είναι ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων.
Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, για τους ξένους,
γίνεται το σύμβολο μιας άλλης Ελλάδας,
μιας Ελλάδας-υπόδειγμα...
«Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης. Είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό» αναφέρει και προσθέτει:
«Είναι 6 μ.μ., χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος μετά βίας προσελκύει την προσοχή και είναι αξιόπιστος.
Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνθρωπος, με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του με την επιγραφή «Μείνετε σπίτι». Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα».Πολύτεκνος και ψάλτης
Τρυφερός οικογενειάρχης, και μάλιστα πολύτεκνος καθώς είναι πατέρας επτά παιδιών, θα μπορούσε να εικάσει κανείς γι’ αυτόν ότι με τόσες ευθύνες -επειδή επιπλέον βρίσκεται με προθυμία καθημερινά στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού-, δεν θα είχε δευτερόλεπτο ελεύθερου χρόνου. Ωστόσο, ως συστηματικός άνθρωπος ξεκλέβει λίγες στιγμές για προσωπική αγαλλίαση. Ως μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, με πολύχρονη μαθητεία και εξάσκηση, ψέλνει με ευσυνείδητη συνέπεια εκκλησιαστικούς ύμνους και τροπάρια.
Οι γονείς του Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτης και Φωτούλα, οι οποίοι ζουν στο Νεοχώρι, ένα μικρό χωριό στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας, όπου λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο παπα-Βασίλης Νάσης από το Καπαρέλι Αργολίδας.
Ο χαμηλών τόνων Σωτήρης Τσιόδρας έχει ένα χόμπι το οποίο έχει στερηθεί το τελευταίο διάστημα κι όχι μόνο της λόγω απαιτητικής ιδιότητάς του. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί.

Έναν γενναίο γιατρό που έμπρακτα και υπομονετικά μάχεται από προχωρημένο μετερίζι υπέρ της πρόληψης, του περιορισμού της διασποράς του ιού, της προστασίας των ευπαθών ομάδων και κατά της εξάπλωσης του πανικού μπροστά σε μια παγκόσμια υγειονομική απειλή. Ίσως η χώρα να χρειάζεται και άλλες τέτοιες προσωπικότητες, στις οποίες το ακαταπόνητο θάρρος δεν είναι απλώς μια κλισέ αρετή, αλλά η σχηματοποιημένη μορφή κάθε αρετής στα όρια της αντοχής της.
Σαββόπουλος «αποθεώνει» Τσιόδρα: Είναι επιστήμονας, αλλά τα λόγια του έχουν στοργή και πόνο: Τα λόγια του Διονύση Σαββόπουλου. «Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας στο σπίτι και έχουμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε. Είναι παράξενες και ενδιαφέρουσες μέρες, και πιστεύω ότι θα βγούμε καλύτεροι από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο σπουδαίος καλλιτέχνης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι από τη μια μεριά «υπάρχει ανησυχία και φόβος, από την άλλη πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κράτος, είδαμε ότι ο κόσμος μπορεί να αυτοπειθαρχεί αρκεί να του εξηγήσεις, ήταν πιο συγκινητικό το πώς ο κόσμος κατάλαβε και έκανε μεγάλο βήμα και η Εκκλησία μας έκανε τις τελετές της με κλειστές τις πόρτες για να προστατέψει την υγεία του κόσμου για να είμαστε ενωμένοι στη ζωή και στην υγειά και όχι στο θάνατο».
«Δεν χάνω τον Τσιόδρα»
protothema.gr: Ο Διονύσης Σαββόπουλος εξήρε το έργο της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας την υπευθυνότητα που επέδειξε, ενώ με εγκωμιαστικά λόγια μίλησε για τον Σωτήρη Τσιόδρα: «Κάθομαι μέσα στο σπίτι, έχω τα βιβλία μου, δεν χάνω στις 6 η ώρα ανυπερθέτως τον καθηγητή Τσιόδρα. Από τη μια του μεριά είναι επιστήμονας, ορθολογιστής, σύγχρονος άνθρωπος, θα λέγαμε της Δύσης, από την άλλη τα λόγια του έχουν στοργή, πόνο, ενσυναίσθηση που συνήθως αυτά τα πράγματα τα ταυτίζουμε με την Ανατολή. Έχουμε σύνθεση Ανατολής και Δύσης, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό σε δημόσιο λόγο. Ο πολιτικός μας βίος μέχρι τώρα δεν πέτυχε σύνθεση Ανατολής – Δύσης όπως οι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι ποιητές, οι ζωγράφοι οι μεγάλοι του τραγουδιού. Ξαφνικά στο δημόσιο λόγο έχουμε τέτοια σύνθεση από έναν άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά τι λέει, έναν επιστήμονα που δεν θέλει καθόλου να προβληθεί δεν βλέπει την ώρα να φύγει από το δωμάτιο. Δεν το είχαμε ξαναδεί».
«Με εντυπωσιάζει ότι η πολιτική ηγεσία έβαλε μπροστά τη γνώση και πάνω στη γνώση έκτισε την πολιτική, τη ρητορική της και την προπαγάνδα της... Αυτό είναι σπουδαίο, γιατί συνήθως η πολίτικη προσπαθεί να μανουβράρει τη γνώση και όχι να στηριχθεί πάνω σε αυτί. Παραδίπλα ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε να λένε επιστήμονες ότι οι Τούρκοι έχουν ειδικό DNA που δεν προσβάλλεται από τον ιό. Πρέπει να σας πω ότι τώρα που είδαμε να μπαίνει πρώτα η γνώση και επάνω να κτίζει η πολιτική, αυτό πρέπει να γίνει σε όλα, και στην Παιδεία και στο περιβάλλον, και σε όλα τα πράγματα», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι ξαφνικά είμαστε υπόδειγμα από τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου.
by Αέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr
Περισσότερα για το Σωτήρη Τσιόδρα:
Η ιστορία του Σωτήρη Τσιόδρα από το Άγιον Όρος: «Πριν 30 χρόνια, ένας μοναχός μού είχε πει…» (βίντεο) ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Η ιστορία του Σωτήρη Τσιόδρα από το Άγιο Όρος: «Πριν 30 χρόνια, ένας μοναχός μού είχε πει…» Διαβάστε περισσότερα »
New York Times: Ο Τσιόδρας είναι ταπεινός, μετριοπαθής και ένας αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός επιστήμονας: «Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες» είναι ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού... Διαβάστε περισσότερα »
Ο Ελύτης και η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τους ηλικιωμένους: Σωτήρης Τσιόδρας! Ο εξαιρετικός επιστήμονας, που διδάσκει ήθος, συνέπεια και ανθρωπιά. «Είναι σκληρό να ζυγιάζεις ανθρώπινες ζωές» και μας υπενθυμίζει ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν μας περισσεύουν και δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς. Διαβάστε περισσότερα »
Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας (Σίδνεϊ, 13 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας γιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου.[1]Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας και ζει στην Αθήνα.[2]
Από το 2010 είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν».[3]Έχει ανακηρυχθεί Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδακαι διατελεί επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας νέου κορωνοϊού στην χώρα.[4][5][6]
Βιογραφικό
Σπουδές και στρατιωτική θητεία
Αποφοίτησε το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έτος 1986 μετεγγράφη στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.[7]από όπου αποφοίτησε το Μάρτιο του 1991 με βαθμό «Άριστα» και παράλληλα το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.[1]
Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993).[1][8]Κατά το διάστημα 1991–1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.[1]Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε αντίστοιχα ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας, και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.
Μετεκπαίδευση και σταδιοδρομία
Το 1993 υπηρέτησε ως Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.[1]Κατά τα έτη 1994-1997 εργάστηκε ως εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός με ειδικότητα την Παθολογία, στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ. Από το 1997 έως το 2001, έκανε αντίστοιχη ειδίκευση στην παθολογία με περαιτέρω εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.[8][9]Τον Αύγουστο του 1997, έλαβε τον τίτλο ειδικότητας παθολογίας ΗΠΑ και αντίστοιχα το 2000, ειδικότητα λοιμωξιολογίας ΗΠΑ.
Μεταξύ 1998 και 2001 εργάστηκε ως υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τον Ιούνιο του 2001, έλαβε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Harvard.
Το 2003 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV λοίμωξη.[10]Το 2001 απέκτησε τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας στην Ελλάδα, και αντίστοιχα το 2003, τον Τίτλο Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας.
Έχει συμμετοχή σε επιτροπές εκπαίδευσης, με περισσότερες από 200 επιστημονικές συναντήσεις και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες στο πεδίο με σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη της ιατρικής.[11]
Υπουργείο Υγείας
Κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού 2019–20, ορίστηκε επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης με σκοπό την τηλεοπτική ενημέρωση των πολιτών σε καθημερινά.[12]Το προφίλ του σε συνδυασμό με την ψύχραιμη στάση ως προν την αντιμετώπιση της πανδημίας έλαβε πολύ θετικά σχόλια εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, με πολλούς δημοσιογράφους και άλλους επιστήμονες να κάνουν ειδικές αναφορές στο όνομα του για τη διαχείριση της κρίσης.[13][14][15][16][17][18]Με άρθρο της στους The New York Timesη δημοσιογράφος Matina Stevis-Gridneff τον χαρακτήρισε ως έναν από τους «ήρωες της επιστήμης στα χρόνια του κορονοϊού».[19]Κάποια ΜΜΕτου άσκησαν κριτική για παραβίαση της καραντίνας, όταν ο ίδιος εθεάθη να ψέλνει σε άδεια εκκλησία στην Αθήνα.[20][21][22]
Προσωπική ζωή
To 1995 παντρεύτηκε την Μίνα Τσιόδρα και μαζί έχουν αποκτήσει 7 παιδιά.[23]Στον ελεύθερο του χρόνο είναι ιεροψάλτης.[24]
Βιβλιογραφία και έρευνα
Η έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα έχει προηγουμένως συγκεντρωθεί σε μεγάλη γκάμα λοιμωδών νόσων, καθώς και την αντιμετώπιση τους σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την αξιολόγηση πιθανών ρίσκων με βάση την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο συστημάτων υγείας.[25]Η βιβλιογραφία του, καθώς και πολλά άρθρα του συγκεντρώνονται στην ανάλυση διαφόρων παθήσεων και προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. στον σταφυλόκοκκο, την λιποδυστροφία, καθώς και τις επιπλοκές μεταξύ καρκινικών όγκων και μυκητιάσεων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 συγγράμματα, λαμβάνοντας 5955 βιβλιογραφικές αναφορές.[11]
Ο h-indexτου είναι 36.[11]
Βραβεύσεις και διακρίσεις
1991: Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
1994 - 1996: Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.
1997: Έπαινος για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών.
1999: Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.
1999: Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.
1999 - 2001: Clinical Investigator training program Harvard-MIT.
2001: Βραβείο Maxwell Finland από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
2005: Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Εδώ οι Παραπομπές
Περισσότερα: Κορωνοϊός, Πρόσωπα
Βίντεο με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα στο Facebook
https://www.facebook.com/watch/sotiristsiodras/
...και στο YouTube
Στον «Οδηγό Καλής Ζωής» ανοίγει τα χαρτιά του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωναϊού ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Η εκπομπή το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει εκτάκτως ένα τέταρτο νωρίτερα, στις 08:45, και το πρώτο της μέρος είναι αφιερωμένο στον κορωναϊό.
Ο σεμνός καθηγητής μέσα σε 50 ημέρες γνωρίζει την καθολική αποδοχή καθώς μιλά για αγάπη, αλληλεγγύη και ίσα δικαιώματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους. Διαβάστε περισσότερα στο https://bit.ly/3eGWaar
Η πορεία του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, που
τις τελευταίες εβδομάδες όλη η Ελλάδα κρέμεται από τα χείλη του.
Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας.
«Θέλω να επικαλεστώ εδώ τα λόγια ενός από τους μεγάλους Έλληνες. Όπως εγώ ο ίδιος φτωχά τα συνδύασα. Θυμηθείτε αυτά τα λόγια κάθε μέρα από εδώ και στο εξής. «Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος» και «Πρέπει η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας». Ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας». Σάββατο 21 Μαρτίου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Βλ.: Ο Ελύτης και η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τους ηλικιωμένους
Σαββόπουλος «αποθεώνει» Τσιόδρα: Είναι επιστήμονας, αλλά τα λόγια του έχουν στοργή και πόνο: Τα λόγια του Διονύση Σαββόπουλου. «Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας στο σπίτι και έχουμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε. Είναι παράξενες και ενδιαφέρουσες μέρες, και πιστεύω ότι θα βγούμε καλύτεροι από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο σπουδαίος καλλιτέχνης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι από τη μια μεριά «υπάρχει ανησυχία και φόβος, από την άλλη πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κράτος, είδαμε ότι ο κόσμος μπορεί να αυτοπειθαρχεί αρκεί να του εξηγήσεις, ήταν πιο συγκινητικό το πώς ο κόσμος κατάλαβε και έκανε μεγάλο βήμα και η Εκκλησία μας έκανε τις τελετές της με κλειστές τις πόρτες για να προστατέψει την υγεία του κόσμου για να είμαστε ενωμένοι στη ζωή και στην υγειά και όχι στο θάνατο».
«Έχει κανείς την αίσθηση φέτος ότι ο Θεός δοξολογήθηκε μέσα στις ΜΕΘ, στους θαλαμηπόλους των νοσοκομείων... Τα αγγελούδια ήταν οι ντελιβεράδες, οι νοσηλευτές οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ. Ναι, ήταν παράξενο και ελπιδοφόρο Πάσχα», προσέθεσε.
«Δεν χάνω τον Τσιόδρα»
protothema.gr: Ο Διονύσης Σαββόπουλος εξήρε το έργο της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας την υπευθυνότητα που επέδειξε, ενώ με εγκωμιαστικά λόγια μίλησε για τον Σωτήρη Τσιόδρα: «Κάθομαι μέσα στο σπίτι, έχω τα βιβλία μου, δεν χάνω στις 6 η ώρα ανυπερθέτως τον καθηγητή Τσιόδρα. Από τη μια του μεριά είναι επιστήμονας, ορθολογιστής, σύγχρονος άνθρωπος, θα λέγαμε της Δύσης, από την άλλη τα λόγια του έχουν στοργή, πόνο, ενσυναίσθηση που συνήθως αυτά τα πράγματα τα ταυτίζουμε με την Ανατολή. Έχουμε σύνθεση Ανατολής και Δύσης, δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό σε δημόσιο λόγο. Ο πολιτικός μας βίος μέχρι τώρα δεν πέτυχε σύνθεση Ανατολής – Δύσης όπως οι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι ποιητές, οι ζωγράφοι οι μεγάλοι του τραγουδιού. Ξαφνικά στο δημόσιο λόγο έχουμε τέτοια σύνθεση από έναν άνθρωπο που ξέρει πολύ καλά τι λέει, έναν επιστήμονα που δεν θέλει καθόλου να προβληθεί δεν βλέπει την ώρα να φύγει από το δωμάτιο. Δεν το είχαμε ξαναδεί».
«Με εντυπωσιάζει ότι η πολιτική ηγεσία έβαλε μπροστά τη γνώση και πάνω στη γνώση έκτισε την πολιτική, τη ρητορική της και την προπαγάνδα της... Αυτό είναι σπουδαίο, γιατί συνήθως η πολίτικη προσπαθεί να μανουβράρει τη γνώση και όχι να στηριχθεί πάνω σε αυτί. Παραδίπλα ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε να λένε επιστήμονες ότι οι Τούρκοι έχουν ειδικό DNA που δεν προσβάλλεται από τον ιό. Πρέπει να σας πω ότι τώρα που είδαμε να μπαίνει πρώτα η γνώση και επάνω να κτίζει η πολιτική, αυτό πρέπει να γίνει σε όλα, και στην Παιδεία και στο περιβάλλον, και σε όλα τα πράγματα», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι ξαφνικά είμαστε υπόδειγμα από τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου.
by Αέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr
Περισσότερα για το Σωτήρη Τσιόδρα:



Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας (Σίδνεϊ, 13 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας γιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου.[1]Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας και ζει στην Αθήνα.[2]
Από το 2010 είναι Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν».[3]Έχει ανακηρυχθεί Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδακαι διατελεί επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας νέου κορωνοϊού στην χώρα.[4][5][6]
Βιογραφικό
Σπουδές και στρατιωτική θητεία
Αποφοίτησε το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έτος 1986 μετεγγράφη στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.[7]από όπου αποφοίτησε το Μάρτιο του 1991 με βαθμό «Άριστα» και παράλληλα το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.[1]
Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993).[1][8]Κατά το διάστημα 1991–1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.[1]Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε αντίστοιχα ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας, και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.
Μετεκπαίδευση και σταδιοδρομία
Το 1993 υπηρέτησε ως Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.[1]Κατά τα έτη 1994-1997 εργάστηκε ως εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός με ειδικότητα την Παθολογία, στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ. Από το 1997 έως το 2001, έκανε αντίστοιχη ειδίκευση στην παθολογία με περαιτέρω εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.[8][9]Τον Αύγουστο του 1997, έλαβε τον τίτλο ειδικότητας παθολογίας ΗΠΑ και αντίστοιχα το 2000, ειδικότητα λοιμωξιολογίας ΗΠΑ.
Μεταξύ 1998 και 2001 εργάστηκε ως υπότροφος ερευνητής της ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τον Ιούνιο του 2001, έλαβε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Harvard.
Το 2003 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV λοίμωξη.[10]Το 2001 απέκτησε τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας στην Ελλάδα, και αντίστοιχα το 2003, τον Τίτλο Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας.
Έχει συμμετοχή σε επιτροπές εκπαίδευσης, με περισσότερες από 200 επιστημονικές συναντήσεις και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες στο πεδίο με σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη της ιατρικής.[11]
Υπουργείο Υγείας
Κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού 2019–20, ορίστηκε επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης με σκοπό την τηλεοπτική ενημέρωση των πολιτών σε καθημερινά.[12]Το προφίλ του σε συνδυασμό με την ψύχραιμη στάση ως προν την αντιμετώπιση της πανδημίας έλαβε πολύ θετικά σχόλια εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, με πολλούς δημοσιογράφους και άλλους επιστήμονες να κάνουν ειδικές αναφορές στο όνομα του για τη διαχείριση της κρίσης.[13][14][15][16][17][18]Με άρθρο της στους The New York Timesη δημοσιογράφος Matina Stevis-Gridneff τον χαρακτήρισε ως έναν από τους «ήρωες της επιστήμης στα χρόνια του κορονοϊού».[19]Κάποια ΜΜΕτου άσκησαν κριτική για παραβίαση της καραντίνας, όταν ο ίδιος εθεάθη να ψέλνει σε άδεια εκκλησία στην Αθήνα.[20][21][22]
Προσωπική ζωή
To 1995 παντρεύτηκε την Μίνα Τσιόδρα και μαζί έχουν αποκτήσει 7 παιδιά.[23]Στον ελεύθερο του χρόνο είναι ιεροψάλτης.[24]
Βιβλιογραφία και έρευνα
Η έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα έχει προηγουμένως συγκεντρωθεί σε μεγάλη γκάμα λοιμωδών νόσων, καθώς και την αντιμετώπιση τους σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την αξιολόγηση πιθανών ρίσκων με βάση την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο συστημάτων υγείας.[25]Η βιβλιογραφία του, καθώς και πολλά άρθρα του συγκεντρώνονται στην ανάλυση διαφόρων παθήσεων και προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. στον σταφυλόκοκκο, την λιποδυστροφία, καθώς και τις επιπλοκές μεταξύ καρκινικών όγκων και μυκητιάσεων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 συγγράμματα, λαμβάνοντας 5955 βιβλιογραφικές αναφορές.[11]
Ο h-indexτου είναι 36.[11]
Βραβεύσεις και διακρίσεις
1991: Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
1994 - 1996: Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.
1997: Έπαινος για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών.
1999: Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.
1999: Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.
1999 - 2001: Clinical Investigator training program Harvard-MIT.
2001: Βραβείο Maxwell Finland από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
2005: Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Εδώ οι Παραπομπές
Περισσότερα: Κορωνοϊός, Πρόσωπα
Βίντεο με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα στο Facebook
https://www.facebook.com/watch/sotiristsiodras/
...και στο YouTube
Στον «Οδηγό Καλής Ζωής» ανοίγει τα χαρτιά του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωναϊού ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Η εκπομπή το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει εκτάκτως ένα τέταρτο νωρίτερα, στις 08:45, και το πρώτο της μέρος είναι αφιερωμένο στον κορωναϊό.
Ο σεμνός καθηγητής μέσα σε 50 ημέρες γνωρίζει την καθολική αποδοχή καθώς μιλά για αγάπη, αλληλεγγύη και ίσα δικαιώματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους. Διαβάστε περισσότερα στο https://bit.ly/3eGWaar
Η πορεία του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, που
τις τελευταίες εβδομάδες όλη η Ελλάδα κρέμεται από τα χείλη του.