαν από τους ίδιους τους ντόπιους ως συνεργάτες των αποικιοκρατών. Γράφει ο Stephen Hayes: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρήθηκε από πολλούς Κενυάτες (και από τους Βρετανούς αποικιοκράτες) ως η εκκλησία της Uhuru» (= ελευθερία, στη γλώσσα σουαχίλι της Ανατολικής Αφρικής).

Ο Μακάριος στην Κένυα

Επίσκεψη τοῦ προέδρου τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας (1960-1977) 
καὶ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου (1950-1977) Μακαρίου Γ' 
στὴν Κένυα, τὸν Μάρτιο τοῦ 1971.

Το 1956 ένας άλλος αγωνιστής ενάντια στην αποικιοκρατία, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, εξορίστηκε από τους Άγγλους στις Σεϋχέλλες, μαζί με το μητροπολίτη Κυρηνείας (της Κύπρου) Κυπριανό και τον δημοσιογράφο Πολ. Ιωαννίδη. Το Μάρτιο του 1957 απελευθερώθηκε και τον Απρίλιο του 1957 ήρθε την Κένυα, συμμετείχε στη θεία λειτουργία στον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό του Ναϊρόμπι και κήρυξε εναντίον της αποικιοκρατίας. Αυτό εμψύχωσε και ενθουσίασε τους ηγέτες του αγώνα της ανεξαρτησίας της Κένυας, πολλοί από τους οποίους (μαζί με τον ορθόδοξο κλήρο) ήταν ακόμα στη φυλακή. Προκάλεσε επίσης κατάπληξη στις αγγλικές αρχές, καθώς και ερωτήματα που τέθηκαν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, σχετικά με το γιατί ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε επιτραπεί να κηρύξει στην Κένυα!

Μια στενή φιλία αναπτύχθηκε μεταξύ του Μακαρίου και του Γιόμο Κενυάτα, του μελλοντικού προέδρου της Κένυας. Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960 και η Κένυα το 1963. Το 1970 ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που ήταν πλέον Πρόεδρος της Κύπρου, κλήθηκε στην Κένυα για επίσημη επίσκεψη και συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκεί, ενώ επισκέφθηκε ορθόδοξες ενορίες σε διάφορα μέρη της Κένυας.

Ο Μακάριος συγκλονίστηκε από τη φτώχεια της Εκκλησίας και του λαού και έγραψε στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας, προσφέροντας συγχρόνως τη βοήθειά του. Έτσι, σε συνεργασία με τον πρόεδρο Κενυάτα, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος χρηματοδότησε δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο λαός της Κένυας τον αγκάλιασε ως μεγάλο ευεργέτη και μέχρι το 1971 (που ξαναπήγε) βάφτισε ορθόδοξους χριστιανούς περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στις περιοχές Kagira και Nyeri.

Για πολλά χρόνια στην Κένυα δεν υπήρχε Μητροπολίτης, αλλά το 1981 τοποθετήθηκε εκεί, ως μητροπολίτης Ανατολικής Αφρικής, ο επίσκοπος Αναστάσιος Γιαννουλάτος (σημερινός αρχιεπίσκοπος Αλβανίας), ένας από τους σπουδαιότερους ορθόδοξους ιεραπόστολους του εικοστού αιώνα, αλλά και από τους ανώτερους κληρικούς που είχαν αγωνιστεί υπέρ της δημοκρατίας την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα. Η παρουσία του στην Αφρική (όπου είχε ζήσει και παλαιότερα, έχοντας μελετήσει τις τοπικές θρησκείες, διαλέκτους και πολιτισμούς, αλλά είχε φύγει γιατί προσβλήθηκε από μαλάρια) συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο στην ανάπτυξη της Ορθοδοξίας (χειροτόνησε δεκάδες ιθαγενείς ιερείς, ενώ προηγουμένως υπήρχαν ελάχιστοι), αλλά και στην εκπαιδευτική και ανθρωπιστική προσφορά της Εκκλησίας σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική.

Τανζανία

Ορθόδοξοι γάμοι στην Τανζανία. 
Ιερουργεί ο μητροπολίτης Μουάνζας Ιερώνυμος.

Αξιοσημείωτο θεωρώ και τον τρόπο που μεταφέρθηκε η Ορθοδοξία στην Τανζανία, χωρίς η Ορθόδοξη Εκκλησία να επιδιώξει κάποια ιεραποστολική κίνηση.

Τη δεκαετία του 1960 (η χώρα τότε λεγόταν Τανγκανίκα και είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την αγγλική κυριαρχία το Δεκέμβρη του 1961) λειτουργούσε στο βορρά ένα εργοστάσιο, στο οποίο εργάζονταν και ντόπιοι, αλλά και πολλοί Έλληνες μετανάστες και Ινδοί. Ανάμεσά τους ένας Κύπριος, ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτου. Η καλοσύνη του συγκίνησε τόσο τους ντόπιους εργάτες, που όχι μόνο έγιναν φίλοι του, αλλά κάποια στιγμή τον ρώτησαν για τη θρησκεία του ελληνικού έθνους. Τότε εκείνος τους μίλησε για την Ορθοδοξία, λέγοντάς τους ό,τι ήξερε, χωρίς να έχει κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις.

Ιδίως ένας ιθαγενής Τανζανός, ο Πολ Μπουντάλα, γοητεύτηκε τόσο, που άρχισε να τον πλησιάζει σε κάθε στιγμή ελεύθερου χρόνου και να τον ρωτάει διαρκώς, ακόμα και σε βάρος του φαγητού ή του ύπνου του. Ο Χατζηπαναγιώτου δεν μπορούσε να του ικανοποιήσει όλες τις απορίες του. Τελικά, ο Μπουντάλα τον παρακάλεσε να του μάθει ελληνικά, ώστε να διαβάσει για την Ορθοδοξία από ορθόδοξα βιβλία. Ο Κύπριος φίλος του, τότε, θυμήθηκε την ύπαρξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουγκάντα και του πρότεινε να στείλει εκεί ένα γράμμα.

Έτσι, οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Ουγκάντας έλαβαν με έκπληξή τους μια θερμή επιστολή, που εξελίχθηκε σε αλληλογραφία και συνοδεύτηκε από αποστολή βιβλίων στην Τανγκανίκα.

Το Δεκέμβρη του 1963 ο Ουγκαντέζος ιερέας π. Θεόδωρος Ναγκιάμα επισκέφτηκε το χωριό Kassamua, στη βόρεια Τανγκανίκα, κοντά στη Μουάνζα, όπου ζούσε ο ενδιαφερόμενος. Εκεί περικυκλώθηκε από μια ολόκληρη ομάδα φιλικών ιθαγενών, που όλη τη νύχτα τον ρωτούσαν για την Ορθοδοξία και συζητούσαν μαζί του. Λίγους μήνες αργότερα έλαβε επιστολή από τον Πολ Μπουντάλα, που τον ενημέρωνε ότι τριάντα άνθρωποι ήταν έτοιμοι να βαφτιστούν!

Η βάφτισή τους έγινε την Κυριακή των Μυροφόρων (2η Κυριακή μετά το Πάσχα) του 1964, στο οίκημα όπου ζούσαν οι εργάτες του εργοστασίου, με νονούς τον Κων. Χατζηπαναγιώτου και άλλους Έλληνες εργάτες. Ο Χατζηπαναγιώτου είχε κατασκευάσει μια κολυμπήθρα από χάλυβα, ενώ ο Πολ είχε μεταφράσει ο ίδιος τη θεία λειτουργία στα σουαχίλι, όπου και τελέστηκε εκεί στην τοπική αυτή γλώσσα για πρώτη φορά.

Σήμερα η Τανζανίαέχει αμέτρητους ορθόδοξους χριστιανούς και δύο μητροπόλεις, τη μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, με έδρα το Νταρ ες Σαλαάμ (που σημαίνει, ακριβώς, Πόλη της Ειρήνης ή, ακριβέστερα, Οίκος Ειρήνης) και τη μητρόπολη Μουάνζας, στο βορά. Οι δύο μητροπόλεις, όπως και όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στην υποσαχάρια Αφρική, επιτελούν όχι μόνο πνευματικό έργο, αλλά και τεράστιο κοινωνικό έργο.

Η συνέχεια

Τα χρόνια που ακολούθησαν, πρωτοπόροι Έλληνες ιεραπόστολοιταξίδεψαν στην υποσαχάρια Αφρική, γνώρισαν και αγάπησαν τους αφρικανικούς λαούς και αγωνίστηκαν με πάθος, όχι μόνο για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας, αλλά και για την αναβάθμιση της ζωής των ιθαγενών πληθυσμών, που δοκιμάζονται ακόμη από τη φτώχεια, τους εμφύλιους πολέμους, τα δικτατορικά καθεστώτα, τις ληστρικές ομάδες και την αποστράγγιση του πλούτου των χωρών τους από τους σημερινούς αποικιοκράτες, τις πολυεθνικές εταιρίες (πολλοί από τους εμφύλιους πολέμους και τους δικτάτορες της σημερινής Αφρικής – αν όχι όλοι – υπάρχουν με τις ευλογίες των πολυεθνικών και των κρατών του δυτικού κόσμου, τα οποία αυτές ελέγχουν).

Ιερομόναχος Χαρίτων Πνευματικάκις

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι αγωνίζονται για την Αφρική. Από τους πρώτουςήταν οι αγιασμένοι ιερομόναχοιΧρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, Χαρίτων Πνευματικάκις και Κοσμάς Γρηγοριάτης, ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες άλλοι, που μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο βοήθειας των αφρικανικών λαών. Πάρα πολλοί ορθόδοξοι εθελοντές, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, συνεργάζονται με τις ιεραποστολικές μητροπόλεις και επισκοπές του πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε τομείς όπως η περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι καλλιέργειες, οι γεωτρήσεις για νερό, η συμπαράσταση των φυλακισμένων, των γυναικών και των παιδιών και ένα σωρό έργα υποδομής. Σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία (για τα ορφανά των τόσων πολέμων) κ.λ.π. οικοδομούνται από τους ορθόδοξους ιεραποστόλους στις πόλεις, αλλά και στις ζούγκλες και τις σαβάνες. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο όχι μόνο χριστιανοί, αλλά άνθρωποι κάθε θρησκείας.

Ο π. Κοσμάς Γρηγοριάτηςκατάγγελλε τη σύγχρονη αποικιοκρατία της οικονομικής εκμετάλλευσης γράφοντας:«Κάτω από τέτοια καταπιεστική μεταχείριση ο απλός Αφρικανός παραμορφώνεται, μετατρέπεται σε ασυνείδητο και άοπλο επαναστάτη, που μισεί τους πάντες και τα πάντα, μη γνωρίζοντας πού και ποιον να χτυπήσει, δεχόμενος από όλους βολές και τραύματα, ώστε χάνει τελικώς την ταυτότητά του, επειδή χάνει τον προσανατολισμό του. Σε αυτό το ψυχικό αδιέξοδο, που βρίσκεται ο Αφρικανός, θέλει και πρέπει να βοηθηθεί, να βρει τις θεϊκές ρίζες του, να γαληνέψει η ψυχή του, να συνδεθεί με τον Θεό, να αγαπήσει τον συνάνθρωπο και τότε, με ηρεμία και ησυχία, να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του».

π. Κοσμάς: ο άγιος Φίλος & Φωτιστής της αφρικάνικης Γης (από εδώ)

Έγραφε επίσης: «Δεν χρειάζεται να μπολιάσουμε τον δικό μας πολιτισμό στο αφρικανικό σώμα με όλα τα παρεπόμενα καρκινώματα. Ο Αφρικανός έχει δικό του, πολύ αξιόλογο πολιτισμό, δική του κοινωνικότητα. Πρέπει όμως ο ιεραπόστολος να κοπιάσει πολύ, να τον ανακαλύψει και να τον εκχριστιανίσει». «Ο ιεραπόστολος πρέπει να ζήσει κοντά στους μαύρους, να μοιραστεί τα προβλήματά τους, να φάει μαζί τους στην καλύβα τους και να πεθάνει κοντά τους. Μόνο έτσι θα αγαπήσουν τον Χριστό» (πράγματι, σκοτώθηκε σε τροχαίο και θάφτηκε στο Κονγκό, μέσα σε συγκινητικές εκδηλώσεις λαϊκού θρήνου).

[Τα παραθέματα προέρχονται από τη μελέτη του Ι. Λάππα «Η Αρχή της Προσαρμογής (της Σάρκωσης) στην ιεραποστολική σκέψη και πράξη του π. Κοσμά Γρηγοριάτη», που δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο].

Στην Αφρική εργάζονται δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις (ΜΗΚΥΟ), αλλά εργάζεται επίσης και η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία, εκτός από το πολύτιμο ανθρωπιστικό έργο της, προσφέρει και κάτι ακόμη, μοναδικό: την ένωση του ανθρώπου με το Θεό, την αγιότητα – στις Ορθόδοξες Εκκλησίες των αφρικανικών χωρών συναντούμε πολλούς ιθαγενείς αληθινούς πνευματικούς αγωνιστές, ακόμη και ανθρώπους που εμφανίζουν σημάδια αγιότητας.

Να επισημάνουμε επίσης ότι οι ιεραποστολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο (στις χώρες της Αφρικής, αλλά και της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής) δεν έχουν χρήματα.Βασίζονται στη βοήθεια των ορθοδόξων χριστιανών των ανεπτυγμένων χωρών, μητροπόλεων και μοναστηριών, αλλά και των ιεραποστολικών κέντρων οργανώσεων στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ κ.α., που από το υστέρημα των μελών τους καλύπτουν όσο είναι δυνατόν τις οικονομικές ανάγκες των ορθόδοξων κοινοτήτων στον τρίτο κόσμο. Τέτοιες οργανώσεις είναι η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, το Διορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο «Πορευθέντες», ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «άγ. Κοσμάς ο Αιτωλός», το Orthodox Christian Mission Center στις ΗΠΑ κ.ά.

Σήμερα στην Αφρική έχουμε εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς, εκατοντάδες Αφρικανούς ιερείς και αμέτρητους ιεραποστόλους και συνεργάτες της ιεραποστολής, που βρίσκονται σε συνεργασία με τις ειρηνικές Αφρικανικές φυλές, αλλά και διακινδυνεύουν από τις βίαιες ομάδες και τις σκληρές κυβερνήσεις. Το πατριαρχείο Αλεξανδρείας διαθέτει τέσσερις μαύρους επισκόπους και ένα Άραβα. Όλοι οι υπόλοιποι επίσκοποί του είναι Έλληνες.

Οι μαύροι αυτοί επίσκοποιείναι ο Ουγκάντας Ιωνάς, ο Μουάνζας (στα βόρεια της Τανζανίας) Ιερώνυμος, ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος και ο Νιτρίας Νεόφυτος, ενώ ο Άραβας είναι ο Νουβίας Νάρκισσος (Νότιο Σουδάν). Θυμάμαι μια φράση του π. Νάρκισσου, από την περιοδεία του στη σπαραγμένη από τους πολέμους περιοχή του Σουδάν. Ιερουργούσε, αλλά δεν είχε θυμιατό. Βρήκε κάπου ένα πεταμένο καλάσνικοφ. 

Και γράφει: «Άναψα τα καρβουνάκια στην άκρη του γεμιστήρα του καλάσνικοφ, έβαλα το λιβάνι και θύμιασα τους ανθρώπους»…

Πηγές:

Ευχαριστούμε τον κ.Θεόδωρο Ρηγινιώτη για την αποστολή 

Υποσημείωση:

Στις 27 Ιουλίου 2015 ένας ορθόδοξος χριστιανός από το Μπουρούντι (ένα μικρό κράτος της Αφρικής, που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου) συνελήφθη, φυλακίστηκε και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, επειδή, ως αξιωματικός της αστυνομίας, αρνήθηκε να ασκήσει βία ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές.

Το όνομά του είναι Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες μαύρους Αφρικανούς που έχουν γίνει ορθόδοξοι χριστιανοί τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκόταν στη φυλακή και πιθανόν να θανατωνόταν – και αν γινόταν, ασφαλώς θα ήτο μάρτυρας και άγιος.

Είναι ένας άνθρωπος που πήρε στα σοβαρά αυτά που διδάσκουν, δεκαετίες, τώρα, οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι στην Αφρική. Τα πήρε στα σοβαρά και τα εφάρμοσε, όταν ήξερε πως έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή του και στη διδασκαλία του Χριστού και των αγίων μας.

Για την απελευθέρωσή του (έχει σύζυγο που φυγοδικεί και μικρό παιδί) διενεργήθηκε ψήφισμα (κατά την περίοδο δημοσίευσης αυτού τού άρθρου) στο διαδίκτυο.
(Σ.Ν.: την σήμερον που δημοσιεύω αυτό το άρθρο, έχει απελευθερωθεί. Δείτε ΕΔΩ.)

φώτο: Αθώος ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα 
που δικαζόταν για απόπειρα πραξικοπήματος 
επειδή, ως αξιωματικός της αστυνομίας, 
αρνήθηκε να ασκήσει βία ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές.

Σοφία Ντρέκου / αέναη επΑνάσταση

Δείτε αν επιθυμείτε κι άλλες μελέτεςτου θεολόγου Θεόδωρου Ρηγινιώτη

Μαμά, λάλησαν οι άνθρωποι...

$
0
0

Μαμά, λάλησαν οι άνθρωποι...
Σοφία Ντρέκου

Με την δύναμη του λόγου πάλευα όλη νύχτα να μην σβήσει το κερί του Θεού. Προσευχή έκανα στην Παναγιά για την δημιουργία ενός νέου μύθου. Η μάχη της ανάστασης εναντίον της σταύρωσης. Ο μύθος με την δύναμή του λόγου διασχίζει τον χρόνο.

Μαμά, έχω πυρετό... μην φύγεις... λάλησαν οι άνθρωποι και η σκέψη της αδικίας με πνίγει. Έχω έναν κόμπο στο λαιμό που δεν λέει να φύγει... πνίγομαι. Θα'ναι ο άνεμος της ερήμου που παλεύει με τις λέξεις στο βάθος του χρόνου. Είναι τόσες οι έννοιες όμως, που δεν σε αφήνουν να στοχάζεσαι... και αν στοχαστείς, σε λένε ή παράξενη ή τρελλή.

Η άγνωστη επιστολή του Αϊνστάιν στον Καζαντζάκη

$
0
0
epistoli.einstein.ston.Kazantzaki«S.Drekou»N.Lygeros-Logoi

Η επιστολή του Einstein στον Καζαντζάκη. Μετάφραση 
της επιστολής του Ν. Καζαντζάκη στον A. Einstein. 
Ν. Λυγερός - Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Όταν οι μεγάλοι ομιλούν, εμείς,
πρέπει αθόρυβα να αποσυρθούμε. 
Δεν υπάρχει λόγος για κουβέντα, 
μόνο μελέτη και κοινοποίηση, 
έτσι ώστε μαζί με μας, να απολαύσουν 
τις τόσο μεγάλες στιγμές 
της Ιστορίας και άλλοι συνάνθρωποι μας.

H επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1952 στον Νίκο Καζαντζάκη

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο που φέρνει στο φως ο διακεκριμένος επιστημονικός ερευνητής κ. Νίκος Λυγερός. Πρόκειται για μία επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν που απέστειλε το 1952 στον Νίκο Καζαντζάκη, με την οποία ο κορυφαίος φυσικός ευχαριστούσε τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα για τις μεταφράσεις έργων του που του είχε αποστείλει.

Η επιστολή του Einstein στον Καζαντζάκη

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά, υπάρχει αντίγραφο επιστολής του Albert Einstein στον Νίκο Καζαντζάκηστα αγγλικά δακτυλογραφημένη στο Princeton στην Αμερική με τη χειρόγραφη υπογραφή του.

Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό από μόνο του, αφού αποδεικνύει και τον σεβασμό που υπήρχε μεταξύ τους αλλά και το ενδιαφέρον τους για τα βάσανα που είχαν υποστεί οι λαοί μας λόγω ακραίων καταστάσεων. Διότι ο Albert Einsteinδεν ήταν μόνο ένα Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1921, ούτε ο Νίκος Καζαντζάκηςμόνο το Βραβείο Ειρήνης του 1956.

Ήταν και οι δύο άνθρωποι της Ανθρωπότητας που πάλευαν για τους άλλους κι όχι μόνο για το έργο, αφού αυτό δεν μπορούσε να περιοριστεί στο πλαίσιο της ειδικότητας τους. Έτσι ήταν φυσιολογικό ένας συνδετικός κρίκος και σε αυτό το πλαίσιο που είναι ακόμα πιο ανθρώπινο.

Μας προκάλεσε λοιπόν μεγάλη εντύπωση αυτή η γνήσια επιστολή που είδαμε χάρη στην παρέμβαση του Προέδρου του Μουσείου Καζαντζάκη του κύριου Στέλιου Ματζαπετάκη και βέβαια της Διευθύντριας κυρίας Βαρβάρας Τσάκα που είχε την καλοσύνη να μας κάνει μια φανταστική ξενάγηση των χώρων που διήρκεσε τρεις ώρες για να μας αποκαλύψει τον πλούτο τον αρχειακό κι όχι μόνο τα εκθέματα. Έτσι αντικρίσαμε την περίφημη επιστολή αλλά και την αλληλογραφία του Νίκου Καζαντζάκη με τον Albert Camus. [En.]

epistoli.einstein.ston.Kazantzaki«S.Drekou»N.Lygeros-Logoi

Transcription de la lettre de Ν. Kazantzakis à Α. Einstein - N. Lygeros

12-7-52 A. Einstein, 112 Mercer Str. N. Jersey, USA.

Cher Maître, C’est avec une émotion profonde que j’ai reçu
V/ lettre ; V/ m’êtes toujours apparu comme la conscience la plus
haute et la plus lumineuse de n/ temps; avec A. Schweitzer
v/ avez été pour moi le modele de l’homme. V/ existence sur cette
terre, si ensanglantée et si salie par les hommes, m’a été toujours
d’une grande consolation; grâce à V/ j’ai pu souvent surmonter mon
dégoût et mon désespoir; et le livre que je v/ ai envoyé, “Gr. Passion”
a été écrit sous v/ signe.

Je V/ prie, cher Maître, veuillez le lire; son titre original
est “Christ continue à être toujours crucifié”, improprement traduit
en allemand : “Gr. P.”; il n’y s’agit point des souffrances de la
Grèce contemporaine; j’ai tâché d’y vivre l’effort de l’
homme à trouver un Notausgang dans le désespoir et l’
injustice qui n/ encerclent et n/ étouffent.

Dans l’espoir que v/ voudrez bien lire cet ouvrage, qui
devait v/ être dédié, je v/ prie, cher Maître de croire à
mon admiration profonde et à ma gratitude.

N. Kazantzakis


Μετάφραση της επιστολής του Ν. Καζαντζάκη στον A. Einstein - Ν. Λυγερός

12-7-52 A. Einstein, 112 Mercer οδός, N. Jersey, Η.Π.Α

Αγαπητέ Δάσκαλε, Είναι με βαθιά συγκίνηση που έλαβα
την επιστολή σας· πάντα μ’ εμφανιστήκατε ως η συνείδηση
η πιο ψηλή και η πιο φωτεινή του Χρόνου μας· με τον
A. Schweitzer ήσασταν για μένα το μοντέλο του ανθρώπου.
Η ύπαρξή σας σε αυτή τη γη, τόσο ματωμένη και λερωμένη
από τους ανθρώπους, πάντα ήταν για μένα μια μεγάλη
παρηγοριά· χάρη σε σας συχνά μπόρεσα να ξεπεράσω
την αηδία μου και την απελπισία μου· και το βιβλίο
που σας έστειλα, «Ελληνικό Πάθος» γράφτηκε κάτω
από το στίγμα σας.

Σας παρακαλώ, αγαπητέ Δάσκαλε, να το διαβάσετε· ο αυθεντικός
τίτλος του είναι: «Ο Χριστός εξακολουθεί να σταυρώνεται»,
λανθασμένα μεταφρασμένο στα Γερμανικά «Ελληνικό Πάθος» · δεν
πρόκειται για τα βάσανα της σύγχρονης Ελλάδας· προσπάθησα
να ζωντανέψω την προσπάθεια του ανθρώπου να βρει μία
Notausgang (έξοδος κινδύνου, στα γερμανικά στην επιστολή) στην
απελπισία και την αδικία που μας περικυκλώνουν και μας πνίγουν.

Με την ελπίδα ότι θα θελήσετε να διαβάσετε αυτό το έργο, που έπρεπε
να είναι αφιερωμένο σε σας, σας παρακαλώ, αγαπητέ Δάσκαλε, να
πιστέψετε στον βαθύ μου θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μου.

[Ν. Καζαντζάκης]

Σ. Ντρέκου / Ν. Λυγερός Λόγοι

Δείτε και...

26801) Η επιστολή του Einstein στον Καζαντζάκη. Perfection 17 7 7/2016. En. Einstein's letter to Kazantzakis.
26802) Transcription de la lettre de Ν. Kazantzakis à Α. Einstein. Perfection 17 7 7/2016.
26803) Μετάφραση της επιστολής του Ν. Καζαντζάκη στον A. Einstein. Perfection 17 7 7/2016. En. Translation of the letter of N.Kazantzakis to A. Einstein.

epistoli.einstein.ston.Kazantzaki«S.Drekou»N.Lygeros-Logoi

υιος ασωτος υιος ασσωτος 5/8/2016
Όταν οι Μεγάλοι ομιλούν, εμείς, εγώ, πρέπει αθόρυβα να αποσυρθούμε. Δεν υπάρχει λόγος για κουβέντα, μόνο μελέτη και κοινοποίηση, έτσι ώστε μαζί με μας να απολαύσουν τις τόσο μεγάλες στιγμές της Ιστορίας και άλλοι συνάνθρωποι μας.

Μπήκαν στην Σμύρνη οι Τούρκοι 27-08-1922 ή αλλιώς, Μπήκαν στην Πόλη οι εχθροί

$
0
0

27-08-1922 μπήκαν οι Τούρκοι στην Σμύρνη...
ή αλλιώς
Μπήκαν στην Πόλη οι εχθροί
Σοφία Ντρέκου

Ξημέρωνε Σάββατο 27 του Αυγούστου κι η αγωνία μετά την κατάρρευση του μετώπου κορυφωνόταν.

Πρώτοι οι Τσέτες ιππείς μπήκαν στην πόλι γύρω στις 10 και μισή κι άρχισαν τις πρώτες σφαγές.

Ο Τουρκικός στρατός κι ο τουρκικός όχλος συνέχισαν μετά τίς σφαγές και τις λεηλασίες.

Εκατοντάδες ιερείς με πρώτο τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο λιντσάρονται και σφαγιάζονται από τον Τουρκικό όχλο. Άλλους κάρφωσαν στα δένδρα, άλλους στραγγάλισαν, άλλους σούβλισαν, άλλους έθαψαν ζωντανούς.
Οι Ορθόδοξες εκκλησίες καταστράφηκαν, έγιναν τζαμιά, στάβλοι ή αποθήκες.

«Άρπαξαν οι άνθρωποι βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια, πέρασαν τη θάλασσα σ'έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν από βραδύς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκη, του Βόλου, της Πάτρας...» (Οι νεκροί περιμένουν - Διδώ Σωτηρίου)

«Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη.
Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας
να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα…»

Mαρία Ρεπούση, Ιστορία ΣΤ’ δημοτικού.
Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια, Αθήνα,
εκδ. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 100

Πηγή - Siglitiki (από παλαιότερο άρθρο μου)

Αν δεν μαθαίνουμε από την Ιστορία, δεν φταίει η Ιστορία μας.
www.sophia-ntrekou.gr / αέναη επΑνάσταση

Πολλοί πέφτουν στη θάλασσα και πνίγονται μέσα στον πανικό

Οι νεκροί περιμένουν (απόσπασμα)
Διδώ Σωτηρίου

Αρχίσαμε να βαδίζουμε πιασμένοι απ'το χέρι, κοντά ο ένας στον άλλον, χαμένοι, μουδιασμένοι, δισταχτικοί, σαν νά 'μαστε τυφλοί και δεν ξέρουμε πού θα μας φέρει το κάθε βήμα που αποτολμούσαμε. Γυρεύαμε ξενοδοχείο στο λιμάνι για ν'ακουμπήσουμε και να περιμένουμε τους δικούς μας. Όπου όμως κι αν ρωτούσαμε, παίρναμε την ίδια στερεότυπη απόκριση:
— Απ'τη Σμύρνη έρχεστε; Δε δεχόμαστε πρόσφυγες.

— Μα θα σας πληρώσουμε καλά, άνθρωποι του Θεού, έλεγε η θεία Ερμιόνη.

Εκείνοι επέμεναν στην άρνησή τους:

— Φοβόμαστε τις επιτάξεις. Δε μάθατε λοιπόν πως στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στη Σάμο έφτασε προσφυγολόι, κι επιτάξανε όλα τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα πάντα;

— Τί θέλαμε, τί γυρεύαμε μεις να 'ρθούμε σε τούτον τον αφιλόξενο τόπο, έλεγε η κυρία Ελβίρα. Τί θέλαμε και τί γυρεύαμε να χωριστούμε από τους άνδρες μας!

Στο τέλος βρέθηκε ένας αναγκεμένος ξενοδόχος και μας έδωσε ένα σκοτεινό, άθλιο δωμάτιο με έξι κρεβάτια. Για πότε γινήκαμε πραγματικοί πρόσφυγες δεν το καταλάβαμε. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα όλος ο κόσμος αναποδογύρισε.

Βαπόρια φτάναν το ένα πίσω από τ'άλλο και ξεφόρτωναν κόσμο, έναν κόσμο ξεκουρντισμένον, αλλόκοτο, άρρωστο, συφοριασμένο, λες κι έβγαινε από φρενοκομεία, από νοσοκομεία, από νεκροταφεία. Έπηξαν οι δρόμοι, το λιμάνι οι εκκλησιές, τα σχολειά, οι δημόσιοι χώροι. Στα πεζοδρόμια γεννιόνταν παιδιά και πέθαιναν γέροι.

Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω απ'την προγονική τους γη. Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δένδρα και στα χωράφια, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη, το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτρέτα των προγόνων στους τοίχους. Και βάλθηκαν να τρέχουν να φεύγουν κυνηγημένοι απ'το τούρκικο μαχαίρι και τη φωτιά του πολέμου. Έρχεται μια τραγική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, που το θεωρεί τύχη να μπορέσει να παρατήσει το έχει του, την πατρίδα του το παρελθόν του και να φύγει, να φύγει λαχανιασμένος αποζητώντας αλλού τη σιγουριά. Άρπαξαν οι άνθρωποι βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια, πέρασαν τη θάλασσα σ'έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκης, της Καβάλας του Βόλου, της Πάτρας.

Ενάμισι εκατομμύριο αγωνίες και οικονομικά προβλήματα ξεμπαρκάρανε στο φλούδι της Ελλάδας, με μια θλιβερή ταμπέλα κρεμασμένη στο στήθος: «Πρόσφυγες!» Πού να ακουμπήσουν οι πρόσφυγες; τί να σκεφτούν; τί να ξεχάσουν; τί να πράξουν; πού να δουλέψουν; πώς να ζήσουν;

Τρέμαν ακόμα απ'το φόβο. Τα μάτια τους ήταν κόκκινα απ'το αιμάτινο ποτάμι της κόλασης που διάβηκαν. Και σαν πάτησαν σε στέρεο έδαφος, μετρήθηκαν να δουν πόσοι φτάσανε και πόσοι λείπουν. Κι οι ζωντανοί δεν το πιστεύανε, μόνο άπλωναν τα χέρια τους στο κορμί τους και το ψάχνανε, για να βεβαιωθούνε πως δεν ήταν βρικόλακες. Και ψάχναν και για την ψυχή τους, να δουν αν ήταν στη θέση της. Μ'αυτή ήταν άφαντη. Είχε μείνει πίσω στην πατρίδα κοντά στους αγαπημένους νεκρούς και στους αιχμαλώτους, κοντά στα σπιτάκια, στα χωράφια, στις δουλειές….

Κι είπαν: περαστικοί είμαστε, ας βολευτούμε όπως όπως, κι αύριο θα ματαγυρίσουμε στα μέρη μας. Κι αποζητούσαν, τούτη την ελπίδα, με την ίδια λαχτάρα σαν το ψωμί το νερό και τ'αλάτι.

Τόσοι ήταν, ενάμισι εκατομμύριο ρωμιοί μικρασιάτες, που στριφογύριζαν τώρα στο καύκαλο της Ελλάδας, σαν περιπλανώμενοι Ιουδαίοι διωγμένοι από τη γη της Χαναάν. Χωρίς πατρίδα χωρίς δουλειά χωρίς σπίτι. Και μόλις χτες να θυμάσαι πως ήσουνα νοικοκύρης.

Ψάχναν για τον αίτιο, αναθεμάτιζαν τον ουρανό, τη γης, τον Κεμάλ το Βενιζέλο τον Κωνσταντίνο, την Αντάντ, τον πόλεμο. Μα πριν απ΄ όλα τον ύπουλο τον Άγγλο, τον υπολογιστή, το διπλοπρόσωπο, το σφετεριστή που έκανε μπίζνες και αυτοκρατορική πολιτική με το αίμα και τη δυστυχία ενός λαού….

Διδώ Σωτηρίου, Οι νεκροί περιμένουν. Μυθιστόρημα,
Κέδρος, Αθήνα 1979 (7η έκδ.), σ. 132-134


Στην Καταστροφή της Σμύρνης

Στην Καταστροφή της Σμύρνης
το πρόβλημα δεν ήταν
μόνο η πλευρά μας
και το κέντρο ήταν ανούσιο
γιατί ο αληθινός στόχος
ήταν από την αρχή του πολέμου
η Κατεχόμενη Θράκη
γι'αυτό το λόγο κοίτα
πάντα το παρελθόν
όταν θέλεις να δεις
τα κομμάτια του μέλλοντος
που θα χτίσουν
την επόμενη πραγματικότητα
γιατί αλλιώς πολύ αργά
θα καταλάβεις ότι αυτά
μπορούν να σ'εγκλωβίσουν
αν τα αφήσεις.

Αν δεν μαθαίνουμε από την Ιστορία, δεν φταίει η Ιστορία μας.


Δείτε και... 

Επιλεκτικό οπτικό υλικό

Βίντεο: «1922» (Η καταστροφή της Σμύρνης) Ταινία που αναφέρεται στην πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης της Μικράς Ασίας και την γενοκτονία των Ελλήνων κατοίκων της, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922, από τους νεότουρκους του Κεμάλ, με σκοπό την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Η ταινία βασίστηκε σε αυθεντικές μαρτυρίες από το μυθιστόρημα «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη και στην οποία απαγόρευσαν την προβολή τηςστις κινηματογραφικές αίθουσες. Μια ταινία που όχι μόνο κατέγραψε τη βαρβαρότητα των Νεοτούρκων, αλλά ανέδειξε και την Ελλαδική νοοτροπία των Νεοελλήνων να συγκαλύπτουν για λόγους σκοπιμότητας τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας. (Ελληνικό Κέντρο Κινηματoγράφου)






Aggelos Aslanidis 29 Αυγούστου στις 12:10 μ.μ.
Η αέναη επΑνάσταση  29 Αυγούστου στις 5:42 μ.μ.
Virginia FirikiΣοφία μου, σ'ευχαριστώ γι'αυτή σου τη θύμηση !!! Έχω σαλέψει ειλικρινά αυτές τις ημέρες. Με βρίσκεις στο σημείο αναφοράς...στην έρευνα, στις ιστορικές αναδρομές, στις παλιές αφηγήσεις ...στις αξέχαστες εικόνες...στην αθάνατη παράδοση...στον ξεριζωμένο και πολύπαθο Ελληνισμό!!! Λαός που ξεχνά την ιστορία του ...είναι λαός ξεχασμένος κι αλίμονο ...μη τύχει και γίνουμε ποτέ τέτοιος λαός με τόσα δεινά που γύρω μας συμβαίνουν. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι!!! Πονάνε οι μνήμες..ραγίζουν καρδιές...αφυπνίζουν συνειδήσεις!!! Υποκλίνομαι με σεβασμό και με πόνο ψυχής στους ήρωες προγόνους μου (πρόσφυγες και οι δικοί μου πρόγονοι, όλοι τους) και χαίρομαι κάθε φορά όταν γυρίζει η σελίδα της ιστορίας και ξαναφέρνει στο νου και στη ψυχή μας μνήμες..αθάνατες!!! · 29 Αυγούστου στις 9:11 μ.μ.
Σοφία ΝτρέκουΌμορφη ψυχή Virginia μου, πολύ με συγκίνησε το σχόλιό σου. Σ'ευχαριστώ που συμπορευτήκαμε σ'αυτή την Ιστορική διαδρομή. Σήμερα το ετοίμαζα το άρθρο και τα βίντεο και συλλογιζόμουν, πόσοι από εμάς κοίταμε το παρελθόν για να δούμε το μέλλον; Ας μείνουν Αθάνατες οι μνήμες μας! 29 Αυγούστου στις 9:39 μ.μ.

Άγιος Νεκτάριος: Ο άγιος της καρδιάς μας και του αιώνα μας

$
0
0
Η εικόνα της Παναγίας, στο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα. 
Η εικόνα αυτή, έγινε κατά παραγγελία στους Αγιογράφους Δανιηλαίους.

Άγιος Νεκτάριος: Ο άγιος της καρδιάς μας 
και του αιώνα μας - Σοφία Ντρέκου

Σήμερα 3 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή Ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης. Η Κάρα και τα περισσότερα Λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στη Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης. Άλλα λείψανα του Αγίου βρίσκονται στο ομώνυμο Προσκύνημα Καμάριζας Λαυρίου και στο ομώνυμο Προσκύνημα Χανίων Κρήτης.

Πόσες φορές φίλες και φίλοι δεν μας συκοφάντησαν, δεν μας πετροβόλησαν με λόγια αδικίας, ψεύδη, ζήλειας και φθόνου; Και δει «θρησκευτικά» πρόσωπα; Πόσες φορές δεν μας έριξαν λάσπη και σιωπήσαμε ανεβαίνοντας την ανηφόρα της σταύρωσης; Εδώ ολόκληρος Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος του Αιώνα μας συκοφαντήθηκε, λοιδορήθηκε, αδικήθηκε και πόσα ακόμη... και δεν μίλησε. Σε μας τους ασήμαντους μπροστά στον Άγιο δεν θα συμβούν;;;

Ο άγιος Νεκτάριος έζησε πάντα εν διωγμώ, με συκοφαντίες, πίκρα και θλίψεις. Για αυτό και ο Θεός οικονόμησε να τον αναδείξει στον κόσμο ως Άγιο Του, αμέσως μετά την κοίμηση του. Δεν μίλησε τότε στους διωγμούς ο Θεός. Αλλά κραύγασε στην κοίμηση με τα σημεία και τα θαυμάσια για να τον δοξάσει. Γιατί ο Θεός δεν ξεχνά αλλά πληρώνει τους δικαίους και μάλιστα πολλαπλάσια.

Ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος μας περιγράφει ότι: η Καταλαλιάείναι η κατηγόρια, η κακολογία. Κατάλαλος είναι αυτός που κακολογεί και κατηγορεί τον πλησίον του. Ο Μέγας Βασίλειος λέει «καταλαλιά είναι να μιλάς εναντίον ενός αδελφού που δεν είναι παρών, με σκοπό να τον συκοφαντήσεις, ακόμα και αν είναι αλήθεια αυτό που λες».

Για την συκοφαντίαπάλι μας λέει ο Άγιος Νεκτάριος ότι: η Συκοφαντία είναι η ψεύτικη κατηγορία. Συκοφάντης είναι ο ψεύτης. Και κάποιος σοφός λέει «κανέναν άλλον να μη θεωρείς ψεύτη, παρά τον συκοφάντη. Γιατί μεταξύ ψεύδους και συκοφαντίας δεν υπάρχει καμία διαφορά». Συκοφάντη οι παλιότεροι και οι τωρινοί ονομάζουν τον διαβολέα και τον προσαγωγέα. Η γλώσσα του συκοφάντη μισεί την αλήθεια. Η συκοφαντία γκρέμισε νέους και γέροντες, άρχοντες και δυνάστες. Ο συκοφάντης χαίρεται πολύ περισσότερο, όσο με τις πράξεις του γίνεται δημοφιλής.

«Εμπιστευτείτε στο Θεό τον Αγαθό, τον Ισχυρό, τον Ζώντα, και Αυτός θα σας οδηγήσει στην ανάπαυση. Μετά τις δοκιμασίες ακολουθεί η πνευματική χαρά. Ο Κύριος παρακολουθεί όσους υπομένουν τις δοκιμασίες και τις θλίψειςγια τη δική Του αγάπη. Μη λιποψυχείτε λοιπόν και μη δειλιάζετε. Δεν θέλω να θλίβεστε και να συγχύζεστε για όσα συμβαίνουν αντίθετα στη θέλησή σας, όσο δίκαιη κι αν είναι αυτή.[1]

«Ο άγιος Νεκτάριος στην προσωπική του προσευχήμιλούσε πολύ απλά στην Παναγία. Προσευχόταν μπροστά στο εικόνισμά Της, και του εμφανίστηκε πολλές φορές η Παναγία εκεί διότι έβλεπε την απλή καρδιά του. Άκουγε τον αναστεναγμό του. Έβλεπε τις αδικίες που δεχόταν. Ένιωθε το συντονισμό του αγίου Νεκταρίου με την αγάπη του Παιδιού Της. Ήξερε ότι είναι άνθρωπος της ουσίας, κι όχι της βιτρίνας.»[2]

Σε ικετεύω Δέσποινα, Σε, νυν, επικαλούμαι, 
Σε δυσωπώ Παντάνασσα, Σην χάριν εξαιτούμε. 
Θερμώς επικαλούμε Σε, Ναέ ηγιασμένε. 
Αντιλαβού μου, ρύσαι με, από τού πολεμίου, 
Και κλήρονομον δείξον με, ζωής της αιωνίου, 
Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε.

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Ας υπομένουμε λοιπόν στις θλίψεις και στις συκοφαντίες και ο Ιησούς Χριστός
και η Κυρία Θεοτόκος που τόσο ευλαβείτο και προσευχόταν ο Άγιος του Αιώνα
και της καρδιάς μας, θα φωτίσουν την αλήθεια σε κάθε αδικημένο και κυνηγημένο.

Στο ταπεινό του Εικόνισμα τον είδα να μου γνέφει
και να μου λέει ταπεινά αυτό να σου μηνύσω:
«Ποτέ παιδιά μην κάνετε, ό, τι κάναν σε μένα.
Αγάπη πάντα να έχετε, πείτε καμιά συγγνώμη.

Σοφία Ντρέκου
www.sophia-ntrekou.gr

Παραπομπές
1. Από τη σειρά των φυλλαδίων «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ»
της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής.
2. www.sophia-ntrekou.gr / Νέκταρ Νοεμβρίου - Άγιέ μου Νεκτάριε - Ζήτα Της ό,τι θες !!!


Κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και Ποιμενάρχη της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.ΚΟΣΜΑ.










Δείτε και...
Νέκταρ Νοεμβρίου - Άγιέ μου Νεκτάριε - Ζήτα Της ό,τι θες !!!
Ένας σπάνιος Συνάδελφός μου.
Ντοκουμέντο από την ανακήρυξη του Αγίου Νεκταρίου 5 Νοεμβρίου 1961
Μια άγνωστη επιστολή του Αγίου Νεκταρίου
Γιατί αλλάζει το όνομά του κάποιος όταν γίνεται μοναχός; (Αγ. Νεκταρίου)
Άγιοι του Νοεμβρίου
Η λέξη Μονογενής εκφράζει την άχρονο Γέννηση - Αγίου Νεκταρίου
Περί θείου έρωτος - Αγίου Νεκταρίου (Σύ πλήρωσον την καρδίαν μου γλυκασμού της σής αγάπης)
Ύμνοι Αγίου Νεκταρίου προς την Παναγία
Άγιος Νεκτάριος / Από το Στιγμιαίο στο Άπειρο













    1. αρχείο
      Μονή Βωσάκου 4 Ιουνίου Οι πειρασμοί / Αγίου Νεκταρίου
Παρουσίαση τετράτομου έργου για τον Άγιο Νεκτάριο Αγίου Νεκταρίου «Θησαυρός Λογίων». Νεκτάριον τιμήσωμεν... 120 χρόνια από το διορισμό του ως Διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής. Η παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, στις 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παπάγου. Ολόκληρη η Ημερίδα σε 5 Βίντεο εδώ:

Στο ταξίδι μας για την Ιθάκη με σοφία, πίστη, ελπίδα και αγάπη

$
0
0
sto.taxidi.gia.tin.ithaki.me.sofia»aenai.epAnastasi
Στο ερημικό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας 
χτισμένο το 1954, στον Χάλακα της Μήλου

Στο ταξίδι μας για την Ιθάκη 
με σοφία, πίστη, ελπίδα και αγάπη
Σοφία Ντρέκου

Σας εύχομαι Σοφία (νοός), 
Πίστη στον Χριστό 
με μίμηση τον Σταυρό Του, 
Ελπίδα για καλύτερες μέρες 
Αγάπη προς όλους 
τους κυνηγημένους!

Στο ταξίδι μας για την Ιθάκη 
η σοφία το φωτίζει με θυσίες, 
η πίστη το ενδυναμώνει, 
η ελπίδα του προσφέρει φτερά, 
και η αγάπη αενάως νικά. 

Αγάπη, Ελπίδα, Σοφία!
Πανανθρώπινες αξίες
με βαθύτατο νόημα, 
που έγιναν ονόματα,
γεμάτα με Την Χάρη!

Σοφία Ντρέκου

Αγία Σοφία, Πίστις, Ελπίς 
και Αγάπη (17 Σεπτεμβρίου)

Το επίσημο απολυτίκιοπου ψάλλεται στην 
εκκλησία των τεσσάρων αγίων είναι:

Σοφία ἐκθρέψασα, κατὰ τὴν κλῆσιν σεμνή,
τᾶς τρεῖς θυγατέρας σου, ταύτας προσάγεις Χριστῷ,
ἀθλήσεως σκάμασιν ὅθεν τῆς ἄνω δόξης,
σὺν αὐταὶς κοινωνοῦσα, πρέσβευε τῷ Σωτήρι,
καλλιμάρτυς Σοφία, δοῦναι τοὶς σὲ τιμώσι,
χάριν καὶ ἔλεος.

Στα νέα ελληνικά:

Σεμνή Σοφία, που ανάθρεψες τις τρεις κόρες σου
σύμφωνα με τα ονόματά τους,
τις προσφέρεις στο Χριστό
μέσα από τα μαρτυρικά τους αθλήματα.

Αφού λοιπόν μοιράζεσαι
μαζί τους την ουράνια δόξα,
ωραία μάρτυρα Σοφία,
μίλησε στο Σωτήρα να δώσει χάρη και έλεος
σ'εκείνους που σε τιμούν.

Ας έχουμε την Χάρη και τις Πρεσβείες των...
Αμήν! www.sophia-ntrekou.gr  

Eις την Σοφίαν.
Eυφραίνεται νυν ως Δαβίδ ψάλλων λέγει,

Mήτηρ κατ’ ευχάς η Σοφία εν τέκνοις.
Eις την Πίστιν, Eλπίδα και Aγάπην.
Τῇ πρὸς σὲ πίστει Πίστις, Ἐλπίς, Ἀγάπη,
Αἱ τρεῖς, Τριάς, κλίνουσιν αὐχένας ξίφει.
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Ἀγάπην τάμον, Ἐλπίδα, Πίστιν.

Διαβάστετον Βίο των Τεσσάρων Αγίων εδώ
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και οι Κόρες της, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Δύο ερωτευμένοι μετακόμισαν στη Γαύδο

$
0
0
2.erwteymenoi.sti.Gaydo«S.Drekou»aenai.epAnastasi

💕 Δύο ερωτευμένοι μετακόμισαν στη Γαύδο💕
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις
αν δεν τους κουβαλείς μες την ψυχή σου
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου!
Ιθάκη - Κ.Π. Καβάφης 

Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί το οποίο υπάγεται στο νομό Χανίων και στην περιφέρεια Κρήτης. Είναι το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο με πληθυσμό 152 κατοίκων στην απογραφή του 2011. Η κοντινότερη κρητική κωμόπολη στη Γαύδο είναι τα Σφακιά, στο νομό Χανίων.

Η Ευτυχία και ο Κωστής είναι ένα ζευγάρι που έκανε αυτό το οποίο εκατομμύρια ζευγάρια σε όλον τον κόσμο έχουν ονειρευτεί: Παράτησαν τη μίζερη και ασφυκτική ζωή της μεγαλούπολης και μετακόμισαν μόνιμα στην πανέμορφη Γαύδο. Δείτε πώς περιγράφουν τη ζωή τους σήμερα, μέσω του www.eyploia.gr 

«Με τα πολλά και τα λίγα αποφασίσαμε σαν ζευγάρι και σαν όντα ξεχωριστά έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μπουχτίσαμε και επιλέξαμε αλλαγή στους ρυθμούς της πόλης, με την τόση καταστροφολογία, την μιζέρια, την άχρηστη πληροφορία και το βρώμικο σύστημα. Έτσι από επιλογή και όχι ανάγκη ναυαγήσαμε στο νησί της Καλυψώς, την Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Μέχρι να συνέλθουμε και να εναρμονιστούμε με την φύση μας πήρε καιρό, σαν πολιτισμικό σοκ σαν ένα τζέτ λάγκ. Πώς να μη χρειάζεσαι χρόνο όταν έχεις μάθει στα εύκολα και έτοιμα πακέτα που μας προσφέρει η δήθεν σύγχρονη ζωή μας;». 

Με αυτές τις παραπάνω φράσεις, η Ευτυχία και ο Κωστής, μοιράζονται τις σκέψεις τους και την απόφασή τους να «ξεβολευτούν» από τις ανέσεις της πόλης και να ζήσουν στη μαγευτική Γαύδο.

2.erwteymenoi.sti.Gaydo«S.Drekou»aenai.epAnastasi

ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΕΥΤΥΧΙΑ

Η ζωή εδώ άλλαξε γιατί άλλαξαν οι προτεραιότητές μας. Βασικό είναι το νερό το οποίο το συλλέγουμε από το πηγάδι που υπάρχει στην παραλία κάθε 2 με 3 μέρες, τα μαγειρέματα γίνονται στη φωτιά και ποιοτικός χρόνος αρκετός υπάρχει για τον καθένα χωριστά και για τους δύο μαζί.

Προστατεύουμε την φύση γιατί εξαρτιόμαστε από αυτή και γιατί άλλωστε φύση είμαστε και εμείς.

Δεν κόβουμε ζωντανά δέντρα παρά μόνο όσα είναι χάμω για να τα χρησιμοποιήσουμε.
Προσπαθούμε η παρουσία μας στη φύση να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική.


Δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με χημικά, πλαστικά, σαπούνια, 
προτιμούμε να πλύνουμε τα πιάτα στην άμμο με τα βοτσαλάκια και τα κοχυλάκια της θάλασσας.

Φροντίζουμε τις πηγές και τα πηγάδια της παραλίας γιατί χωρίς νερό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.


Η μέρα περνάει όμορφα και δημιουργικά, το τοπίο άχρονο, χωρίς άγχος, μας προλαβαίνει και δεν φτάνουν οι ώρες της μέρας μερικές φορές για να κάνεις όσα θέλεις.


Το νησί της λήθης είναι άλλωστε, μέχρι και ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξεχάστηκε και έμεινε εδώ 7 χρόνια και τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί.


Τίποτα δεν είναι δεδομένο εδώ, όλα τα εκτιμάς διαφορετικά πιο απλά, πιο σοφά.


Οι πληροφορίες δεν υπάρχουν, αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, ούτε ρεύμα και το συναίσθημα το αντιλαμβάνεσαι 100 τις 100.


Είτε είναι χαρά, είτε είναι λύπη είτε είναι οτιδήποτε το νιώθεις πιο δυνατό, πιο καθαρό χωρίς να παρεμβαίνει τίποτα.


Η κάθε μέρα είναι διαφορετική εκτός δηλαδή από τα απαραίτητα που είναι το μαγείρεμα και η συγκομιδή νερού.


Η ανατολή και η δύσημοναδικές κάθε μέρα, εδώ γεύεσαι τον χωροχρόνο διαφορετικά. Είναι πολλές φορές που δεν μπορείς να διαχειριστείς την διαφορετική μέρα ιδίως στην αρχή που είσαι συνηθισμένος και εγκλωβισμένος στους ρυθμούς της πόλης.


Το νησί μαγικό, οι παραλίες ξενοδοχεία εκατομμυρίων αστέρων. Σεληνιακό το τοπίο τις ημέρες της πανσελήνου τόσο μαγικό που δεν χρειάζεσαι φακό. Έχεις φυσικό φως το φεγγάρι που βλέπεις μέχρι και την σκιά σου με φόντο το μαύρο, καταπληκτικό λες και κάποιος έχει πατήσει τον διακόπτη και διαχέεται παντού φως.


Τα κέδραμορφές μαγικές, μικρά και μεγάλα στέκονται άκαμπτα στο νησί της λήθης εκατομμύρια χρόνια περιτριγυρισμένα από πεύκα, θυμάρι, θρούμπι, λαδανιές και ένα σωρό άλλα βοτάνια.


Δυστυχώς όμως όπως σε όλα τα παραμύθια, πάντα υπάρχει ένας κακός και σε αυτό το υπέροχο νησί ο κακός είναι το κράτος πρόνοια.

  • Οι άνθρωποι εδώ είναι ξεχασμένοι από το κράτος πρόνοια.Γιατρός μόνιμος δεν υπάρχει, τον χειμώνα υποφέρουν από τις αντίξοες συνθήκες και έτσι απλά αυτούς τους ακρίτες εδώ τους έχουν αφήσει στην μοίρα τους. 
Οι κάτοικοι ως επί το πλείστον είναι ψαράδες, κτηνοτρόφοι και ασχολούνται με τον τουρισμό.

Πόσο θα επηρεάζονταν από τα χημικά της Συρίας, πόσο θα τους καταστρέψει μεταγενέστερα...;


Πουθενά δεν υπάρχει δίκαιο.


Πόσο έχουμε αφήσει να μας αλλάξουν την ζωή.

  • Τα πράγματα είναι απλά και τα έχουμε κάνει πολύπλοκα αλλά τελικά αυτά τα απλά είναι που μας ευφραίνουν το μυαλό και την καρδιά.
Εμείς ως καλλιτέχνες και οι 2, έχουμε στα σχέδιά μας να παρουσιάσουμε μια τριλογία για τα ιερά δέντρα της Ελλάδος που είναι η ελιά, ο πλάτανος και ο κέδρος.

Αρχίζουμε με τον κέδρο που είναι προς εξαφάνιση. Οφείλουμε να το παρουσιάσουμε κυρίως στα μικρά παιδιά για να τα ευαισθητοποιήσουμε.


Το φωτεινό πνεύμα, το καθαρό μυαλό, η ανοιχτή καρδιά και το υγιές κορμί είναι όσα προσπαθούμε να μας χαρακτηρίζουν.


Με αγάπη και εκτίμηση από το νησί της λήθης!!!
Ευτυχία – Κωστής

εικ. Η ευτυχία με το σκυλάκι της στην Γαύδο

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Ιθάκη - Κ.Π. Καβάφης



Η Γαύδος μας

Όταν ακούς τον Ερωτόκριτο και βλέπεις την Γαύδο
συνειδητοποιείς την αξία μιας πράξης ανούσιας
για όλη την κοινωνία αλλά τόσο σημαντική
για τους ανθρώπους που ζουν στην άκρη
του ουρανού και της θάλασσας κι όταν ξέρεις 
πώς κανείς δεν σου έδειξε τίποτα αλλά μόνος 
πήγες εκεί που έπρεπε διότι ήταν το πρέπον
για τη γη της θάλασσας τότε θέλεις να ζήσεις
την επιστροφή στο νησί για να δουν οι δικοί μας
πως δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε
ακόμα κι αν οι άλλοι θεωρούν ότι μια λεπτομέρεια
δεν αξίζει θυσίες, διότι εσύ άγγιζες τον Άγιο Νικόλαο
που περίμενε αιώνες ανθρώπους
κι ακούμπησες στον Νότο το θρόνο του Δία
κι αντίκρισες δεόντως το απέραντο γαλάζιο
όπου βρίσκεται στο βάθος η επόμενη πραγματικότητα
εκείνη που θέλει η λαβωμένη πατρίδα
για να παραμείνει ελεύθερη στον ήλιο.

Gavdos la verte


Δείτε και...

Διονύσιος ο φιλόσοφος, ο φλογερός Δεσπότης

$
0
0

Η προσευχή είναι καλή - Ελεύθερες ερωτήσεις! - Ν. Λυγερός 
Διονύσιος ο φιλόσοφος / Ο φλογερός Δεσπότης 
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Σε γνωρίζω από το αίμα                                   Τράνταξε, έβαψε το χώμα,
που επότισε τη γη,                                        πύρωσε κάθε ψυχή,
σε γνωρίζω από το βλέμμα                               έπεσε σαν άγιος σπόρος
που τη λευτεριά θωρεί                                        φύτρωσε Λαύρα τρανή!
    Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο οποίος αποκαλούνταν ειρωνικά 
    από τους εχθρούς του «Σκυλόσοφος». 
    Τον Οκτώβριο του 1611 βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους.

    10 Οκτωβρίου η ορθόδοξη εκκλησία μας, τιμά
    σαν Πρωτομάρτυρα του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, 
    τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο (; - 1611)

     Διονύσιος ο φιλόσοφος - Ο φλογερός Δεσπότης 
    που ξεσήκωσε τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

    Τα πρώτα διακόσια χρόνια μετά την άλωση της Πόλης (1453) υπήρξαν οι πιο σκοτεινοί αιώνες της σκλαβιάς. Ο Τούρκος πανίσχυρος κυριαρχούσε στα εδάφη της παλιάς βυζαντινής αυτοκρατορίας και ακτίνα φωτός δεν φαινόταν πουθενά. Ο Σουλτάνος απειλούσε ήδη την Ευρώπη ολόκληρη. Είχε φτάσει έξω απ’ τη Βιέννη (1520) κι oι μεγάλες αυτοκρατορίες και τα βασίλεια των Φράγκων έσπευδαν να του προσφέρουν τη συμμαχία τους.
    • Το ελληνικό έθνος βυθιζόταν στην αξημέρωτη νύχτα της πιο μαύρης σκλαβιάς.
    Κι όμως η βαθειά πίστη πως όλα «πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θάναι», η πίστη αυτή διατηρούσε τρεμόσβηστη μέσα στην τέφρα της ένδοξης Ελλάδας τη σπίθα της Ανάστασης.

    Ανάμεσα στις πρώτες εξεγέρσεις των προγόνων μας συγκαταλέγονται κι οι δυο επαναστάσεις του 1600 και του 1611. Οργανωτής και πρωτεργάτης και στις δυο ο φλογερός Μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος ο Φιλόσοφος, που βρήκε μαρτυρικότατο θάνατο στα χέρια των τυράννων και ανόσια κατασπίλωση της μνήμης του στα φθονερά γραψίματα μικρόψυχων και σκοτεινών «ραγιάδων» αντιπάλων του. Του διπλού τούτου μαρτυρίου του φωτοστέφανος η δόξα του Εθνομάρτυρα κι ακάνθινο στεφάνι το χλευαστικό του παρανόμι (παρατσούκλι): «Σ κ υ λ ό σ ο φ ο ς»!

    Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, χάρη στις νεώτερες έρευνες, έγινε με δικαιοσύνη η ιστορική αποκατάσταση του Αδικημένου. Και κάθε νεώτερο στοιχείο, που έρχεται να προστεθεί στα μέχρι σήμερα γνωστά, φωτίζει όλο και πιο πολύ τήν υπέροχη φυσιογνωμία του.

    Γεννημένος γύρω στα 1541 ο Διονύσιος (ίσως σε κάποιο χωριό της Ηπείρου), ακολούθησε το μοναχικό στάδιο και διακρίθηκε νωρίς για την ανώτερη μόρφωση του. Σπούδασε στα γνωστά τότε πνευματικά κέντρα τής Ιταλίας και, χωρίς να περιοριστεί μόνο στα θεολογικά, παρακολούθησε φιλοσοφικά μαθήματα — με ιδιαίτερη μάλιστα επίδοση, καθώς φαίνεται, — ασχολήθηκε ίσως ακόμα και με τα μαθηματικά και την αστρονομία κι θεράπευε ασφαλώς ερασιτεχνικά και την επιστήμη του Ασκληπιού, την ιατρική.

    Οι σύγχρονοι του τον ονόμασαν «φιλόσοφο». Κι ο τιμητικός αυτός τίτλος συνόδευε όσο ζούσε τ’ όνομά του: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ.

    Διαβάστε την συνέχειατου αφιερώματος και δείτε τα βίντεο εδώ

    Η Αγία Τριάδα του Αντρέι Ρουμπλιώφ

    $
    0
    0
    εικ. Ο Ανδρέα Ρούμπλιοφ αγιογραφεί την Αγία Τριάδα

    Ερμηνεία της Ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Τριάδος 1515, 
    τουΑνδρέα Ρούμπλιοφ | Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου
    H Αγία Τριάδα του Roublev - Ν. Λυγερός


    H Αγία Τριάδα του Roublev
    H Αγία Τριάδα του Roublev
    πέραν της ιερότητας 
    παραμένει ανθρώπινη 
    για τη χάρη της κίνησης 
    και των βλεμμάτων 
    της ευσπλαχνίας
     που διεισδύει 
    για αυτόν που θεωρεί 
    τη θρησκεία 
    ως μία αρχή ζωής.[1]






    Ερμηνεία της Ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Τριάδος του 1515, 
    του Ανδρέα Ρούμπλιοφ (1360 - 17 Οκτωβρίου 1428)

    «Από τους μεγαλύτερους αγιογράφους στο κόσμοείναι και ο Ρώσος μοναχός Ανδρέας Ρουμπλιόφ. Στα 1515 διακόσμησε τον καθεδρικό ναό της Αναλήψεως του Χριστού στη Μόσχα. Εκατό πενήντα χρόνια αργότερα η σύνοδος των Επτά Κεφαλαίων αναγνωρίζει ειδικά την εικόνα της Αγίας Τριάδος ως υπόδειγμα της αγιογραφίας και όλων των αναπαραστάσεων της Αγίας Τριάδος. Δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο ως προς τη δύναμη της θεολογικής συνθέσεως, το πλούτο του συμβολισμού και την άφθαστη καλλιτεχνική ωραιότητα.

    Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρία υπερκείμενα επίπεδα.


    Το πρώτοείναι η ανάμνηση της βιβλικής διηγήσεως για την επίσκεψη των τριών οδοιπόρων στον Αβραάμ (Γεν. ιη’1-15), που την ερμηνεύει το λειτουργικό σχόλιο: «Μακάριε Αβραάμ, την είδες και την δέχθηκες εσύ τη μια και τριαδική Θεότητα».


    Η απουσίαόμως των μορφών του Αβραάμ και της Σάρρας μας καλεί τώρα να εισδύσωμε βαθύτερα, στο δεύτερο επίπεδο, της «θείας οικονομίας». Οι τρεις ουράνιοι οδοιπόροι αποτελούν το «Αιώνιο Συνέδριο» και το τοπίο αλλάσσει σημασία:η σκηνή του Αβραάμγίνεται ανάκτορο και ναός, η δρυς του Μαβρή το ξύλο της ζωής και ο κόσμος ένα σχηματικό κύπελλο μέσα στη φύση, ανάλαφρο σημείο της παρουσίας της. Το επιτραπέζιο σκεύος με το μοσχάρι το αντικατασταίνει το ποτήριο της ευχαριστίας.


    Οι τρεις άγγελοι ανάλαφροι και λιγεροί μας παρουσιάζουν σώματα πολύ επιμηκυσμένα. Οι πτέρυγες των αγγέλων, καθώς και ο σχηματικός τρόπος της επεξεργασίας του τοπίου δίδουν την άμεση εντύπωση του άϋλου, της απουσίας κάθε γήϊνου βάρους. Η ανάστροφη προοπτική εξαφανίζει την απόσταση, το βάθος, όπου τα πάντα χάνονται απόμακρα και μ’ ένα αποτέλεσμα αντίθετο φέρει κοντά μας τις μορφές, δείχνοντας πως ο Θεός είναι εκεί και παντού. Η χαρωπή ελαφράδα του συνόλου, δημιουργεί ένα φτερωτό όραμα.


    Τα τρία πρόσωπα βρίσκονται σε συνομιλία.Το θέμα της θα πρέπει να είναι το κείμενο του Ιωάννη: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός το κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή υιό του». 


    • Ο Λόγος όμως του Θεού είναι πάντοτε πράξη: παίρνει τη μορφή του ποτηρίου.

    Το τρίτο επίπεδο, ενδοθεϊκό, μόνον υποβάλλεται, είναι υπερβατικό και ανέφικτο. Ωστόσο είναι παρόν, αφού η οικονομία της σωτηρίας απορρέει από την εσωτερική ζωή του Θεού.

    Ο Θεός είναι ο ίδιος αγάπη μεσα στη τριαδική ουσία του και η αγάπη του προς το κόσμο δεν είναι παρά το απάυγασμα της τριαδικής του αγάπης. Η δωρεά του εαυτού του, που δεν είναι ποτέ υστέρημα, αλλά έκφραση της περίσσειας της αγάπης του, εικονίζεται με το ποτήριο.


    Οι άγγελοι ειναι συγκεντρωμένοι γύρω από τη θεία τροφή. 


    Το περιεχόμενο του ποτηρίου είναι ο Αμνός,που μας κάνει να συσχετίσουμε το ουράνιο Δείπνο με τα λόγια της Αποκαλύψεως: «Το αρνίο εσφαγμένον από καταβολής κόσμου». Η αγάπη, η θυσία, ο σφαγιασμός, υπάρχουν πριν από τη δημιουργία του κόσμου, βρίσκονται στην αρχή. 

    Οι τρείς άγγελοι είναι σε ανάπαυσηπου είναι η υπέρτατη ειρήνη του όντος καθεαυτό. Η ανάπαυση όμως αυτή είναι και «μεθύουσα» μια πραγματική έκσταση, η «έξοδος εις εαυτόν».

    Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης αποκαλύπτει την έκσταση-μυστήριο:

    • «Το παραδοξότερο από όλα είναι το ότι η στάση και κίνηση είναι το ίδιο πράγμα».
    Η κίνηση ξεκινά από το αριστερό πόδι του προς τα δεξιά αγγέλου, συνεχίζεται στη κλίση της κεφαλής του, περνά στον άγγελο του κέντρου, παρασύρει χωρίς αντίσταση το κόσμο, το βράχο το δένδρο και εκβάλλει στη κάθετη θέση του προς τα αριστερά αγγέλου, όπου ηρεμεί σαν μέσα σε δοχείο. Παράλληλα με αυτή τη κυκλική κίνηση, που η κατάληξή της ορίζει όλα τα υπόλοιπα, καθώς η αιωνιότητα ορίζει το χρόνο, η κατακόρυφη φορά του ναού και των σκήπτρων δείχνει τη τάση του γήϊνου προς το ουράνιο, όπου η ορμή βρίσκει το τέρμα της. 

    Το όραματούτο του Θεού ακτινοβολεί από την υπερβατική αλήθεια του δόγματος.

    Οι άγγελοιαναδίδουν την ενότητα και ισότητα, η διαφορά τους προέρχεται από τη προσωπική στάση καθενός απέναντι στους άλλους, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει ούτε επανάληψη ούτε σύγχυση.

    Ένας μόνος Θεός και τρία Πρόσωπα ολότελα ίσα, καθώς φανερώνουν τα όμοια σκήπτρα, σύμβολα της βασιλικής εξουσίας με την οποία είναι προικισμένος κάθε άγγελος.

    Η θεία μορφή της τριαδικής θεότητας μας ατενίζει, υπερβαίνει τις δικές μας διαιρέσεις και τα δικά μας σπαράγματα. Είναι ένα κυρίαρχο κάλεσμα που ενεργεί με μόνη τη πραγματικότητά του και την απλή του ύπαρξη.



    Οι γεωμετρικές μορφές της συνθέσεως είναι το ορθογώνιο, ο σταυρός, το τρίγωνο και ο κύκλος. Δομούν την εικόνα από μέσα και πρέπει να τα ανακαλύψει κανείς. 

    Το ορθογώνιοπου βλέπουμε στο κάτω μέρος του τραπεζιού είναι το ιερογλυφικό της γης. 

    Το πάνω μέρος του τραπεζιού είναι επίσης ορθογώνιο, ξαναβρίσκουμε σε αυτό τη σημασία των τεσσάρων μερών του κόσμου, των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα, που, κατά τους πατέρες της Εκκλησίας, ήταν ο συμβολικός αριθμός της πληρότητας των τεσσάρων Ευαγγελίων, στην οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να προσθέσει ούτε να αφαιρέσει κάτι. Είναι το σύμβολο της καθολικότητας του Λόγου.

    Το πάνω αυτό μέρος του τραπεζιού – βωμού, παριστάνει την Βίβλο που προσφέρει το ποτήριο, καρπό του Λόγου. Αν προεκτείνουμε τη γραμμή του ξύλου της ζωής (που βρίσκεται πίσω από το κεντρικό άγγελο), θα την δούμε να κατεβαίνει, να διασχίζει το τραπέζι και να βυθίζει τις ρίζες του μέσα στο ορθογώνιο της γης. 


    Το δένδροεξαγγέλθηκε από το Λόγο και τράφηκε με το περιεχόμενο του ποτηρίου. Έτσι βρίσκουμε την εξήγηση του μυστηρίου του, γιατί το δένδρο έφερε τους καρπούς της αιώνιας ζωής, γιατί ήταν το δένδρο της ζωής. 

    Τα χέρια των αγγέλωνσυγκλίνουν προς το σημείο της γης, τόπο εφαρμογής της θείας Αγάπης.

    Ο φωτοστέφανος του Πατρός,το ποτήριο και το σημείο της γης βρίσκονται στην ίδια κάθετη γραμμή, που διαιρεί την εικόνα στα δύο και διασταυρώνεται με τη οριζόντια γραμμή, που ενώνει τους φωτεινούς κύκλους των παράπλευρων αγγέλων, σχηματίζοντας σταυρό.


    Ο σταυρός έτσι εγγράφεται μέσα στον ιερό κύκλο της θείας ζωής, είναι ο ζωντανός άξονας της τριαδικής αγάπης.

    • «Ο Πατήρ είναι η αγάπη που σταυρώνει, ο Υιός είναι η αγάπη που σταυρώθηκε, το άγιο Πνεύμα είναι ο σταυρός της αγάπης, η ανίκητη δύναμή της.»
    • Ο Υιός και το Πνεύμα είναι τα δυό χέρια του Πατρός.
    Αν ενώσουμε τα ακραία σημεία του τραπεζιού με το σημείο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη κεφαλή του κεντρικού αγγέλου, βλέπουμε πως οι άγγελοι είναι τοποθετημένοι ακριβώς σε ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Αυτό φανερώνει την ενότητα και τη ταυτότητα της Τριάδος. 

    Τέλος η γραμμή που σύρεται ακολουθώντας τα εξωτερικά περιγράμματα των τριών αγγέλων σχηματίζει ένα τέλειο κύκλο, σημείο της θείας αιωνιότητας. Το κέντρο του κύκλου αυτού είναι στο χέρι του Πατρός, του Παντοκράτορος.

    Η στάση του Πατρόςαναδίδει την ιερατική ειρήνη και ακινησία, το συντελεσμένο, στατική αρχή της αιωνιότητας, ταυτόχρονα όμως, με μια αντίθεση από τις καταπληκτικότερες, το αυξανόμενο κύμα της κινήσεως του δεξιού βραχίονα, η δυνατή του καμπύλη, που εναρμονίζεται με την δύναμη, με την οποία κλίνει ο λαιμός και η κεφαλή, εκφράζουν τη δυναμική αρχή.


    Στη συμβολική γλώσσα των γραμμών οι κυρτές καμπύλεςσημαίνουν πάντα την έκφραση, την ομιλία, την αποκάλυψη, ενώ αντίθετα οι κοίλες καμπύλες σημαίνουν την υπακοή, τη προσευχή, την αυταπάρνηση, τη δεκτικότητα. 


    Ο Πατήρ είναι στραμμένος προς τον Υιό του.Ο Υιός ακροάζεται, οι πτυχές του ενδύματός του εκφράζουν την υπέρτατη προσοχή, την αυτοεγκατάλειψη. Απαρνείται ο ίδιος τον εαυτό του για να μην είναι άλλο παρά ο Λόγος του Πατρός.

    Το δεξί του χέρι επαναλαμβάνει τη κίνηση του Πατρός, την ευλογία. 


    Τα δύο δάκτυλαπου ξεχωρίζουν πάνω στη λευκότητα της τράπεζας, συμβολίζουν τις δύο φύσεις του Χριστού.

    Το αφημένο χέρι του δεξιού αγγέλουδείχνει τη κατεύθυνση της ευλογίας, το κόσμο, να σκέπει, να προστατεύει. 


    Η γλυκύτητα των γραμμών έχει κάτι το μητρικό. Είναι η παρηγοριά, ο Παράκλητος, αλλά είναι και το Πνεύμα, το Πνεύμα της Ζωής. Η στάση του είναι διαφορετική των άλλων αγγέλων. Με τη κλίση του βρίσκεται ανάμεσα στο Πατέρα και τον Υιό. Είναι το πνεύμα της κοινωνίας, η κίνηση ξεκινά από αυτόν τον άγγελο. 

    Ο Πατέρας μετακινείται προς τον Υιό, ο Υιός δέχεται τον Πατέρα και ο Λόγος αντηχεί. «Με το άγιο Πνεύμα αναγνωρίζουμε το Χριστό, τον Υιό του Θεού και με τον Υιό θεωρούμε τον Πατέρα».» [Όσιος Ιωάννης Δαμασκηνός]

    Τα χρώματαέχουν τη δική τους γλώσσα. Η πυκνότητα των χρωμάτων της κεντρικής μορφής γίνεται εντονότερη με την αντίθεση της λευκότητας του τραπεζιού. Το βαθύ πορφυρό (η θεία αγάπη) και το πυκνό γαλάζιο (η ουράνια αλήθεια) με το αστραφτερό χρυσάφι των πτερύγων (η θεία αφθονία) είναι η τέλεια συγχορδία. Το χρυσάφι των θρόνων, που είναι η υπεραφθονία της ζωής του Θεού. Ο Πατήρ, απρόσιτος, στη πυκνότητα των χρωμάτων, αποκαλύπτεται γλυκύτερος, προσιτός μέσα στη φωτεινή νεφέλη του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Από μακρυά δίνει την εντύπωση μιας φλόγας γαλάζιας και κόκκινης. Το χέρι του Πατρός, καθώς απλώνεται πάνω από το ποτήριο, κρατεί την αρχή και το τέλος. Το ποτήριο ακτινοβολεί μέσα στη λαμπρή λευκότητα του Λόγου.

    Από την εικόνα αναδίδεται έναισχυρό κάλεσμα«να γίνουν όλοι ένα… καθώς εμείς ένα είμαστε». Όλοι οι άνθρωποι έχουν κληθεί να ενωθούν γύρω από το ίδιο και μοναδικό ποτήριο, να λάβουν το μεσσιανικό Δείπνο. Η Τριάς υπάρχει, όλοι έχουμε αγαπηθεί, όλα είναι Χάρη.»[2]

    Ο Αντρέϊ Ρουμπλιόφ [Андре́й Рублёв] 
    (περί το 1360 με 1370 - πιθανόν 17 Οκτωβρίου 1428) 
    θεωρείται ο κορυφαίος Ρώσος αγιογράφος του Μεσαίωνα. 
    Το 1988, ανακηρύχθηκε άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία 
    ως Άγιος Ανδρέας ο Εικονογράφος 
    και η μνήμη του τιμάται στις 4 Ιουλίου
    Ο αστεροειδής 2457 Ρουμπλιόβ (2457 Rublyov) 
    πήρε το όνομά του από τον αγιογράφο αυτόν.

    Βιογραφικό

    «Πληροφορίες για τον βίο και το έργο του Αντρέι Ρουμπλιώφ σώζονται μόνο σε μεταγενέστερα χρονικά, και δεν είμαστε βέβαιοι για την ακρίβεια των πληροφοριών που δίνουν. Πάντως, υποστηρίζουν ότι σε πολύ νεανική ηλικία ασπάσθηκε τον μοναχικό βίο, στη μονή της Αγίας Τριάδος, ως υποτακτικός του τότε ηγουμένου Σεργίου, εν συνεχεία οσίου (εκοιμήθη το 1392). Ο Σέργιος έδωσε το όνομα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα στον νεαρό μοναχό –άρα το κατά κόσμον όνομα του Ρουμπλιώφ δεν μας είναι γνωστό.


    Ο Αντρέι Ρουμπλιώφ πιθανολογείται ότι γεννήθηκε περί το 1360. Λέγεται ότι ήταν ένας πολύ ντροπαλός και σιωπηλός άνθρωπος, εξαιρετικά ταπεινόφρων. Την πρώτη επίσημη αναφορά του ονόματός του συναντάμε σ’ ένα έγγραφο του 1405, στο οποίο δηλώνεται ότι την εικονογράφηση του Καθεδρικού ναού της Μόσχας στο Κρεμλίνο ανέλαβε ο Θεοφάνης ο Έλληνας μαζί με τον μαίστορα Πρόχορο και τον μοναχό Αντρέι Ρουμπλιώφ.


    Το ταλέντο του Ρουμπλιώφέγινε γρήγορα γνωστό και προσελήφθη στην αυλή του Ηγεμόνα της Μόσχας ή το πιθανώτερο δεν προσελήφθη επ'αμοιβή αλλά του ανετέθησαν έργα. Στα τέλη του 14ου αι. αγιογράφησε μέρος από τον Καθεδρικό του Ζβενιγκόροντ, κοντά στη Μόσχα, και το 1400 φαίνεται πως ανέλαβε να εικονογραφήσει τον Καθεδρικό του Ευαγγελισμού στο Κρεμλίνο. Το 1408, μαζί με τον συνεργάτη του Δανιήλ, λέγεται ότι εικονογράφησε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Βλαδιμήρ.


    O Αντρέι Ρουμπλιώφ δεν φαίνεται να απεχώρησε ποτέ ή να εγκατέλειψε τη μονή της μετανοίας του, δηλαδή τη μονή του Αγίου Σεργίου. Εκεί αγιογράφησε το Καθολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, αγιογράφησε την Αγία Τριάδα προς τιμήν του γέροντά του οσίου Σεργίου, μεταξύ 1411 και 1422.


    Φαίνεται ότι ενώ ακόμη εικονογραφούσε τη μονή Ανδρόνικωφ, το 1430, ο Ρουμπλιώφ απέθανε σε ηλικία 70 περίπου ετών. Η σορός του εναποτέθηκε σε κρύπτη στο μοναστήρι. Η ρωσική Εκκλησία τον ανεκήρυξε άγιο το 1989 και η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιουλίου (με το παλαιό ημερολόγιο).


    Κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης οι τοιχογραφίες στη μονή Ανδρόνικωφ και σε άλλα μοναστήρια καταστράφηκαν, με το επιχείρημα ότι το νέο κράτος δεν θέλει Εκκλησία. Οι καταστροφές αυτές πρέπει να θεωρούνται από τις μεγαλύτερες συμφορές του πολιτισμού.


    Η ίδια η Λαύρα της Αγίας Τριάδος έγινε με διάταγμα του Λένιν Μουσείο του Λαού, και πολλά έργα καταστράφηκαν, πολλά όμως γλύτωσαν χάρις στην κουλτούρα του πρώτου Σοβιετικού Διευθυντή του ...Μουσείου. Η μονή Ανδρόνικωφ είχε χειρότερη μοίρα: έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης, κι όταν αυτά άρχισαν να περιορίζονται, έγινε κατοικίες των εργατών κοντινού εργοστασίου. Μόλις το 1960 η μονή αποκαταστάθηκε κάπως και λειτουργεί έκτοτε ως Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης.»[3]


    La Trinité de Roublev


    La Trinité de Roublev 
    au delà du sacré demeure 
    humaine pour la grâce 
    de la gestuelle et des regards 
    de la compassion qui pénètre 
    parce que pense 
    la religion comme 
    un principe de vie.[1]

    1. N. Lygeros/Ν. Λυγερός 8467) La Trinité de Roublev. (poème). Perfection 13 1 1/2012. Eλ. H Αγία Τριάδα του Roublev. (ποίημα). Opus of N. Lygeros (nikos-lygeros-poihsh.blogspot.gr)
    2. «Ερμηνεία της Ορθόδοξης εικόνας» Ιεράς Μονής Ασωμάτων - Πετράκη, www.monipetraki.gr
    3. «Βιογραφικά» Παναγιώτης Δρακόπουλος - Αντρέι Ρουμπλιώφ - Myriobiblos, www.myriobiblos.gr
    4. Όλα τα βίντεο από το www.youtube.com

    5. «H Αγία Τριάδα του Roublev» Σοφία Ντρέκου, αέναη επΑνάσταση / www.sophia-ntrekou.gr

    Δείτε και...

      4. Επιλεκτικό οπτικοακουστικό υλικό






    Θεοφάνης και Αντρέϊ Ρουμπλιόφ

    Θεοφάνης ο Έλλην (1335-1409) Ο Θεοφάνης ο Έλλην είναι μία ιστορική, καλλιτεχνική και πνευματική προσωπικότητα που δεσπόζει με το τεράστιο σε έκταση και λαμπρότητα αγιογραφικό του έργο στους 14ο και 15ο αι. Όμως, ενώ το έργο του στη Ρωσία είναι πολύ γνωστό στους Ρώσους και Ευρωπαίους, ελάχιστα είναι γνωστό στην ελληνική ιστοριογραφία της Tέχνης, με εξαίρεση βέβαια τον Ξυγγόπουλο, τον Κ. Καλοκύρη και άλλους.

    Ο Θεοφάνης απουσιάζει επίσης από τα σύγχρονα ελληνικά λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες και συγχέεται με τον Θεοφάνη τον Κρήτα του 16ου αι. Στην πραγματικότητα, ο Θεοφάνης είναι από τους κυριότερους εκφραστές της παλαιολόγειας βυζαντινής τέχνης, δημιουργός της βυζαντινο-ρωσικής σχολής Τέχνης, πρόδρομος της Κρητικής Σχολής και θεωρείται ισάξιος του Έλ Γκρέκο και των κλασικών της Δύσης (Τζιότο, Ραφαήλ).

    Ο προσφάτως εκλιπών δόκιμος συγγραφέας Κ. Σαρδελής ασχολήθηκε συστηματικά με τον Θεοφάνη και εξέδωσε στη δεκαετία του 1970 ένα ογκώδες έργο για τη ζωή και το έργο του. Ο Θεοφάνης που συμπεραίνεται ότι γεννήθηκε γύρω στα 1335, εργάσθηκε ως αγιογράφος σε Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης (Μονή της Χώρας, του Γαλατά) και της Θεοδοσίας της Κριμαίας, πριν μεταβεί γύρω στα 1365 και εργασθεί στο Νόβγκοροντ, στο Βολότοβ, στο Βλαντιμίρ και τελικά στη Μόσχα μετά το 1378, όπου και απεβίωσε πριν το 1409.Το 1405 «την άνοιξη άρχισαν να ζωγραφίζουν την πέτρινη Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Αυλή του Μεγάλου Πρίγκηπα και οι τεχνίτες ήσαν ο εικονογράφος Θεοφάνης ο Έλλην, ο Τσάρετς Πρόχορος από το Γκόρεντεκ και ο μοναχός Αντρέι Ρουμπλιόφ».






    Andrey Rublyov (1966)

    Film Andrei Rublev (Russian: Андрей Рублёв, Andrey Rublyov), also known as The Passion According to Andrei (Russian: Страсти по Андрею), is a 1966 Soviet biographical historical drama film directed by Andrei Tarkovsky and co-written with Andrei Konchalovsky. The film is loosely based on the life of Andrei Rublev, the great 15th-century Russian icon painter. The film features Anatoly Solonitsyn, Nikolai Grinko, Ivan Lapikov, Nikolai Sergeyev, Nikolai Burlyayev and Tarkovsky's wife Irma Raush. Savva Yamshchikov, a famous Russian restorer and art historian, was a scientific consultant of the film.

    dir. Andrei Tarkovsky



    Music by Vyacheslav Ovchinnikov. 
    Movie by Andrei Tarkovsky.


    Ὁ Ἀντρέι Ταρκόφσκι ἀπαντᾶ στὸ ἐρώτημα "τὶ εἶναι τέχνη", 
    σχολιάζοντας τὴν ταινία του "Ἀντρέι Ρουμπλιόφ".




    Προσφυγόπουλο αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό. Οι ντόπιοι του φώναζαν «πέσε» και το βιντεοσκοπούσαν!

    $
    0
    0
    Για τα παιδιά που χάθηκαν... και χάνονται
    Σοφία Ντρέκου

    Προσφυγόπουλο αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό.
    Οι ντόπιοι του φώναζαν «πέσε» και το βιντεοσκοπούσαν


    Στην πόλη Schmölln της Θουριγγίας στην Γερμανία, 17χρονος πρόσφυγας από την Σομαλία πήδηξε από παράθυρο και αυτοκτόνησε ύστερα από την παρότρυνση ντόπιων οι οποίοι του φώναζαν "πήδα"! Οι γείτονες του από τα διπλανά μπαλκόνια χρησιμοποιώντας τα κινητά τους, βιντεοσκόπησαν την κτηνωδία που και αυτοί με τον τρόπο τους προκάλεσαν! Ο Davide Hirsch, διαχειριστής του κέντρου υγείας, είχε αναφέρει πως ο ανήλικος πρόσφυγας δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση λόγω όσων είχε περάσει.

    Για τα παιδιά που χάθηκαν
    στο στοιχειωμένο δάσος στις λίμνες στο Βορρά
    για τα παιδιά που χάθηκαν
    στου δράκου το πηγάδι στης στρίγκλας τη σπηλιά.
    Σε συμμορίες με ζητιάνους σε αχυρώνες και σ'αυλές
    και σε καράβια του πελάγους με λαθρεμπόρους πειρατές.
    Για τα παιδιά που τα 'συραν
    στης Αφρικής τις αγορές εμπόροι και ληστές
    και φοβισμένα κι ορφανά στη Σμύρνη και στη Βενετιά τα 'πιάσαν οι φρουρές. 
    ♪♫ Διον.Σαββόπουλος, από «Το περιβόλι του τρελού» ♪♫

    Καλό Παράδεισο αγόρι μου 
    Στην Αγκαλιά Του Θεού που πας!



    Οι πρόσφυγες
    Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

    Λένε ότι αυτοί (οι πρόσφυγες) 
    είναι φυγάδες, ξένοι και ελεεινοί. 
    Ότι άφησαν τις πατρίδες τους 
    για να μαζευτούν στην πόλη μας.
    Πες μου λοιπόν, γι’ αυτό αγανακτείς 
    και μαδάς το στεφάνι της πόλης 
    επειδή όλοι τη θεωρούν δικό τους λιμάνι 
    και την προτιμούν από τη δική τους γη; 
    Γι'αυτό ακριβώς όμως, θα έπρεπε 
    να αγάλλεσαι και να χαίρεσαι, 
    γιατί όπως για ένα καλό προϊόν όλοι σπεύδουν
    να το αγοράσουν απ’ τα χέρια σας, 
    έτσι και όλα τα έθνη βλέπουν την πόλη μας 
    σαν δική τους μητέρα. 
    Ας μην καταστρέφετε λοιπόν την τιμή 
    που της κάνουν και μην πετσοκόβετε 
    αυτόν τον έπαινο που της προσφέρουν 
    από τα παλιά τα χρόνια. (απόσπασμα από εδώ)

    Γίναμε οι άνθρωποι
    χειρότεροι από το διάβολο.


    Εστράφη η Εικόνα κατά της Εικόνας.φώτο από εδώ 

    Θεέ μου!!! Γίναμε οι άνθρωποι 
    χειρότεροι από το διάβολο.
    Εστράφη η Εικόνα κατά της Εικόνας.
    Το κτίσμα κατά του Κτίσματος. 

    Ο άνθρωπος δεν έπεσε απλώς, 
    δεν αμαυρώθηκε μόνο... 
    Τείνει να μειώσει και την Ανάσταση 
    και καθηλώνει ο άνθρωπος τον Άνθρωπο. 

    Θεέ μου! Αν σε Σταυρώναμε σήμερα 
    δεν ξέρω τι μέσα θα χρησιμοποιούσαμε, 
    αλλά σίγουρα πάλι θα διαλέγαμε τα χειρότερα. 
    Πώς γίναμε οι άνθρωποι… (απόσπασμα από εδώ)

    Δείτε και...

    Έκπληξη: Το Facebook έβαλε τα «Αρχαία Ελληνικά» στην επιλογή γλώσσας - Πώς ενεργοποιούνται

    $
    0
    0

    Πώς ενεργοποιούνται - αξίζει να το δοκιμάσετε
    Το Facebook έβαλε τα «Αρχαία Ελληνικά»στην επιλογή γλώσσας

    Κατ'άλλους η Αρχαία Ελληνική γλώσσα είναι «νεκρή» 
    αλλά για το Facebook φαίνεται, είναι ολοζώντανη !

    Το Facebook πλέον «μιλά» και αρχαία Ελληνικά!!!
    Το γνωρίζουν ελάχιστοι, ωστόσο αποτελεί πραγματικότητα.
    To Facebook στις επιλογές της γλώσσας έχει εντάξει και τα Αρχαία Ελληνικά.

    Πλέον οι λάτρεις της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας μπορούν να διαβάζουν
    τα μηνύματά τους ως «Αγγέλματα».
    Στη θέση του «Τι σκέφτεστε» να αναφέρει «Τί δοκείς»,
    ενώ όταν κάποιος επιθυμεί να σχολιάσει μια φωτογραφία,
    να βλέπει την ένδειξη: Σχόλιον γράφειν.


    θα μπορείτε να περιηγηθείτε όχι στην «Αρχική σελίδα» αλλά στο «Οίκος»
    Πώς... γυρνάει το Facebook στην αρχαία ελληνική γλώσσα:

    1. Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις».
    2. Επιλέξετε τη «Γλώσσα».
    3. Αναζητήστε την επιλογή «Ελληνική αρχαία» και πατήστε «Αποθήκευση αλλαγών»!


    ΥπογραφέςΕΔΩ
    «Διατηρήστε τα Αρχαία Ελληνικά 
    ως υποχρεωτικό μάθημα»

    Γιατί είναι σημαντικό;

    Σας καλούμε να υπογράψετεγια τη διατήρηση των Αρχαίων Ελληνικών ως υποχρεωτικού μαθήματος στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση.[We need you to sign for maintaining Ancient Greek as a compulsory subject in Greek Education].Η ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα, είναι ενιαία. Η επαφή με κείμενα όλων των περιόδων της ελληνικής γλώσσας βοηθάει τους μαθητές να παρακολουθήσουν την εξέλιξή της, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν καλύτερη πρόσληψη του σύγχρονου κόσμου. Υπογραφές ΕΔΩ

    sophia-ntrekou.gr | αέναη επΑνάσταση

      Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος ΚΠόλεως

      $
      0
      0

      Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος 
      Αρχιεπίσκοπος ΚΠόλεως (347 - 407μ.Χ)
      Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

      Του Χριστού τον γενναίο στρατιώτη,
      το μέγα καύχημα, την κρηπίδα της Εκκλησίας,
      το βάθος του χρυσουργού νου και της καρδίας,
      τη χρυσοφθόγγο λύρα του πνεύματος!

      Από τους σημαντικότερους πατέρες της Εκκλησίας ο Χρυσόστομος ανήκει στους μεγαλύτερους άνδρες της ανθρωπότητας. Με ανεπτυγμένη τη συνείδηση του χρέους του, ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος για θέματα αρχών και καθήκοντος έμεινε στην ιστορία της ανθρωπότητας ως ο αλύγιστος αγωνιστής, ως ο Ιεράρχης του καθήκοντος και ο μάρτυρας της αληθείας.

      13 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει την μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους και πολυγραφότερους Πατέρες, τον μέγιστο Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο. Παραθέτω όλες τις εργασίες, μελέτες που έχω επιμεληθεί στην ιστοσελίδα μου www.sophia-ntrekou.gr.
        Ο ιερός Χρυσόστομος και η πολιτική εξουσία

        Ο ιερός Χρυσόστομος μάς κηρύττει για το Προσφυγικό

        Η δίκαιη ανταπόδοση και ανταμοιβή! - Αγίου Νικολάου Βελιμίροβίτς

        Η Ανάσταση κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (+Θεολογικό σχόλιο) και ο Κατηχητικός Λόγος του σε ερμηνεία / μετάφραση / βίντεο

        Η αντιμετώπιση του θανάτου - Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου

        Είναι πονηρός ο διάβολος, το ομολογώ και εγώ - Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου

        Η Τιμή προς την Νηστεία - Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

        Οι Τρεις Ιεράρχες: Σχολική γιορτή - Πώς καθιερώθηκε

        Άγιοι του Νοεμβρίου Θ. Ι. Ρηγινιώτης, θεολόγος


        Αναλυτικά η μελέτη για την προσωπικότητα του Αγίου Χρυσοστόμου [του Χρήστου Κρικώνη, καθ. Θεολογίας του Α.Π.Θ. σε Επιμέλεια/περιεχόμενα Σοφία Ντρέκου​]

        Ο Ενδοξότερος και ο Πολυγραφότατος Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

        ΜΕΡΟΣ Α': Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΠΑΘΟΥΣ ΑΓΙΟΥ

        1. Βιογραφικά του Χρυσοστόμου (Ο ενδοξότερος και ο πολυγραφότατος Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

        2. Άνοδος του Χρυσοστόμου στον Πατριαρχικό θρόνο της ΚωνΠόλεως

        3. Καταδίκη και εξορία του Χρυσοστόμου

        4. Χαρακτηρισμός της προσωπικότητας και του έργου του

        ΜΕΡΟΣ Β': Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

        1. Σημαντικές πτυχές του ποιμαντικού έργου

        2. Το μεγαλείο της Ιερωσύνης

        3. Προϋποθέσεις Ιερωσύνης - προσόντα υποψηφίων

        4. Τα χαρίσματα της Ιερωσύνης - Προτερήματα


        Η παρούσα δημοσίευση θα ανανεώνεται...

        Τις Πρεσβείες του πολυγραφότερου κι αγαπημένου μας 
        Αγίου Πατέρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Χρυσοστόμου να έχουμε. 

        Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση των κειμένων 
        Χρόνια Πολλά στις εορταζόμενες/ους ✠ 🌹 

        Η Ιφιγένεια στον Παράδεισο

        $
        0
        0

        Η Ιφιγένεια στονΠαράδεισο
        Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου 

        Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα θύμα στον βωμό της Άρτεμις.
        Η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα ιέρεια στον Ναό της Άρτεμις.
        Η Ιφιγένεια στον Παράδεισο χαίρεται την ομορφιά του Ιησού Χριστού.

        Στο κόσμο τον αιμάτινο τον θυσιαστικό, τον ανεξάντλητα σκληρό,
        υπάρχει η ύψιστη μαρτυρική ευλογημένη αγάπη της μοναδικής
        της άρρηκτης της φωτεινής σύνδεσης του σώματος της Εκκλησίας,
        της αγιαστικής με τον Ουράνιο Νυμφίο τον Λυτρωτή
        τον ζωογόνο τον ελευθερωτή τον Σωτήρα Ιησού Χριστό
        από τον τόσο άκριτα άδικο πόνο που περιζώνει
        ολόκληρη την γή αιώνες τώρα. Ι.Γ (Ιφιγένεια Γεωργιάδου)

        Θυσιαστική η πορεία σταυροαναστάσιμη για την πατρίδα
        ...μέσα από την δεσμευτική ξένη κυριαρχία...
        την επονοίδιστα προσβλητική και αδιαπέραστα αυταρχική
        ...μια Αθήνα αποκλεισμένη ...έρημη ...ανέκφραστα νεκρωμένη...
        ζητείται να εισηγηθεί το ένδοξο παρελθόν της το πνευματικό...
        να στηριχθεί στης δόξας την λαμπρότητα ...την θεωμένη...

        Ιφιγένεια Γεωργιάδου 16 Νοεμβρίου 2016

        Η Αγία Παρθενομάρτυς Ιφιγένεια του Πόντου
        Εορτάζει στις 16 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

        Η μνήμη της Αγίας Ιφιγένειας αναφέρεται επιγραμματικά 
        στο «Μικρόν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον» 
        έκδοση Αποστολικής Διακονίας 1956 μ.Χ.

        Η ένδοξος και καλλίνικος μάρτυς του Χριστού Ιφιγένεια, κατήγετο εκ Τοκάτη Πόντου Μικράς Ασίας, εγεννήθη τω σωτήριον έτος 53 μ.Χ. εκ γονέων ειδωλολατρών οίτινες εκ μέσω του Αποστόλου Πρωτοκλήτου Ανδρέα εγνώρισαν την εις Χριστόν τον Ναζωραίον αληθινή πίστην βαπτισθέντες υπ’ αυτού οικογενειακώς.

        Επί του σκληρού διώκτου των Χριστιανών και ειδωλολάτρου βασιλέως Νέρωνος συλλαμβάνονται οι γονείς της Ιφιγένειας και κλείονται εις την φυλακήν.

        Μετ’ ου πολύ, ο Διοικητής της περιοχής Τοκάτη Πόντου, αποστέλει στρατιώτας οίτινες συλλαμβάνουν την νεαρά και πανέμορφον κόρην και εράστριαν του Ναζωραίου Χριστού Ιφιγένεια και την οδηγούν ενώπιόν του δια να την ανακρίνει.

        Η Ιφιγένεια παρ’ όλο το νεαρόν της ηλικίας της, μόλις 15 ετών, σθεναρώς ομολογεί ενώπιον του σκληρού ειδωλολάτρου και Διοικητού Μάρκου, την εις Χριστόν πίστη της και με μεγίστη δύναμην βροντοφωνεί ότι τυγχάνει φλογερή εράστρια του Νυμφίου Χριστού και ότι για το Άγιον όνομά Του είναι έτοιμη να δώσει ακόμη και αυτή την ζωήν της.

        Οσάκις την προσεπάθησεν με λόγους κολακευτικούς και υποσχέσεις να μεταπείσει την Ιφιγένεια να αρνηθεί τον Χριστόν· ιδών δε το σθεναρόν του χαρακτήρος της, δίδει σκληράς εντολάς εις τους στρατιώτας του να βασανίσουν την πάγκαλον ταύτην κόρη.


        Οι στρατιώται λαμβάνουν λεπτά σίδερα αιχμηρά και τα τοποθετούν εις τους όνυχας της μάρτυρος εκ των οποίων το αίμα έρρεεν ποταμηδόν· εν συνεχεία αφού την γύμνωσαν κατέκοψαν τους μαστούς και το σώμα της δια μαχαιρών και κατόπιν τέσσερις στρατιώτες την κρατούν από τους πόδας και τας χείρας και της εξαρθρώνουν τα μέλη της. Η αγία από τους φρικτούς πόνους χάνει τας αισθήσεις της και λιποθυμά.

        Ο Διοικητής λυπάται δι’ αυτό που έπραξε αλλά είναι υποχρεωμένος να την θανατώσει, εκτελώντας το βασιλικό διάταγμα.

        Μετανοεί δι’ όσα έπραξε εις το μαρτυρικό σώμα της και το πλησιάζει με σεβασμό· ζητά να τον συγχωρήσει· η αγία ακούσασα τους λόγους του ανοίγει δι’ ολίγον τους οφθαλμούς της και μηδιά ψιθυρίζοντας: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον τον δούλον Σου» και πάλιν μειδιάσασα προσθέτει: «Πιστεύω εις την εκ νεκρών ανάστασιν» και παραδίδει με τους λόγους αυτούς την αγίαν και πάγκαλον ψυχήν της εις χείρας του Νυμφίου Χριστού την 16η Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 68 μ.Χ. εις ηλικίαν 15 ετών.

        Ο Διοικητής φέρνει εκ της εξορίας τους γονείς της εις τους οποίους ανακοινώνει τα όσα έλαβαν χώραν· και οι γονείς της με υπερηφάνεια και ενθουσιασμόν μανθάνουν τα της θυγατρός των και ευλογούν τον Θεόν.

        Εν συνεχεία μεταβαίνουν εις τον τόπον όπου έκειτο η λάρνακα με το μυρωμένο και μαρτυρικό σώμα της και ησπάζοντο τούτο χαίροντες, αινούντες και ευλογούντες τον Σωτήρα Χριστόν.

        Ο Διοικητής ζων τας αγίας και συγκινητικάς ταύτας στιγμάς με μία ισχυράν κραυγή ομολογεί την εις Χριστόν πίστην του και ομού μετά των γονέων της αγίας εργάζονται διά την εξάπλωσιν του χριστιανισμού εις τα μέρη του Πόντου.

        Ούτος υπήρξε ο βίος της μάρτυρος Ιφιγένειας της Ποντίας, ης ταις πρεσβείες Χριστέ ο Θεός ελέησον και σώσον ημάς. Αμήν.

        Έγραφον εν τω κελλίω μου την την 31ην Αυγούστου
        του σωτηρίου έτους 1995, εορτήν της Τιμίας Ζώνης
        της Υπεραγίας Θεοτόκου. ifigeneia-georgiadou-math
        Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος, Ηγούμενος της εν Άνδρω
        Ι. Μονής του Αγίου Νικολάου εις τας Ώρας.

          1. Σενάριο & Σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης από την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι". Μουσική Μίκης Θεοδωράκης. Πρωταγωνιστές Τατιάνα Παπαμόσχου, Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Χρήστος Τσάγκας, Πάνος Μιχαλόπουλος, Άγγελος Γιαννούλης.

        Αν χτυπήσουν την πόρτα, μην ανοίξεις...

        $
        0
        0

        «Αν χτυπήσουν την πόρτα, μην ανοίξεις... 
        Αν τη σπάσουν, θα ξέρουμε πώς μας πρόδωσαν.»
        «Η λεβεντιά είναι μια πληγή που πάντα αίμα τρέχει
        Θε μου και πώς τηνε βαστά εκείνος που την έχει.»
        Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

        Αν χτυπήσουν την πόρτα, μην ανοίξεις.
        Όσο και να χτυπούν.
        Πρέπει να πιστέψουν πως το σπίτι είναι αδειανό.
        Δεν θα τη σπάσουν. Μη φοβάσαι.

        Αν τη σπάσουν, θα ξέρουμε πώς μας πρόδωσαν.
        Ούτε κι εγώ το πιστεύω. Ναι, θα πυροβολήσω αν μπούνε.
        Εσύ δοκίμασε να φύγεις. Θα μπορέσεις. Για μας θάναι.
        Τόση ώρα τριγυρίζουν το σπίτι. Κοίταξε απ'τ'άλλο παραθύρι.

        Μα πρόσεχε. Ναι, βλέπω. Χτυπάνε απέναντι.
        Μίλα σιγότερα. Ακούς; Φασαρία! Τι να γίνεται; Κάποιον πιάσανε.
        Είναι γέρος. Τον χτυπάνε τα σκυλιά. Άτιμοι. Πόσους θα πιάσετε;

        Θα μείνουν όσοι χρειάζονται και περσότεροι.
        Θα μείνουν και δεν θα σταυρώσουν τα χέρια.

        ΑΓΩΝΙΕΣ †Αλέξανδρος Παναγούλης

        www.sophia-ntrekou.gr | αέναη επΑνάσταση

        Δείτε και...


        Viewing all 1512 articles
        Browse latest View live