Quantcast
Channel: Αέναη επΑνάσταση
Viewing all 1505 articles
Browse latest View live

Ο Γ. Σεφέρης παραλαμβάνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας 10 Δεκ 1963. Η Ομιλία του στην Σουηδική Ακαδημία [+Βίντεο]

$
0
0

Σοφία Ντρέκου

Ήταν μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου του 1963 όταν έφθασε στην Αθήνα η χαρμόσυνη είδηση της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Ήταν ηπρώτη φορά που ένας Έλληνας τιμάται με Νόμπελ. Αμέσως μετά, ο ποιητής δήλωσε τα ακόλουθα:
  • «Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ότι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση - κάθε λαού - και το ελληνικό πνεύμα».
Βίντεο:Στις 10 Δεκεμβρίου το 1963έγινε στη Στοκχόλμη η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ. Ανάμεσα στους τιμηθέντες και ο Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος το βράδυ της ίδιας ημέρας εκφώνησε την παρακάτω ομιλία στο δείπνο που παρατέθηκε στους νομπελίστες στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης. Στην ομιλία του, ο Έλληνας ποιητής συνοψίζει τις πεποιθήσεις του, αφενός για την άμεση και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας (και ευρύτερα της ελληνικής ηθικής συνείδησης) από την αρχαιότητα ως τη σημερινή εποχή και αφετέρου για την αναγκαιότητα και τη λειτουργία της ποίησης στο σύγχρονο κόσμο.


7. Η Ομιλία του στην Σουηδική Ακαδημία

«Τούτη την ώρα αισθάνομαι πως είμαι ο ίδιος μια αντίφαση. Αλήθεια, η Σουηδική Ακαδημία έκρινε πως η προσπάθειά μου σε μια γλώσσα περιλάλητη επί αιώνες, αλλά στην παρούσα μορφή της περιορισμένη, άξιζε αυτή την υψηλή διάκριση. Θέλησε να τιμήσει τη γλώσσα μου, και να – εκφράζω τώρα τις ευχαριστίες μου σε ξένη γλώσσα*. Σας παρακαλώ να μου δώσετε τη συγγνώμη που ζητώ πρώτα- πρώτα από τον εαυτό μου.

Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή.

Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες.

O ίδιος νόμος ισχύει και όταν ακόμη πρόκειται για φυσικά φαινόμενα: «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα» λέει ο Ηράκλειτος· «ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν»**.

Συλλογίζομαι πως δεν αποκλείεται ολωσδιόλου να ωφεληθεί ένας σύγχρονος επιστήμων, αν στοχαστεί τούτο το απόφθεγμα του Ίωνα φιλοσόφου. Όσο για μένα συγκινούμαι παρατηρώντας πως η συνείδηση της δικαιοσύνης είχε τόσο πολύ διαποτίσει την ελληνική ψυχή, ώστε να γίνει κανόνας και του φυσικού κόσμου. Και ένας από τους διδασκάλους μου, των αρχών του περασμένου αιώνα, γράφει: «…θα χαθούμε, γιατί αδικήσαμε…»***.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν αγράμματος· είχε μάθει να γράφει στα τριάντα πέντε χρόνια της ηλικίας του. Αλλά στην Ελλάδα των ημερών μας, η προφορική παράδοση πηγαίνει μακριά στα περασμένα όσο και η γραπτή. Το ίδιο και η ποίηση. Είναι για μένα σημαντικό το γεγονός ότι η Σουηδία θέλησε να τιμήσει και τούτη την ποίηση και όλη την ποίηση γενικά, ακόμη και όταν αναβρύζει ανάμεσα σ'ένα λαό περιορισμένο.

Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε; Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης – κι ένας Θεός το ξέρει αν τα δεινά μας δεν τα χρωστάμε στη στέρηση εμπιστοσύνης.

Παρατήρησαν, τον περασμένο χρόνο, γύρω από τούτο το τραπέζι, την πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης και στη λογοτεχνία· παρατήρησαν πως ανάμεσα σ'ένα αρχαίο ελληνικό δράμα και ένα σημερινό η διαφορά είναι λίγη.

Ναι, η συμπεριφορά του ανθρώπου δε μοιάζει να έχει αλλάξει βασικά. Και πρέπει να προσθέσω πως νιώθει πάντα την ανάγκη ν'ακούει τούτη την ανθρώπινη φωνή που ονομάζουμε ποίηση. Αυτή τη φωνή που κινδυνεύει να σβήσει κάθε στιγμή από στέρηση αγάπης και ολοένα ξαναγεννιέται. Κυνηγημένη, ξέρει πού να 'βρει καταφύγιο· απαρνημένη, έχει το ένστικτο να πάει να ριζώσει στους πιο απροσδόκητους τόπους. Γι'αυτή δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά μέρη του κόσμου. 

Το βασίλειό της είναι στις καρδιές όλων των ανθρώπων της γης. Έχει τη χάρη ν'αποφεύγει πάντα τη συνήθεια, αυτή τη βιομηχανία. Χρωστώ την ευγνωμοσύνη μου στη Σουηδική Ακαδημία, που ένιωσε αυτά τα πράγματα· που ένιωσε πως οι γλώσσες, οι λεγόμενες περιορισμένης χρήσης, δεν πρέπει να καταντούν φράχτες, όπου πνίγεται ο παλμός της ανθρώπινης καρδιάς· που έγινε ένας Άρειος Πάγος ικανός: να κρίνει με αλήθεια επίσημη την άδικη μοίρα της ζωής, για να θυμηθώ το Σέλλεϋ, τον εμπνευστή, καθώς μας λένε, του Αλφρέδου Νομπέλ, αυτού του ανθρώπου που μπόρεσε να εξαγοράσει την αναπόφευκτη βία με τη μεγαλοσύνη της καρδιάς του.

Σ'αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν'αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.

Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.»

* Η ομιλία γράφτηκε και δόθηκε στα γαλλικά.

** «δεν πρέπει ο Ήλιος να ξεπερνάει το μέτρο· διαφορετικά, οι ίδιες οι Ερινύες θα προσφερθούν ως βοηθοί της Δικαιοσύνης»

*** Ο Σεφέρης αναφέρεται στο Μακρυγιάννη, ο οποίος όμως αποδίδει τη συγκεκριμένη φράση σε έναν Τούρκο μπέη.

Απόσπασμααπό το αφιέρωμά μας στον Γ. Σεφέρη www.sophia-ntrekou.gr


Ο Άγιος Παΐσιος γράφει στο βιβλίο του «Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα», για την φροντίδα του Αγίου Σπυρίδωνα [+Ολόκληρο το βιβλίο]

$
0
0

Κάποτε στο Κουτλουμουσιανό Κελί του Αγίου Σπυρίδωνος, το Κερκυραιϊκό, ενώ είχε πλησιάσει η εορτή του Αγίου, δεν είχαν βρει ακόμη ψάρια και οι Πατέρες ανησυχούσαν.

Τα Καλογέρια έλεγαν στον Γέροντα να αγοράσουν βακαλάο, μια που δεν βρήκαν ψάρια. Ο Γέροντας τους έλεγε:

– Κάντε υπομονή, ο Άγιος Σπυρίδων θα μας φέρει ψάρια. Και συνέχεια έκανε κομποσκοίνι.

Ενώ είχαν χάσει πια την υπομονή τους τα Καλογέρια και ήταν καταστεναχωρημένα, γιατί η ώρα είχε πλησιάσει και έπρεπε να μαγειρέψουν, ακούνε ξαφνικά να χτυπάν την πόρτα. Ανοίγουν και τι να ιδούν! Δύο ψαράδες με δυό πανέρια γεμάτα ψάρια να ζητάνε τον Γέροντα. Φώναξαν οι υποτακτικοί τον Γέροντα, αλλά οι ψαράδες είπαν:

– Δεν είναι αυτός ο Γέροντας. Σ’ εμάς ήρθε ένας άλλος Γέροντας και μας είπε: «Να πάτε τα ψάρια στο Κελλί του Αγίου Σπυρίδωνος, που πανηγυρίζει, και θα πληρωθείτε με καλή τιμή. Αν θέλετε, να σας δώσω και καπάρο».

Ο Γέροντας κατάλαβε το θαύμα και τους πέρασε στο Ναό να προσκυνήσουν. Μόλις αντίκρισαν την Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος είπαν:

– Να αυτός ήταν ο Γέροντας που μας είπε να φέρουμε εδώ τα ψάρια!

Τους λέει τότε ο Γέροντας:

– Αχ βρε παιδιά δεν παίρνατε το καπάρο από τον Άγιο για να το έχουμε ευλογία!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, «Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα», έκδ. Ιερό Ησυχαστήριο «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 1993. /www.sophia-ntrekou.gr


Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ και ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ
 Μονοτονικό κείμενο
ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ και ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου


♦ Σχετικά με τον Άγιο Σπυρίδωνα:

Πολεμώντας τα Χριστούγεννα (Μελέτη για τα αίτια από την: Πολιτική, Ιστορία, Θεολογία και Κοινωνιολογία) Σ. Ντρέκου

$
0
0

Σοφία Ντρέκου: Πολεμώντας τα Χριστούγεννα:
Μελέτηγια τα αίτια μέσα καιαπό την ιστορία

Περιεχόμενα:
Εισαγωγή
1. «Οι πολέμιοι των Χριστουγέννων»
  • Απειλές για μποϊκοτάζ
  • Προάσπιση της διαφορετικότητας
  • Εορτασμός μόνο σε σπίτια και εκκλησίες
2. Η εορτή των Χριστουγέννων και οι πολέμιοί της
  • Η χρονιά που η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας προσπάθησε να αντικαταστήσει τα Χριστούγεννα με τα γενέθλια του Στάλιν ! 
  • Ο θρησκευτικός πόλεμος των εφημερίδων στα χρόνια του ψυχρού πολέμου.
4. Η εορτή των Χριστουγέννων και οι πολέμιοι της (θεολογική δογματική μελέτη)
  • Η δήθεν αντίφαση των Ευαγγελιστών Ματθαίου και Λουκά
  • Η απάντηση της Αγίας Γραφής και της Ιστορίας
  • Πρέπει να εορτάζονται τα Χριστούγεννα;
  • Ο μήνας Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα
  • Η αιρετική διαστροφή
  • Η αιρετική επιχειρηματολογία
  • ΟΙ 24 εφημερίες των ιερέων 
  • Το λάθος των αιρετικών υπολογισμών
5. Οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο)
6. Πηγές, Παραπομπές 

1η δημοσίευση 17 Δεκεμβρίου 2013. Τελευταία ενημέρωση και έλεγχος
συνδέσμων: 17 Δεκεμβρίου 2017 στις 09:38 www.sophia-ntrekou.gr

Διαβάζετε την μελέτη εδώ:
http://www.sophia-ntrekou.gr/2013/12/oi-polemioi-tvn-xristoygennvn.html

«Σελφίτιδα»: Επίσημα ψυχική διαταραχή η εμμονή με τις φωτογραφίες selfies

$
0
0

ΤΕΣΤ για το αν… πάσχετε!

Σελφίτιδα

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να βγάζετε συχνά selfies φωτογραφίες, μπορεί να έχετε ένα πραγματικό «ψυχολογικό σύμπλεγμα*» (κόμπλεξ),σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
  • Πρόκειται για ψυχική πάθηση* που ονομάζεται πλέον «selfitis», δηλαδή σελφίτιδα. Ορίζεται ως η εμμονή ενός ατόμου με την λήψη φωτογραφιών του εαυτού του, δηλαδή την λήψη seflies.
Ως ορολογία, η σελφίτιδα επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2014 ως μέρος ενός ειδησεογραφικού άρθρου που υποστήριζε, ότι η εν λόγω ψυχική διαταραχή επρόκειτο να αναγνωριστεί επισήμως ως τέτοια από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν το φαινόμενο, επειδή έχουν ήδη αναγνωριστεί και άλλες συναφείς ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως η φοβία κάποιου ότι δεν έχει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο, ή λανθάνουσα αίσθηση ότι αυτό δονείται, ή η εξάρτηση από τα social media κ.α.

Ο δρ. Mark Griffiths, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, δήλωσε:
  • «Πριν από μερικά χρόνια εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ιστορίες ισχυριζόμενες ότι η... μανία με τις selfies πρέπει να χαρακτηριστεί ως ψυχική διαταραχή (...) Αν και εκείνο το άρθρο που έγινε varial τότε αποκαλύφθηκε ως απλή φάρσα, αυτό δεν σήμαινε ότι η... σελφίτιδα δεν υπήρχε (...) Πλέον, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή της και να αναπτύξουμε την πρώτη παγκόσμια κλίμακα συμπεριφοράς για να αξιολογείται το επίπεδο σελφίτιδας που έχει κάποιο άτομο».
  • Πώς έγινε η έρευνα που... επισημοποίησε την σελφίτιδα
Μέσα από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη με 400 συμμετέχοντες από την Ινδία, καθώς η χώρα έχει τους περισσότερους χρήστες στο Facebook, αναπτύχθηκε η Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας (Selfitis Behaviour Scale), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει το πόσο σοβαρή είναι η ψυχική διαταραχή σε κάποιον ασθενή.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 1 (έντονη διαφωνία) έως το 5 (έντονη συμφωνία), οι άνθρωποι μπορούν να καθορίσουν πόσο οξεία είναι η σελφίτιδα που τους διακατέχει, απαντώντας σε απλές ερωτήσεις.

Ο ερευνητής δρ. Janarthanan Balakrishnan δήλωσε: 
  • «Συνήθως, εκείνοι με την πάθηση πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και επιδιώκουν να ταιριάζουν με τους γύρω τους και μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με άλλες δυνητικά εθιστικές συμπεριφορές. Τώρα, που η ύπαρξη αυτής της ψυχικής διαταραχής αναγνωρίστηκε επισήμως, ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την δυνητικά εμμονική συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθούν όσοι πάσχουν από οξεία σελφίτιδα».
  • Το τεστ που δείχνει αν και πόσο πάσχετε από σελφίτιδα!
Διαβάστε τις παρακάτω περιγραφές συμπεριφοράς και βαθμολογήστε τον εαυτό σας από το 1 έως 5, όπου το 1 σημαίνει ότι δεν συμφωνείτε καθόλου και το 5 σημαίνει ότι συμφωνείτε απόλυτα. Πρέπει να είστε ειλικρινείς, όμως!

Οι βαθμολογίες έχουν ως εξής:

0-33 βαθμοί: Οριακή σελφίτιδα
34-67 βαθμοί: Οξεία σελφίτιδα
68-100 βαθμοί: Χρόνια σελφίτιδα

Τεστ
  1. Το να βγάζω selfies μου δίνει μια καλή αίσθηση και νιώθω καλύτερα στο περιβάλλον μου
  2. Το να διαμοιράζομαι τις seflies μου δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό με τους φίλους και τους συναδέλφους μου
  3. Κερδίζω τεράστια προσοχή διαμοιράζοντας τις seflies μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)
  4. Όταν βγάζω selfies μειώνεται το στρες που νιώθω
  5. Αισθάνομαι αυτοπεποίθηση όταν βγάζω μια selfie φωτογραφία
  6. Κερδίζω μεγαλύτερη αποδοχή στο κοινωνικό μου σύνολο όταν βγάζω selfies και τις διαμοιράζομαι στα social media
  7. Εκφράζομαι καλύτερα στο περιβάλλον μου μέσα από μια selfie
  8. Βγάζοντας selfies με διαφορετικές πόζες στην κάμερα με βελτιώνει το κοινωνικό μου status
  9. Αισθάνομαι πιο δημοφιλής όταν δημοσιεύω τις seflies μου στα social media
  10. Η λήψη περισσότερων selfies βελτιώνει τη διάθεσή μου και με κάνει να αισθάνομαι ευτυχισμένος
  11. Γίνομαι πιο θετικός απέναντι στον εαυτό μου όταν βγάζω seflies
  12. Γίνομαι πιο ισχυρό μέλος μιας κοινωνικής ομάδας, όταν δημοσιεύω selfies
  13. Η λήψη selfies παρέχει καλύτερες αναμνήσεις σχετικά με την εμπειρία που ζω εκείνη την στιγμή
  14. Δημοσιεύω συχνά seflies για να πάρω περισσότερα «like» και σχόλια στα social media
  15. Όταν βγάζω και διαμοιράζομαι μια seflie, περιμένω από τους φίλους μου να με επαινέσουν
  16. Η λήψη selfies τροποποιεί άμεσα τη διάθεσή μου
  17. Βγάζω συχνά selfies και τις βλέπω μόνο εγώ, επειδή με κάνει να νιώθω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου
  18. Όταν δεν βγάζω selfies, αισθάνομαι αποσπασμένος από την κοινωνική μου ομάδα
  19. Βγάζω selfies ως «τρόπαια» για μελλοντικές αναμνήσεις
  20. Χρησιμοποιώ εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών για να βελτιώσω την selfie που έβγαλα, ώστε να φαίνομαι καλύτερα από άλλους
Επεξηγήσεις: 

1. *Σύμπλεγμαονομάζεται το σύνολο συνειρμών ή παρορμήσεων που συνδέονται ασυνείδητα από το άτομο με ένα συγκεκριμένο θέμα και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Ορίζεται ως ένα είδος νεύρωσης, το οποίο αναγκάζει το άτομο σε διαφορετική από τη φυσιολογική συμπεριφορά. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Καρλ Γιουνγκ, μαθητή του Σίγκμουντ Φρόυντ. Χρησιμοποιείται κυρίως από την ψυχολογία βάθους. Γνωστά συμπλέγματα είναι το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, το σύμπλεγμα ανωτερότητας ή κατωτερότητας. Στην καθημερινή γλώσσα χρησιμοποιείται και ο ξένος όρος κόμπλεξ.

2. Η ψυχική ασθένειαείναι ένα μοτίβο σκέψης ή συμπεριφοράς, ή μια ανωμαλία η οποία προκαλεί πόνο ή και ανικανότητα, και η οποία δεν είναι αναπτυξιακά ή κοινωνικά καθορισμένη. Η ψυχική ασθένεια καθορίζεται γενικά από ένα συνδυασμό του πώς ένα άτομο αισθάνεται, ενεργεί, σκέπτεται ή αντιλαμβάνεται. Είναι δυνατόν να σχετίζεται με συγκεκριμένες περιοχές ή λειτουργίες του εγκεφάλου ή και του υπόλοιπου νευρικού συστήματος, συχνά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Η αναγνώριση και η κατανόηση των ψυχικών διαταραχών έχει τροποποιηθεί με το πέρασμα των χρόνων και ανά τον κόσμο και υπάρχουν ακόμη ποικίλοι ορισμοί, αποτιμήσεις και ταξινομήσεις, αν και καθορισμένα καθοδηγητικά κριτήρια χρησιμοποιούνται ευρέως. Σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζεται μια συνέχεια μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας, πράγμα που κάνει τη διάγνωση δύσκολη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες αναφέρουν προβλήματα σε κάποιο σημείο της ζωής τους τα οποία ταιριάζουν στα κριτήρια διάγνωσης ενός ή περισσότερων από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές.

Πηγές, Βιβλιογραφία: 

Μετάφραση 1 από: www.independent.co.uk
Μετάφραση 2 από: www.express.co.uk
Ελληνική Μετάφραση: Iatropedia.gr
Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία www.psyxiatros.gr
1. The United States Department of Health and Human Services. Mental Health: A Report of the Surgeon General. "Chapter 2: The Fundamentals of Mental Health and Mental Illness." pp 39 [1] Retrieved May 21, 2012.
2. «Cross-national comparisons of the prevalences and correlates of mental disorders. WHO International Consortium in Psychiatric Epidemiology'». Bulletin of the World Health Organization 78 (4): 413–26. 2000. doi:10.1590/S0042-96862000000400003 (inactive May 26, 2013). PMC 2560724. PMID 10885160.
Συντάκτρια: Σοφία Ντρέκου - www.sophia-ntrekou.gr

Σχετικά Θέματα:

Καλέ Θεούλη, εμείς είμαστε καλά. Κάνε, καλέ Θεούλη...

$
0
0
santa-claus-sophia.Drekou

Καλέ Θεούλη, εμείς είμαστε καλά. 
Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'χουν όλα τα παιδάκια 
ένα ποταμάκι γάλα, 
μπόλικα αστεράκια, 
μπόλικα τραγούδια. 

Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'ναι όλοι καλά, 
έτσι που κι εμείς 
να μην ντρεπόμαστε για τη χαρά μας. 

«Πρωινό Άστρο» του Γ. Ρίτσου 1955.

🌲 Καλά Χριστούγεννα 🎄  

ΓΕΝΕΣΗ (Μαθηματική ποίηση με κάλαντα)

$
0
0
ΓΕΝΕΣΗ

Οι αριθμοί που γεννούν τους άλλους αριθμούς
προέρχονται από το ένα, εν αρχή ειν’ η μονάs,

η οποία είναι εφοδιασμένη με την πρόσθεση
το ένα έγινε δύο, το δύο και το ένα, κάναμε το τρία
το ένα και το ένα κάνει πάλι ένα
σε μια πράξη πολλαπλασιαστικού- οργασμού.

Οι υπάρξεις εξαϋλώνονται 1χ1=1
μα πάλι ένα επί ένα ίσον τρία 1χ1=3.

Αυτό μετά την δημιουργία, τι να πω... 
έχω μπερδέψει την ζωή με αριθμούς.

Αν σκεφτούμε λίγο ακόμα
θα κάνουμε στην Αέναηδημιουργία 
κάποιους κολοσσούς...

Αυτό Σοφίαδεν είναι για μένα και για σένα 
είναι μόνο για σοφούς. Εγώ ξέρω τους διδύμους 
και από αυτούς είμαστε εμείς.

Ενώ η Ιφιγένεια, ο Νίκοςείναι ο καθ’ ένας, το έξι 
μ’ αυτούς τους δύο μια μέρα ο χώρος μπορεί να φέξει.

Οι τρεις σας βρείτε έναν ακόμη, για να γίνει η τετράκις 
για να δημιουργήσετε κόσμους αρμονικούς 
δομημένους και με μια χάρη που θα ζήλευα πολλάκις.


 19 Δεκεμβρίου 2017 στις 5:15 π.μ.


*Ο κ. Άγγελος Ασλανίδης είναι Μαθηματικός
www.sophia-ntrekou.gr

Οι αριθμοί που σκέφτονται 
Ν. Λυγερός


Οι αριθμοί που σκέφτονται
τους άλλους αριθμούς
είναι περιγραφές

και μπορείς κι εσύ
μέσω θεωρίας λέξεων
ν’ ανακαλύψεις
τη θεωρία ονομάτων

και να κατανοήσεις
πώς λειτουργεί
και η γραμματική
μέσα στη γλώσσα
και να εντοπίσεις

ότι η κωδικοποίηση
βοηθάει αποτελεσματικά
τους μικρούς ανθρώπους

να περάσουν
από την απλή
επικοινωνία
στην πολύπλοκη
συνεννόηση

όπου η ανθρωπιά
εμπλουτίζεται
μέσω της σκέψης

για την ανάπτυξη
του εγκεφάλου.



Μιά ζεστή νότα 
στην παγωνιά του χειμώνα ζείς
με το χαμόγελο ενθαρρύνεις
τις συναντήσεις
τις θερμές συζητήσεις
ότι επιθυμείς 
με το δικό σου τρόπο να βιώσεις
να συναντήσεις 
να απολαύσεις
να διηγηθείς.

Ιφ. Γεωργιάδου

Διάλογοι:

Aggelos AslanidisΓΕΝΕΣΗ
Οι αριθμοί που γεννούν τους άλλους αριθμούς
προέρχονται από το ένα// εν αρχή ειν’ η μονάs
η οποία είναι εφοδιασμένη με την πρόσθεση
το ένα έγινε δύο το δύο και το ένα κάναμε το τρία
το ένα και το ένα κάνει πάλι ένα
σε μια πράξη πολαπλασιαστικού- οργασμού
οι υπάρξεις εξαϋλώνονται 1χ1=1
μα πάλι ένα επί ένα ίσον τρία 1χ1=3
αυτό μετά την δημιουργία
τι να πω έχω μπερδέψει την ζωή με αριθμούς
αν σκεφτούμε λίγο ακόμα
θα κάνουμε στην Αέναη δημιουργία κάποιους κολοσσούς
αυτό Σοφία δεν είναι για μένα και για σένα είναι μόνο για σοφούς
εγώ ξέρω τους διδύμους και από αυτούς είμαστε εμείς
ενώ η Ιφιγένεια ο Νίκος είναι ο καθ’ ένας, το έξι
μ’ αυτούς τους δύο μια μέρα ο χώρος μπορεί να φέξει
οι τρείς σας βρέστε έναν ακόμη, για να γίνει η τετράκις
για να δημιουργήσετε κόσμους αρμονικούς
δομημένους και με μια χάρη που θα ζήλευα πολλάκις
Άγγελος Χθες στις 5:15 π.μ.

Ιφιγένεια γεωργιάδου: Αγγελικούς χαιρετισμούς και η ζωή μεταβαίνει στους ουράνιους ασπασμούς της θεϊκής σοφίας Του. 16 ώρες

Aggelos AslanidisΟ άγγελος εβόα μες την δεξαμένη, κανένας δεν εθώρεν την κεχαριτωμένη ως και ο παπάς έννοια είχεν την γίδα την ψημένη...  3 ώρες

  Μιά ζεστή νότα στην παγωνιά του χειμώνα ζείς... 

  IFIGENEIA-GEORGIADOU-MATH.BLOGSPOT.COM 
Διαχείριση

Sophia Drekou: Aggelos ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ  ! Θα μεριμνήσω δια τούτον τον αριστουργηματικό στοχασμό !! Μιλώ για την ποιητικοεπιστημονική ΓΕΝΕΣΗ 3 ώρες

Aggelos Aslanidis: «ότι επιθυμείς με το δικό σου τρόπο να βιώσεις... να συναντήσεις... να απολαύσεις... να διηγηθείς». Τον χρόνο αν φέρω πίσω εγώ δεν θα σε συνταντήσω, έτσι μόνος και ταλαίπωρος ώσπου να... έτσι θα πορευτώ μπροστά την Σοφίανα συναντήσω με ταχύτητες υπερβατκές για να την ερωτήσω από τι εντυπωσιάστηκε για να μου πεί και μένα πως είναι δυνατόν 1χ1=1. 3 ώρες

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανθρώπων από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της εκκλησίας [Βίντεο]

$
0
0

Χρόνια Πολλά
🎄 Καλά ΧριστούΓεννα🎄

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στην «Μηχανή Του Χρόνου»
Επιμέλεια, Συλλογή: Σοφία Ντρέκου


Ο Μανώλης Γλέζος περιγράφει πως πέρασε 13 φορές τα Χριστούγεννα στην φυλακή, ενώ μερικές φορές περίμενε την εκτέλεση του αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.







Οι άνθρωποι της εκκλησίας βιώνουν εντελώς διαφορετικά και πιο πνευματικά την γέννηση του Χριστού. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ιεράρχη. Ως κοσμικός συνεργάστηκε με την ΝΑΣΑ και το ΜΙΤ. Έγινε ασκητής στο Άγιο Όρος και περιγράφει τα λιτά του Χριστούγεννα στο περιβόλι της Παναγιάς.





Δεκ 2014: Ένας τροχονόμος, ένας ηθοποιός, ένας τραγουδιστής, ένας πλοίαρχος, ένας ταξιτζής και ένας dj, αφηγούνται ξεχωριστά Χριστούγεννα της ζωής τους και μας «ξυπνούν» μνήμες και νοσταλγία.

Ο Νίκος Στέκας τα περισσότερα Χριστούγεννα τα περνούσε στο ταξίκαθώς τις γιορτές σχεδόν πάντα δούλευε. Από όλες τις κούρσες και τους πελάτες που είχε πάρει του έχει μείνει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζηδάκις ο οποίος μπαίνοντας στο ταξί του ζήτησε επιτακτικά να κλείσει το ραδιόφωνο που έπαιζε Νταλάρα.

«Μαύρα» Χριστούγεννα στα μπουντρούμια της Νιγηρίας πέρασε ο πλοίαρχοςΒασίλης Βαβάσης. Ένα ταξίδι 6 μηνών για δουλειά, μετατράπηκε σε εφιάλτη που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια. Όταν έφυγε από την Ελλάδα μόλις είχε παντρευτεί και η γυναίκα του ήταν έγκυος. Όταν επέστρεψε, ο γιος του ήταν 20 μηνών.

Τα Χριστούγεννα που έζησε στην γερμανική κατοχή, ανακαλεί στην μνήμη του ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής. Θυμάται την περίοδο που βομβαρδιζόταν η Κέρκυρα από τους Γερμανούς, παραμονή Χριστουγέννων, όπου μια τορπίλη διέτρησε το διπλανό σπίτι αλλά για καλή τους τύχη δεν εξερράγη και σώθηκαν.

Το έθιμο προσφοράς δώρων στους τροχονόμους είναι μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση του παρελθόντος. Όμως οι παλιότεροι θυμούνται τα κουβούκλια των τροχονόμων που γέμιζαν με δώρα παραμονή πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1936 και άντεξε για πολλά χρόνια.

Τα Χριστούγεννα οι ντίσκο γέμιζαν ασφυκτικά από μαθητές και φοιτητές οι οποίοι πήγαιναν να χορέψουν και να διασκεδάσουν κάτω από την ντισκομπάλα. Η Μπαρμπαρέλα ήταν ένα από τα πιο διάσημα στέκια της δεκαετίας του 80, όπου γίνονταν πολλά πάρτι, διαγωνισμοί χορού αλλά και ο καθιερωμένος σχολικός χορός της τρίτης λυκείου.






Ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζήςεξιστορεί τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις του, από την κατοχή, τον εμφύλιο αλλά και τα χρόνια που ξεκίνησε να δουλεύει στα νυχτερινά κέντρα. Έγινε γνωστός ως ο τραγουδιστής των ανακτόρων καθώς μαζί με την ορχήστρα Λεβ Κανακάκη τραγουδούσε σε όλες τις δεξιώσεις του βασιλικού ζεύγους.







Δεκ 2012: Ο τορπιλητής του "Παπανικολή"μιλά για την Χριστουγεννιάτικη έφοδο του θρυλικού υποβρυχίου, ο Ζάχος Χατζηφωτίου για την αιματηρή πολιορκία που έζησε στο Τομπρούκ, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και Ευγενία Δημητροπούλου για την μοναξιά του ηθοποιού, ο Κώστας Τσάκωνας για το απελπισμένο γράμμα που έστειλε στο θεό, αλλά και η άγνωστη ιστορία με τα δέματα ανθρωπιάς, που ετοίμαζε ο συλλέκτης Ιόλας για τους φτωχούς συνανθρώπους του.

Ο Νικόλαος Τασιάκος υπηρετούσε το 1940 ως τορπιλητής στο θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολής. Παραμονές Χριστουγέννων το Παπανικολής ήταν σε περιπολία στην Αδριατική, όπου βρέθηκε αντιμέτωπο με εχθρική ιταλική νηοπομπή. Ο κ.Τασιάκος θυμάται πως το ηρωικό πλήρωμα βύθισε τρία πλοία των ιταλών αλλά και την καταδίωξη που υπέστη ως αντίποινα από τον εχθρό. Τελικά το Παπανικολής έφτασε σώο και αβλαβές στον Πειραιά γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Χριστούγεννα στην κόλαση του Τομπρούκ έζησε το 1942 ο γνωστός δημοσιογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου. Μόλις 17 χρονών ο Χατζηφωτίου έφυγε κρυφά στη Μέση Ανατολή, όπου εντάχθηκε σε αγγλική μονάδα και πήρε μέρος στην θρυλική πολιορκία του Τομπρούκ στη Λιβύη απέναντι στα διαβόητα στρατεύματα της ερήμου του γερμανού Ρόμελ. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου επέζησε από την κόλαση και βρέθηκε να γιορτάζει Χριστούγεννα στην Αλεξάνδρεια στο σπίτι της Σοφίας Βέμπο, η οποία είχε φτάσει στη Μέση Ανατολή ντυμένη καλόγρια και εμψύχωνε με τα τραγούδια της τα ελληνικά στρατεύματα.

Έγινε διάσημος ως μαικήνας της τέχνης, όμως ο Αλέξανδρος Ιόλας είχε και ένα άγνωστο πρόσωπο, που εμφάνιζε τις ημέρες των γιορτών. Το πρόσωπο της φιλανθρωπίας. Από την περίφημη βίλα του στην Αγία Παρασκευή ξεχύνονταν κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων φίλοι του, που μοίραζαν σε άπορες οικογένειες και ανθρώπους που είχαν ανάγκη δέματα με γλυκά και φακέλους με χρήματα. Κανένας από τους παραλήπτες δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν ο φιλάνθρωπος αποστολέας.

Κάποια αναπάντεχα Χριστούγεννα, που λόγω σφοδρής κακοκαιρίας αναβλήθηκε η παράστασή του σε μια πόλη της Μακεδονίας θυμάται ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλοςενώ η νεαρή συνάδελφος του Ευγενία Δημητροπούλουμιλά για τη μοναξιά των καλλιτεχνών τις ημέρες των γιορτών.

Τα Χριστούγεννά του ως οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60 ανακαλεί στη μνήμη ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας,που εξιστορεί πως ένα γράμμα που έστειλε στο θεό σε στιγμή απόγνωσης έφτασε τελικά στην ελληνική πρεσβεία.







Δεκ 2011 Έξι Ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανθρώπων από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της εκκλησίας, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μάς μεταφέρει στις βεγγέρες της δεκαετίας του 50 στην Πάτρα και εξηγεί γιατί στις οικογενειακές γιορτές των Χριστουγέννων δεν έπαιζε ποτέ στο πιάνο το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου». Το 1952, ήταν το τραγούδι που ακούστηκε στο ραδιόφωνο μετά την είδηση για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Τότε ο συνθέτης έκλεισε εντελώς την «πόρτα» στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.


Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, περιγράφει πως έλεγαν τα κάλαντα στην Βόρειο Ελλάδα και την παιδική του «ιδιορρυθμία», να χαρίζει πάντοτε τα χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό. Διηγείται ακόμη το άρωμα Χριστουγέννων στην καρδιά του καλοκαιριού όταν βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση του θείου του που κατασκεύαζε στολίδια για τις γιορτές.


Τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων νοσταλγούν οι ηθοποιοί Γιώργος Καπουτζίδης, Μαρκέλα Γιαννάτου, Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Δήμητρα Στογιάννη. Τότε που έλεγαν τα κάλαντασε πιο φιλόξενες και ανθρώπινες γειτονιές και αγόραζαν παιχνίδια διαφορετικά.








Ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, θυμάται τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που έζησε στο ορφανοτροφείοόπου μεγάλωσε.

Η βραβευμένη φωτογράφος Σου Παπαδάκου, περιγράφει τα περιπετειώδη της Χριστούγεννα, στην καρδιά της ερήμου, όταν οι Βεδουίνοι την δέχτηκαν στην φυλή τους, με ειδική τελετή μύησης.













Ἡ δράσι τοῦ Υ/Β Παπανικολῆςκαὶ τοῦ κυβερνήτη του, Μ. Ἰατρίδη, ζωντανεύει μέσα ἀπὸ τὶς διηγήσεις τῶν παλαίμαχων, Τασιάκου Νικολάου, Γεωργακάκου Παναγιώτη καὶ Παπαδάκη Μανούσου, μελῶν τοῦ πληρώματος. Ὁ τελευταῖος ἐπιζῶν, Τασιᾶκος Νικόλαος, ἀναχώρησε γιὰ τὸ μεγάλο ταξείδι πλήρης ἡμερῶν,στὶς 19/12/2015, τὴν ἴδια ἡμέρα ποὺ τὸ Παπανικολῆς ξεκινοῦσε πρὶν ἀπὸ 75 χρόνια τὸ θρυλικὸ του ταξείδι.

Αἰωνία ἡ μνήμη ὅλων τῶν ἡρώων ποὺ ὑπερασπίστηκαν τὴν Πατρίδα.

Πηγὲς τῶν ἀποσπασμάτων ποὺ παρουσιάζονται στὸ ὀπτικοακουστικό είναι:
α) Συνέντευξη πού ἔδωσε ὁ Νικόλαος Τασιᾶκος στὴν Σοφία Παπαδοπούλου καὶ τὴν παρουσίασε τὸ Ἀθηναϊκὸ Πρακτορεῖο Εἰδήσεων καὶ β) Παραγωγή τῆς ΕΤ 1 μὲ τίτλο «Ὑποβρύχιο Παπανικολῆς-ὁ Θρύλος», βασισμένο σὲ ἔρευνα, ρεπορτὰζ καὶ ἐπιμέλεια τοῦ Κώστα Κωβαίου.






Τα Χριστούγεννα του 1977, ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος κι η ομάδα του, ανακάλυψαν στη Βεργίνα, έναν ασύλητο μακεδονικό τάφο. Μέσα σε ολόχρυση λάρνακα, φυλάσσονταν πολλούς αιώνες, τα οστά του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Στέλλα Δρούγου, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια από τις βασικές συνεργάτιδες του αείμνηστου καθηγητή, μιλάει για την σπουδαία ανακάλυψη.





Το τραίνο των Χριστουγέννων

$
0
0

Σοφία Ντρέκου

Ακούμε σενάρια για πολέμους και καταστροφές, για χρεοκοπίες και δεινά πολλά και τρομερά. Σενάρια αληθινά και αληθοφανή. Κάθομαι και σκέφτομαι και παρηγορούμαι: τίποτα όμως απ'όλα αυτά δεν μπορεί να νικήσει τα Χριστούγεννα. Το τραίνο των Χριστουγέννων όλα θα τα σαρώσει. Μια τέτοια γιορτή που την περιμένει κανείς, ένα τέτοιο αληθινό πανηγύρι, που θα γκρεμίσει τους θρήνους και τους φόβους.

Χρόνια Πολλά 🎄Καλά ΧριστούΓεννα... Χριστός Ετέχθη
εκ Παρθένου Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται ⛪

www.sophia-ntrekou.gr
25 Δεκεμβρίου στις 4:50 μ.μ.


Αντρέι Ταρκόφσκι (Andrei Tarkovsky) † 29 Δεκ. 1986

$
0
0

Αντρέι Ταρκόφσκι (Andrei Tarkovsky) 1932 - 1986

Στη μνήμη του σημαντικότερου, ίσως, σκηνοθέτη που ανέδειξε ο σοβιετικός κινηματογράφος, Αντρέι Ταρκόφσκι † 29 Δεκ. 1986.

Αν και ο Σεργκέι Άιζενστάιν είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά δημιουργεί το ρωσικό κινηματογράφο, ο Αντρέι Ταρκόφσκι είναι αυτός που τον καθιερώνει.

Το κυριότερο παράπονο από τις σοβιετικές αρχές ήταν ότι δεν του επέτρεψαν να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη όλα του τα σχέδια και τις ιδέες. Το έργο του Ταρκόφσκι χαρακτηρίζεται από τα χριστιανικά και μεταφυσικά θέματα, τους αργούς ρυθμούς, τα εξαιρετικής αισθητικής και μακράς διάρκειας μακρινά πλάνα.

«Είμαι χαμένος. Δεν μπορώ να ζήσω στη Ρωσία, αλλά ούτε μακριά από αυτήν», έγραφε το 1983 στο ημερολόγιό του. Βρισκόταν στην Ιταλία για τις ανάγκες της ταινίας του Νοσταλγία. Εγκαθίσταται μόνιμα αρχικά στη γειτονική χώρα και στη συνέχεια στη Γαλλία. Η τελευταία του ταινία Η Θυσία γυρίστηκε στη Σουηδία το 1986 και κερδίζει τρία βραβεία στις Κάννες. Στις 29 Δεκεμβρίου 1986 άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

 1. Βίντεο: Andrey Rublyov (1966) ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι με υπότιτλους. Ερμηνεία εικόνας της Αγίας Τριάδας του Αντρέι Ρουμπλιώφ
http://www.sophia-ntrekou.gr/2016/10/H-agia-triada.tou-andrei-roublev.html

Andrey Rublyov (1966) ταινία σκηνοθεσία Αντρέι ΤαρκόφσκιΑγία Τριάδα του Ρουμπλιόφ: Η ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι για τον περίφημο ρώσο αγιογράφο του 15ου αιώνα Αντρέι Ρουμπλιόφ, τελειώνει με την εικόνα της Αγίας Τριάδας του Ρουμπλιόφ - σύμβολο, θα λέγαμε, της Ρωσικής Ορθοδοξίας - η οποία από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη καθώς κλείνει η ταινία. Και νιώθεις ένα θάμβος, καθώς το πλάνο του Ταρκόφσκι σε συνέχει κυριολεκτικά, έτσι που να νομίζεις ότι είσαι ο τέταρτος της Τριάδας! 

2. Όλη τη νύχτα βάδισε ενάντια στο ρεύμα... «Νοσταλγία» Αντρέι Ταρκόφσκι (+Βίντεο) http://www.sophia-ntrekou.gr/2014/10/oli-nyxta-vadize-andrei-tarkovsky-romain-rolland.html

Το 1983, ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης, Αντρέι Ταρκόφσκι βρίσκεται στην Ιταλία σ'ένα είδος αυτοεξορίας. Η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ξενιτεμένος σκηνοθέτης κατά τα γυρίσματα της «Νοσταλγίας» και μακριά από την οικογένεια του, αντικατοπτρίζεται έμμεσα στην ψυχή του πρωταγωνιστή της ταινίας, Andrei. Η αριστουργηματική «Νοσταλγία» αποτελεί την έβδομη και προτελευταία ταινία ενός κορυφαίου δημιουργού, που έγραψε τη δική του μοναδική ιστορία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Η Νοσταλγία είναι η πρώτη ταινία του Ταρκόφσκι έξω από τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα Σκλαβωμένα Προσφυγικά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα από την Μικρά Ασία 1930 [Βίντεο]

$
0
0


Σοφία Ντρέκου

Δυστυχισμένα αδέρφια μου, πρόσφυγες. Πληρώσατε ξένων αμαρτίες. Τώρα περάσατε στην ιστορία. Στο αίμα σας, φύτρωσαν τριανταφυλλιές. Αρχαία Ιωνία, αλησμόνητη πατρίδα ζεις, γη ποτισμένη με ιδρώτα ζείς... Και θα ζεις αιώνια...!

Ας προσευχηθούμε για ένα νέο έτος ειρήνης αγάπης Λευτεριάς στον καθένα και στην κάθε μία, στην πατρίδα και όλους τους Ταλαιπωρημένους του κόσμου τούτου!

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά. Προσφυγικά κάλαντα, με την φωνή τής Ειρήνης Μπογιατζή από την Φώκαια τής Ιωνικής Δωδεκαπόλεως. Καταγραφή Μέλπως Μερλιέ, 1930. Τραγουδά η Ειρήνη Μπογιατζή από την Π. Φώκαια της Μικράς Ασίας. Οι φωτογραφίες στο βίντεο εικονίζουν ελληνικά κτίρια στην Φώκαια. Οι πρόσφυγες μέσα από τα «προσφυγικά κάλαντα» εκφράζουν τον κατατρεγμό τους τόσο στον πρώτο διωγμό, του 1914, όσο και στον οριστικό ξεριζωμό τους το 1922, όταν σβήνει οριστικά και κάθε ελπίδα τους για την «Μεγάλη Ιδέα».www.sophia-ntrekou.gr


Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά.

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά 
δεν έχομε παρηγοριά
κι αρχή καλός μας χρόνος
εξορίστηκεν ο κόσμος. 
κι εκεί που ήρτε ο Χριστός
ήρτε κεμαλικός στρατός
μες στην Μικρά Ασία
και μας κάναν εξορία.
Και που να στήσομε φωλιά,
ωσάν τα έρημα πουλιά.
Όλοι μας κυνηγούνε,
και δε θένε να μας δούνε.
Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά,
θα στήσουμε καμπάνες
να βγουν τα μισοφέγγαρα,
να στηριχτούν λαμπάδες
να βγουν οι Τούρκοι απ'τα τζαμιά,
να φύγουν κι οι χοτζάδες
να 'ρθουν τα ελληνόπαιδα,
με τους Πατριαρχάδες.
Τότες θα 'χομε ελπίδα
πως θα πάμε στην πατρίδα. 

Και του χρόνου, εις έτη πολλά.




Τα σκλαβωμένα κάλαντα από την Μικρά Ασία.
Παραδοσιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς 
Αρτάκης Κυζίκου Μ. Ασίας

Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά
Ζήτω του Νέου Βασιλιά

Κι αρχή καλός μας χρόνος
Που τον πρέπει χρυσός θρόνος

Άγιος Βασίλης έρχεται
Παντού η δόξα φαίνεται

Από την Καισαρεία
Των Ελλήνων η ανδρεία

Βαστάει εικόνα και χαρτί
Οι Έλληνες με το σπαθί

Χαρτί και καλαμάρι
Δόξα λευτεριά και χάρη

Στο καλαμάρι έγραφε
Κι ο στόλος μας πολέμαγε

Και το χαρτί μιλούσε
Την Αρμάδα ενικούσε

Βασίλη μ'πόθεν έρχεσαι
Και πόθεν κατεβαίνεις

Τι είδησεις μας εφέρνεις

Από την Πόλη έφθασα
Να σας ρωτήσω ξέχασα

Με ένδοξο στεφάνι
Η Αγιά Σοφιά τι κάνει

Αυτή η δόλια καρτερεί
Τα Ελληνόπουλα να δει

Να την ελευθερώσουν
Και να την εξεκλειδώσουν.



Προσφυγικὰ κάλαντα, μὲ τὴν φωνὴ τῆς Εἰρήνης Μπογιατζῆ ἀπὸ τὴν Φώκαια τῆς Ἰωνικῆς Δωδεκαπόλεως. Ἔτος ἠχογραφήσεως, 1930. (Πιθανότερη πηγὴ οἱ πολύτιμες ἠχογραφήσεις τοῦ Μουσικοῦ Λαογραφικοῦ Ἀρχείου τῆς Μέλπως Μερλιέ).



Σημ.: Κλικ την εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Βίντεο.













www.sophia-ntrekou.gr

Σχετικά θέματα:

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας (329 μ.Χ.) 1 Ιανουαρίου

$
0
0

Ο Βασίλειος Καισαρείας (330 - 1 Ιανουαρίου 379), γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης, ήταν Έλληνας επίσκοπος της Καισαρείας στην Καππαδοκία, Μικρά Ασία (στη σημερινή Τουρκία). Ήταν σημαίνων θεολόγος που υποστήριξε το Σύμβολο της Πίστεως και αντιτάχθηκε στις αιρέσεις της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και του Αρειανισμού. Επίσης, ήταν Πατέρας της Εκκλησίας και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας.

Εορτάζει στις 1 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ζῇ Βασίλειος, καὶ θανὼν ἐν Κυρίῳ.
Ζῇ καὶ παρ᾽ ἡμῖν, ὡς λαλῶν ἐκ τῶν βίβλων,
Ἰανουαρίοιο θάνες, Βασίλειε, πρώτῃ.

Μεγαλυνάριον
Τὸν οὐρανοφάντορα τοῦ Χριστοῦ, 
μύστην τοῦ Δεσπότου, τὸν φωστῆρα τὸν φαεινόν, 
τὸν ἐκ Καισαρείας, καὶ Καππαδόκων χώρας, 
Βασίλειον τὸν μέγαν, πάντες τιμήσωμεν.

«Μπορείς να βρεις πολλά παραδείγματα αγάπης προς τον αδελφό μας μέσα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Εάν δεις γέροντα που πεθαίνει από πείνα, βρες ανθρώπους να στείλεις για να τον ταΐσουν, όπως ο Ιωσήφ τον Ιακώβ (όταν γέροντας ο Ιακώβ κατέφυγε στην Αίγυπτο να γλιτώσει από την πείνα).

Εάν δεις τον εχθρό σου να υποφέρει από τη στέρηση, μην τον κακομεταχειριστείς, αλλά τάισέ τον όπως ο Ιωσήφ τους αδελφούς του που τον είχαν πουλήσει σαν δούλο σε κάποιους εμπόρους.»[1]

«Δεν κάνει καλό να συναναστρέφεται κάποιος ανθρώπους που είναι βυθισμένοι στην κακία, διότι είναι νόμος της φιλίαςνα σκέπτονται και να πράττουν με όμοιο τρόπο όσοι κάνουν παρέα. Επομένως, σωστά έχει ειπωθεί ότι «καταστρέφουν τον καλό χαρακτήρα οι κακές συναναστροφές».

Όπως λοιπόν στα μέρη εκείνα που υπάρχει κάποια αρρώστια, τα μικρόβια μεταφέρονται με τον αέρα και προσβάλλουν, χωρίς να το καταλάβουν, όσους κατοικούν εκεί, έτσι και η συναναστροφή με τους κακούς ανθρώπους μολύνει την ψυχή με κακία, ακόμη και αν εκείνη τη στιγμή δεν αισθάνεται κάποιος τη ζημιά.»[2]

Ποίημα Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ

Σοῦ τὴν φωνήν, ἔδει παρεῖναι Βασίλειε, τοῖς ἐγχειρεῖν ἐθέλουσι, τοῖς ἐγκωμίοις σου, ἀλλὰ Πάτερ συγγνώμων, γενόμενος τὴν χάριν, νέμοις ἀφθόνως ἡμῖν.

Τὸ ἐμπαθές, σκίρτημα τῆς τυραννούσης σαρκός, φιλοσοφίας ἔρωτι, ἐπαιδαγώγησας· διὸ ἐν ἀκηράτοις, αὐλίζῃ βασιλείοις, Πάτερ Βασίλειε.

Τῶν ἀρετῶν, σὺ τὴν τραχεῖαν βαδίσας ὁδόν, ἐπὶ τὴν λείαν ἔφθασας, καὶ ἀστασίαστον, τὴν οὐράνιον βάσιν, καὶ πᾶσιν ἀνεδείχθης, τύπος Βασίλειε.

Τὰ τῆς ψυχῆς, πάθη χρησίμως Βασίλειε, ἅμα δὲ καὶ τοῦ σώματος, ἐν τῷ τοῦ Πνεύματος, περιέτεμες ξίφει· σαυτὸν δέ, τῷ Δεσπότῃ, θῦμα προσήνεγκας.

Σὺ γεγονώς, μύστης ἀρρήτων Βασίλειε, τό του Χριστοῦ βασίλειον, ἐμυσταγώγησας, Ἱεράτευμα Πάτερ, σαφῶς τὸ τῆς Τριάδος, φῶς ἀπαστράψας ἡμῖν.

Σοφά Λόγια από τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα.

·  Δεν γνωρίσαμε εμείς τον Θεό για τη δικαιοσύνη μας, αλλά ο Θεός μας γνώρισε διά μέσου της αγάπης του.

·  Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είναι αναρίθμητες οι ευκαιρίες που μας δίνει ο Θεός για να τελειοποιηθούμε.

·  Ο Θεός δίνει τη δύναμη που χρειάζεται στον άνθρωπο στους κόπους και τους αγώνες του για την αρετή. 

·  Από την μνήμη των παρελθόντων και από την πείρα των παρόντων διδασκόμαστε για το μέλλον. 

·  Όποιος γεύτηκε την γλυκύτητα του λόγου του Θεού και τον πρόδωσε, μοιάζει μ'εκείνον που άλλαξε το πολύτιμο διαμάντι μ'ένα χρωματιστό γυαλί.

·  Μια έφοδος του ένθεου δεν μπορεί να φέρει κακό, αν εμείς έχουμε όπλο την πίστη.

·  Η θεία βοήθεια από τη μια και η θέλησή μας από την άλλη φέρνουν την νίκη κατά του πονηρού.

·  Ο Θεός δεν εξετάζει τον άνθρωπο μερικώς, αλλά συνολικώς, για να σου διδάξει την αμεροληψία.

·  Η μολυσμένη ατμόσφαιρα και η κακία έχουν ένα κοινό σημείο: η μία μολύνει το σώμα και η άλλη την ψυχή.

·  Διατήρησε αγνή την ψυχή σου σαν το πολυτιμότερο κεφάλαιο στη ζωή σου.

·  Οι μέλισσες ούτε σε όλα τα άνθη πλησιάζουν ούτε προσπαθούν να τα σηκώσουν ολόκληρα, αλλά παίρνουν ό,τι τους είναι χρήσιμο και φεύγουν.

·  Η ψυχή μας εξομοιώνεται με όσα σπουδάζει και πράττει και με όσα αισθάνεται, σύμφωνα με την κατεύθυνση που της δώσαμε.

·  Όπως οι ληστές κρύβονται στα σκιερά μέρη για να ληστέψουν περαστικούς, έτσι και ο διάβολος κρύβεται στις απολαύσεις για να κυριεύσει την ψυχή μας.

·  Η κακία μοιάζει πολύ με την ατμόσφαιρα που μολύνει, όταν έχει δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.

·  Η πραγματική χαρά συμβαδίζει ουσιαστικά με την λύπη και τα δάκρυα.

·  Ο Θεός δεν έχει πάντοτε ανάγκη υπενθυμίσεως για τις ανάγκες μας, αλλά της ειλικρινούς διαθέσεώς μας.

·  Οι ημέρες της ζωής μας βιάζονται και δεν περιμένουν τον οκνηρό να διορθωθεί.
·  Το κακό και η αμαρτία ξεκινούν από τη δική μας προαίρεση.

·  Όταν ικανοποιείται η ανάγκη του φαγητού δεν πρέπει να λησμονείται η ευεργεσία του Θεού.

·  Όπως οι βαφείς βάφουν με χρώματα ανεξίτηλα, έτσι ανεξίτηλο πρέπει να μείνει μέσα μας το καλό.

·  Μην αφήνεις να διαμορφώνονται πονηρές ιδέες στο μυαλό σου τις ώρες της αναπαύσεως.

·  Η αποβολή μιας συνήθειας είναι δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο έργο.

·  Τίποτε από τα γύρω μας δεν μένει αμετάβλητο, ούτε κι εμείς οι ίδιοι.

·  Δεν πρέπει να επιδιώκουμε την θεραπεία του κακού με το κακό.

·  Τα πράγματα του βίου αλλάζουν εύκολα δεσπότη, η αρετή μόνο είναι αναφαίρετο κτήμα.

·  Δώσε πρώτη κληρονομιά στα παιδιά σου την αρετή και ύστερα μοίρασέ τους και την περιουσία σου.

·  Η ψαλμωδία για τα παιδιά είναι άνεση και ευχαρίστηση, αλλά και αναφορά στον Θεό.

·  Όπως η φύση παίρνει λαμπρό χρώμα από τον ακτινοβόλο ήλιο, έτσι και η ψυχή μας από τα διδάγματα των πατέρων.

·  Να μην δίνεις άφθονο πλούτο στις ανέσεις σου αλλά στην ψυχή σου.

·  Όπως ο όγκος του σώματος δημιουργεί πρήξιμο και φλόγωση, έτσι και τα πάθη φλογίζουν την ψυχή.

·  Όταν βλέπεις κάποιον να κλαίει για τα αμαρτήματά του, συμπάθησέ του και μιμήσου τον.

·  Να αποφεύγουμε την αμαρτία καθώς και τα άλογα ζώα τη δηλητηριώδη τροφή.

·  Να αποφεύγεις την αμαρτία, όπως το ελάφι το σχοινί και το πτηνό την παγίδα.

·  Από όποιο πράγμα αμαρτάνουμε ευκολότερα πρέπει να προφυλασσόμαστε περισσότερο.

·  Προσπάθησε να περισυλλέγεις τους ναυαγούς της αμαρτίας δείχνοντάς τους σανίδα σωτηρίας την ελπίδα του Θεού.

·  Όταν μας περιτριγυρίζει η φωτιά του κακού ή τα λιοντάρια της αμαρτίας, να ελπίζουμε στο Θεό για τη σωτηρία μας.

·  Να μην υπερπαχύνεις το σώμα σου, γιατί εξασθενείς την ψυχή σου.

·  Να μοιράζεις τα εφόδια προς το σώμα και την ψυχή ανάλογα με την ανάγκη του καθενός.

·  Παράβλεπε τη σάρκα που είναι φθαρτή και επιμελού της ψυχής που είναι αθάνατη.

·  Ο Θεός μας σώζει από τους  κινδύνους και όταν ακόμη χαθεί κάθε ελπίδα σωτηρίας.

·  Η θλίψη είναι φυσικό φαινόμενο και η μετάνοια θαυμάσια πράξη.

·  Όπως οι ιατρικές συμβουλές αποδεικνύονται ωφέλιμες όταν τηρούνται το ίδιο και οι πνευματικές.

·  Από το πλήθος των ανομιών μας και η φύση ακόμα στενάζει και έφυγαν από τα φυσικά τους όρια οι περιοχές του χρόνου.

·  Φύλαξε την πίστη σου προς τον Κύριο, όπως το κογχύλι το σώμα του από τον κίνδυνο.

·  Όπως τα αρπακτικά πουλιά έγιναν τροφοδότες και φύλακες του Ηλιού, έτσι και οι ασθένειες μας τροφοδοτούν την ελπίδα της αιώνιας ζωής.

Πηγές:
1. Μ. Βασιλείου, Ομιλία ρηθείσα εν λιμώ και αυχμώ &8. Πρόκειται για τη μεγάλη πείνα του 367/8 και ο Άγιος απευθύνεται στους πλούσιους κατοίκους της πόλεως)
2. Μ. Βασιλείου, Ότι ουκ έστιν αίτιος των κακών ο Θεός, &9)
3. Ποίημα Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ - Τῌ Α'ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
4. Σοφά Λόγια από τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα. imverias.blogspot.gr, Γραφείο Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας
4. Επιμέλεια: www.sophia-ntrekou.gr 

Θεματολογία για τον Μέγα Βασίλειο

Μια διαρκής υπόμνηση της αλήθειας ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. (Εικόνα 17ου αι. ανάλυση)

$
0
0

Η βιοτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ήταν μια διαρκής υπόμνηση της αλήθειας σε όλα της τα επίπεδα της ζωής. Στην εποχή μας αυτό που λείπει από τη ζωή μας είναι η ζωντανή βίωσή της αλήθειας γιατί η αλήθεια είναι ο Χριστός.

Είμαστε αληθινοί στις σκέψεις μας, στα συναισθήματά μας, στους λόγους μας, στα «θέλω» μας, στη ζωή μας; Κάθε προσωπική παραχώρηση σε ζητήματα αλήθειας ακυρώνει την πρόνοια και την ευλογία του Θεού από την ζωή μας. Αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον προσωπικό μας αγώνα γιατί οριοθετεί τις γραμμές μεταξύ πίστης ή εμπιστοσύνης! Άλλωστε, ο Θεός σπεύδει διαρκώς σε εμάς όπως λέει και το όνομά του [θεω=τρέχω, κινούμαι] δεν είναι στατικός και απρόσιτος! Ας τον εμπιστευτούμε και ας τον βάλουμε στην ζωή μας ολοκληρωτικά όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος!

Σοφία Ντρέκου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εικόνα 17ου αι.

Θέση: Συλλογή Μητροπολιτικού Οίκου
Κατηγορία: Έργο Ζωγραφικό
Είδος: Εικόνα Υποδιαίρεση: Εικόνα Φορητή
Χρονολόγηση: 17ος αιώνας
Κατάσταση Διατήρησης: Ακέραιο
Υλικό: Ξύλο Αδιάγνωστο

Περιγραφή: Φορητή εικόνα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. 17ος αι.
Διαστάσεις: Ύψος 102 εκ., πλάτος 61,5 εκ., πάχος 3,5 εκ. 
Κωδικός: Κ/14η ΕΒΑ/83/24

Ο Άγιος εικονίζεταισε χρυσό κάμπο, ανάμεσα σε μυτερά βραχώδη σκαλωτά γκριζογάλαζα βουνά, ολόσωμος, φτερωτός σε στροφή τριών τετάρτων αριστερά. Φορά κατάσαρκα σκούρα γαλάζια μηλωτή που φτάνει μέχρι τις κνήμες του κι από πάνω λαδοπράσινο ιμάτιο που πέφτει έτσι ώστε να αφήνει ακάλυπτο τον αριστερό ώμο και το μισό στήθος του. με το αριστερό χέρι του κρατά λευκό ραβδί, που καταλήγει σε σταυρό και λευκό ξετυλιγμένο ειλητάριο, στο οποίο υπάρχει μαύρη μεγαλογράμματη, κατεστραμμένη στην αρχή της, επιγραφή
  • «(ΟΡΑΣΟΙΑ ΠΑΣΧΟΥΣΙΝ Ω ΘΕΟΥ ΛΟΓΕ ΟΙ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΒΔΕ)ΛΗΚΤΕΩΝ. ΕΛΕΓΧΟΝ ΚΑΙ ΓΑΡ ΜΙ ΦΕΡΩΝ. Ο ΗΡΩΔΗΣ ΤΕΤΜΙΚΕΝ ΙΔΟΥ ΤΗΝ ΕΜΙΝ ΚΑΡΑΝ ΣΩΤΕΡ». 
Το δεξί χέριτο έχει ανυψωμένο σε σχήμα ευλογίας, δείχνοντας προς τον ουρανό, απ'όπου μέσα από γαλάζια σύννεφα εμφανίζεται ο Χριστός σε προτομή με χρυσό σταυροφόρο φωτοστέφανο. Κρατά με το αριστερό χέρι κλειστό λευκό ειλητάριο, ενώ με το δεξί ευλογεί τον άγιο, ο οποίος έχοντας στραμμένο το βλέμμα του προς τον Κύριο δέχεται ως άλλος απόστολος την εντολή να κηρύττει και να βαπτίζει τους ανθρώπους.

Οι ανοιχτές φτερούγες του αγίου, καφετιές με κόκκινες απολήξεις, τονίζουν την αγγελική του ζωή «άνθρωπος μεν φύσει, Άγγελος δε τον βίον» και επιβεβαιώνουν τα λόγια του προφήτη Μαλαχία «Ιδού εγώ αποστέλλω τον άγγελον μου προ προσώπου σου, ος κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθεν σου».

Το πρόσωποτου Προδρόμου λιπόσαρκο και ισχνό δείχνει ήρεμη έκφραση γεμάτη πίστη και εγκαρτέρηση.

Τα μαλλιά και τα γένια τουαναταραγμένα χωρίζονται σε μπούκλες με τονισμένα δε περιγράμματα μοιάζουν σαν φίδια. 

Το κεφάλιτου περιβάλλεται από φωτοστέφανο που ορίζεται στο χρυσό κάμπο από διπλό χαραχτό περίγραμμα.

Πάνω από το φωτοστέφανοεπιγραφή με κόκκινα κεφαλαία γράμματα δηλώνει: «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩ(ΑΝΝΗΣ) Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ».

Κοντά στα λεπτά και άσαρκα πόδια τουβρίσκεται κόκκινη λεκάνη με πόδι, που περιέχει πλαισιωμένη από χρυσό φωτοστέφανο την κεφαλή του αγίου και δείχνει το μαρτυρικό τέλος του, δηλώνοντας έτσι και την ιδιότητα του μάρτυρα, που προσέλαβε ο Άγιος μετά την αποτομή της τίμιας κεφαλήςτου στο συμπόσιο του Ηρώδη.

Τέλος στην κάτω δεξιά γωνία της εικόνας, πίσω από τον άγιο, εικονίζεται δένδρο, στον κορμό του οποίου ακουμπά μια αξίνα που μας υπενθυμίζει τα λόγια του Βαπτιστή προς τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους «Ήδη δε και η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται. Πάν ουν δένδρον μή ποιούν καρπόν καλόν εκόπτεται και εις πύρ βάλλεται...» (Μάτθ. 3, 10).

Το όλο τοπίο με τα βραχώδη βουνά και τα λιγοστά φυτά και δέντρα δίνει την εντύπωση της άνυδρης άγριας ερήμου μέσα στην οποία έζησε ο Ιωάννης.

Στην εικόνα δεν υπάρχειτο όνομα του ζωγράφου ούτε ο χρόνος εκτέλεσής της. Οι ζωγραφικές αξίες της όμως μας επιτρέπουν να χρονολογηθεί στον 17ο αιώνα.

Προέλευση: Συλλογή Μητροπολιτικού Οίκου.
Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού
Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων
e-mail: deam@culture.gr, collections.culture.gr

www.sophia-ntrekou.gr

Δείτε σχετικά:

Μίκης Θεοδωράκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Ολέθρια τα αποτελέσματα από τη χρήση του όρου Μακεδονία

$
0
0

Ηχηρή παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη, 
για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τη μη παρέκκλιση από την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για την ονομασία των Σκοπίων, ζητά με επιστολή που δημοσιεύει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Ο μεγάλος εθνικός δημιουργός, ζητάει να μην υπάρξει παρέκκλιση από την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992, που καθόρισε την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό, σύμφωνα με το οποίο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων. 
  • «Ολέθρια τα αποτελέσματα από τη χρήση του όρου Μακεδονία»
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».

«Το να μας οδηγούν στην πτώχευσηκαι τη διάλυση 
του κοινωνικού μας ιστού, είναι ένα τεράστιο θέμα. 
Το να φτάνουμε όμως στο σημείο να απειλείται 
η ακεραιότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο 
τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος»
  • Ολόκληρη η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη:
"Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία». 
Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου». 
Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ’ ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Με μια κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σ’ αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή την χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας. 
Και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας! 
Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιτότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους στην σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας. Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατά. 
Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων που χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την ψήφο τη δική μας για να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από μια θέση υψηλότερη και ισχυρότερη, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας. 
Κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης, το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Και γι’ αυτό μην το κάνετε. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα. 
Την ίδια έκκληση που απευθύνω στην Κυβέρνηση την απευθύνω και στον λαό μας που θα πρέπει να εγκαταλείψει την νάρκη στην οποία έχει περιπέσει αυτό τον καιρό. 
Το να μας οδηγούν στην πτώχευση και τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, είναι ένα τεράστιο θέμα. Το να φτάνουμε όμως στο σημείο να απειλείται η ακεραιτότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος. Γιατί δεν θα μπορέσει να αντέξει η πατρίδα μας αν χάσει ακόμα και ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης. Υπερβολή; Σκεφτείτε μόνο, ποιος αλήθεια θα μπορούσε να διανοηθεί τον διαμελισμό της άλλοτε ισχυρής Γιουγκοσλαυίας; 
Οι καιροί ου μενετοί.
Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν -ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς- αυτό είναι ραγιαδισμός. 
Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!
Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!
Αθήνα, 7.1.2018
Μίκης Θεοδωράκης"




π. Νάρκισσος: «Άναψα τα καρβουνάκια στην άκρη του γεμιστήρα του Καλάσνικοφ, έβαλα το λιβάνι...»

$
0
0

Μελετώντας την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίαςστην υποσαχάρια Αφρική (δηλ. στις χώρες από την έρημο Σαχάρα και κάτω) διαπιστώνουμε κάτι συγκινητικό: την εμπλοκή των Ορθοδόξων Εκκλησιών στους αγώνες των αφρικανικών λαών για την απελευθέρωσή τους από τους δυτικοευρωπαίους αποικιοκράτες και ιδιαίτερα τους Άγγλους.

O π. Νάρκισσος, από την περιοδεία του στη σπαραγμένη από τους πολέμους περιοχή του Σουδάν, ιερουργούσε, αλλά δεν είχε θυμιατό. Βρήκε κάπου ένα πεταμένο Καλάσνικοφ.

Και γράφει: «Άναψα τα καρβουνάκια στην άκρη 
του γεμιστήρα του Καλάσνικοφ, έβαλα το λιβάνι 
και θύμιασα τους ανθρώπους». !!!

Απόσπασμα από: Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αφρικής

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται: «Μήπως αυτό είναι η κορυφή;»

$
0
0

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται: «Βρίσκομαι το φθινόπωρο του 1964 στις Σέρρες για συναυλία. Οι φαντάροι ουρά μπροστά στο θέατρο, δεν έχουν λεφτά για εισιτήριο».

Λέω «να μπούνε τζάμπα».

Λέει ο εφοριακός, καθοδηγημένος απ’ τους ασφαλίτες που είναι πλάι του, «πρέπει να πληρώσουν το φόρο».

«Μετράτε κεφάλια και πληρώνω εγώ», τους απαντώ.

Εκείνη τη στιγμή, μπροστά στο δισκάδικο που ήταν απέναντι απ’ το θέατρο, βλέπω να σχηματίζεται μια μεγάλη ουρά.

– Περί τίνος πρόκειται; ερωτώ.

– Ήρθε ο δίσκος του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ».

Χάρηκα. Τότε βλέπω να μπαίνει πίσω πίσω στην ουρά ένας χωριάτης μαζί με το μουλάρι του. Περίεργο. Τον πλησιάζω.

– Πατριώτη, του λέω, γιατί κάθεσαι στην ουρά; Τι πουλάνε στο μαγαζί;

Αφού με κοίταξε από πάνω ως κάτω, τέλος αποφάσισε να μου μιλήσει. Είχε, φαίνεται, το φόβο πως μπορεί να είμαι αστυνομικός.

– Μάθαμε στο χωριό ότι σήμερα θα ‘ρθει στις Σέρρες το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙκαι το χωριό μ'έστειλε ν’ αγοράσω το δίσκο…

– Ά! του είπα, σ’ ευχαριστώ για την πληροφορία.

Και σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή «Άραγες υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό να κάνεις στη ζωή σου; Μήπως αυτό είναι η κορυφή;…».

Δείτε και το Αφιέρωμα στο «Άξιον Εστί»

«Κάγκελα έπεσαν παντού»: Έφυγε από την ζωή ο Τζίμης Πανούσης †

$
0
0

Καλό Ταξίδι ποιητή της αντίστασης και του χιούμορ
Κάγκελα έπεσαν κι ήταν τα τελευταία σου.
Καλό ταξίδι στην Ελευθερία του Ουρανού 
κι ας μην πίστευες σε αυτήν †
Το Λαμπατέρ της ψυχής σου ας βρει ανάπαυση.

Σοφία Ντρέκου

«Τίποτα δεν κερδίζεις ή τίποτα δεν χάνεις. 
Μια πάλη γίνεται. Την αθανασία µόνο 
έχω κερδίσει µε τα παιδιά µου. 
Αυτό είναι µια ανακούφιση, γιατί η προσμονή 
του θανάτου είναι αυτό που µε απασχολεί, 
αλλά πάντα µε χιούμορ.» Τζίμης Πανούσης


Ο Τζίμης Πανούσης (12 Φεβρουαρίου 1954 - 13 Ιανουαρίου 2018) ήταν Έλληνας τραγουδοποιός και ηθοποιός, γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του και είχε πολλές δικαστικές διαμάχες με ανθρώπους που είχε βάλει στο... στόχαστρο του.

Ο 64χρονος Τζίμης Πανούσης υπέστη σήμερα (13 Ιανουαρίου 2018) νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου καρδιακό επεισόδιο και λίγη ώρα μετά μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης του, αλλά δεν ανταποκρινόταν. Και λίγη ώρα μετά έχασε την μάχη.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο μουσικός είχε υποστεί ανακοπή ενώ βρισκόταν στη σκηνή και τον είχε απομακρυνθεί από εκεί με ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος για λίγες μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ύστερα από κρίση κολπικής μαρμαρυγής, και «κατέρρευσε»στην σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης του στο «Κύτταρο Live Club». Τότε είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Ελπίς».

Συγκινητικά ήταν όσα εκτυλίχθηκαν στο μαγαζί, την ώρα που ο Τζιμης Πανούσης μεταφέρονταν με φορείο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο γνωστός καλλιτέχνης ήταν ξαπλωμένος στο φορείο, ενώ κόσμος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να τον χειροκροτεί, μέχρι να βγει έξω.

O Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς -τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή- στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Είχε έναν γιο και μία κόρη.

Η διαδρομή του

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς - τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή - στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Το 1973 βρήκε από αγγελία δουλειά σε περιοδεύοντα θίασο. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το θίασο για να δουλέψει ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μουσικά δηλώνει αυτοδίδακτος και παίζει λίγο απ'όλα. Πρώτες προσπάθειες στο χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα "Χαρούμενη Κουδουνίστρα"όταν ακόμα ήταν στο Γυμνάσιο. Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970 σχηματίστηκαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες από τον Τζίμη Πανούση (φωνή, στίχοι, μουσική) και τους Σπύρο Πάζιο (κιθάρα, synthesizer, έγχορδα), Γιάννη Δρόλαπα (ηλεκτρική κιθάρα), Βαγγέλη Βέκιο (τύμπανα) και Δημήτρη Δασκαλοθανάση (μπάσο). Στη συνέχεια προστέθηκε και ο Van Svarnas (σαξόφωνο).

Η πρώτη τους εμφάνισησε κοινό έγινε το 1980 στο "Skylab"στην Πλάκα, ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά είναι ο δίσκος Μουσικές Ταξιαρχίες που κυκλοφόρησε από την MINOS-EMI το 1982. Νωρίτερα (το 1980) είχε κυκλοφορήσει μία ανεξάρτητη παραγωγή σε κασέτα, το "Disco Tsoutsouni".

Στις 20 Γενάρη του 2009 κυκλοφόρησε ένα διπλό DVD με ζωντανή κινηματογράφηση της παράστασης "Της Πατρίδας μου η Σημαία", που δόθηκε το 2008 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Την άνοιξη του 2015 οι Μουσικές Ταξιαρχίεςεπανενώθηκαν για μια σειρά εμφανίσεων στο Κύτταρο μετά από 30 χρόνια απουσίας.

Πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λιγότερο με τον κινηματογράφο. Έχει μια δεκαπεντάχρονη ιστορία σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς Top FM, Κανάλι 15, Ωχ FM, Flash 9.65, 88 μισό Θεσσαλονίκης, ΣΚΑΪ 100.3FM, City FM 99.5. Η τηλεοπτική εκπομπή του Κορίτσια ο Τζίμης που επρόκειτο να μεταδοθεί από την τότε ΕΤ2 το 1995 τελικά «κόπηκε», ωστόσο στιγμιότυπά της έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεών του.

Έχουν εκδοθεί έξι βιβλίατου Πανούση, κυρίως βασισμένα στις ραδιοφωνικές του εκπομπές.

Το 1996 κυκλοφόρησε το Υγιεινή Διαστροφή (Opera), για τα 20 χρόνια της παρουσίας του, που συμπεριλαμβάνει την έκδοση σε CD του Disco Tsoutsouni και περιέχει το σύνολο των στίχων των τραγουδιών του μέχρι τότε καθώς και συνεντεύξεις, γκάλοπ κ.α.

Το 2011 παρουσίαζε καθημερινή ημίωρη ραδιοφωνική εκπομπή σατιρίζοντας πολιτικά γεγονότα με τον τίτλο "Δούρειος ήχος", με εναρκτήρια ατάκα "Αμερικανοτσολιάδες, ελβετόψυχοι, αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, ελεύθεροι πολιορκημένοι επαγγελματίες ήλθεν η ώραν σας" - "Αβάντι πόμολο !" (με μουσική υπόκρουση το "Αβάντι Πόπολο").

Πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ και wikipedia.org
Φωτογραφίες: www.google.gr Βίντεο: www.YouTube
Επιμέλεια: www.sophia-ntrekou.gr




Με την πρώτη ευκαιρία
θα σου πάρω λαμπατέρ
Για να μην κλαις που 'χουν
οι φίλες σου κι εσύ δεν έχεις...



Ένας ηθοποιός που ήταν φως: Δημήτρης Χορν (1921- 16 Ιαν 1998)

$
0
0
Ένας ηθοποιός που ήταν φως: Δημήτρης Χορν (1921- 16 Ιαν 1998)

Ήταν 16 Ιανουαρίου του 1998 όταν έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, † Δημήτρης Χορν.

«Έζησα πολύ φτωχικά στα παιδικά μου χρόνια. Νομίζω πως έπαιξε ρόλο θετικό. Θυμάμαι ότι υπήρχε μια εποχή που τρυπούσαν τα παπούτσια μου και έβαζα χαρτόνια από τσιγάρα για να τα κλείσω. Πιστέψτε με, δε με έβλαψε σε τίποτα αυτό.»


«Μη φοβάσαι το τρακ. Πηγαίνει πάντα εκεί, όπου υπάρχει ταλέντο»

Δημήτρης Χορν (1921 – 1998) Ο κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα».

Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο «Θέατρο Ρεξ» της Μαρίκας Κοτοπούλη, ως πρωταγωνιστής σε έργα, όπως «Ο πρωτευουσιάνος», «Αλάτι και πιπέρι», «Η κυρία με τις καμέλιες» κ.ά. Την περίοδο 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο της Κατερίνας, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στο «Σύζυγοι με δοκιμή». Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο μαζί με τη Μαίρη Αρώνη και λίγο αργότερα συνέπραξε με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, ενώ την περίοδο 1946 - 1950 επέστρεψε στο «Βασιλικό Θέατρο».

Ύστερα από απουσία δύο ετών στο εξωτερικό, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1953 γνωρίζει την Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους επισπεύδει το διαζύγιο της Λαμπέτη με τον Μάριο Πλωρίτη και μαζί γράφουν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκροτούν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα, όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι» και «Το παιχνίδι της Μοναξιάς». Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1959 και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στο θεατρικό σανίδι.


Μεγάλη ήταν η συμβολή του Δημήτρη Χορν και στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε μόνο σε 10 ταινίες, δίνοντας όμως ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στην «Κάλπικη λίρα» (1954), στο «Μια ζωή την έχουμε» (1955) και «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956).

Έντονη ήταν και η ραδιοφωνική παρουσία του. Εκτός από τις μαγνητοφωνήσεις δεκάδων θεατρικών έργων, είχε «περάσει» στον κόσμο με ιδιαίτερο κέφι και φινέτσα ένα «αεράκι» εβδομαδιαίων πεντάλεπτων εκπομπών, που έγραφε ο Κώστας Πρετεντέρης. Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών στην εκπομπή «Ο Ταχυδρόμος έφτασε».

Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 -1975, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Η Πολιτεία του απένειμε το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.

† Αποδήμησε 16 Ιανουαρίου 1998, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια.






Ο Δημήτρης Χορν ερμηνεύει στην γαλλική γλώσσα, το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι από τη θεατρική παράσταση "Οδός Ονείρων" 1962. Le Drame du Mauvais Acteur




    Κάλεσαν Άγγλο μακιγιέρ για να κάνει τον Χορν να φαίνεται τουλάχιστον 35 χρόνια μεγαλύτερος... «Τόσα λεφτά που πήρε αυτός να με γεράσει, δεν τα δίναμε σ’ έναν πλαστικό να με κάνει 20 χρόνια νεότερο;» Η ατάκα του Δημήτρη Χορν όταν έμαθε τη μεγάλη αμοιβή του μακιγιέρ που τον μεταμόρφωσε σε γέρο για την ταινία «Αλίμονο Στους Νέους».







Δεν αρκεί να θέλεις κάτι. Πρέπει να είσαι 
και έτοιμος να παλέψεις γι'αυτό.

Δεν είναι κακό να βασανίζεσαι. 
Κακό είναι να βαριέσαι. [Δημήτρης Χορν]
http://www.sophia-ntrekou.gr/2018/01/dimitris-horn.html

Το σκοπιανό... Το Συλλαλητήριο του Λευκού Πύργου [Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές για το «Σκοπιανό»] Ομιλητής και ο κ. Ν. Λυγερός

$
0
0

Πριν χρόνια μας είχαν πει ότι τα Συλλαλητήρια είναι άχρηστα αλλά δεν το πιστέψαμε και πήγαμε μαζί με τους άλλους να παλέψουμε δίπλα δίπλα ενάντια στη βαρβαρότητα της λήθης και το απίστευτο έγινε. Το Συλλαλητήριο άλλαξε τα δεδομένα διότι... Διαβάστε περισσότερα »

ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...!!! ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ !!!

$
0
0

Για τη Μακεδονία παλεύουμε 
επειδή είμαστε της πίστης 
και ξέρουμε ότι ο αγώνας μας 
είναι δίκαιος κανείς δεν πρόκειται 
να μας σταματήσει 
και στο Συλλαλητήριο 
δεν θα είμαστε μόνο 
δύο τρεις χίλιοι δέκα τρεις 
αλλά χιλιάδες μυριάδες 
και παραπάνω 
γιατί ο καθένας προστατεύει 
τον Ελληνισμό με το σώμα του.

ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ....!!!!!!!!!!!!! 
ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ !!!!!!!!!!


Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά 
μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. Γ.Ρ

Δείτε τα βίντεομε την ομιλία του κ. Ν. Λυγερού εδώ:
http://nikos-lygeros-poihsh.blogspot.gr/2018/01/omilia-syllalitirio-thess.html

Το ιστορικό Συλλαλητήριο, οι επεκτάσεις του και η αντίσταση του Ελληνισμού

$
0
0
Ν. Λυγερός: Το ιστορικό Συλλαλητήριο... Η μεγαλειώδης αξία του Συλλαλητηρίου το μετέτρεψε σε ιστορικό

Η μεγαλειώδης αξία του Συλλαλητηρίου το μετέτρεψε σε ιστορικό και ανέτρεψε όλες τις εκτιμήσεις της ηττοπάθειας. Η παρουσία του Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ουσία ούτε όταν περνά δύσκολα σε οικονομικά θέματα. Έτσι το ιστορικό Συλλαλητήριο... Διαβάστε περισσότερα »

Viewing all 1505 articles
Browse latest View live