Quantcast
Channel: Αέναη επΑνάσταση
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1498

Έφυγε για τον Σταυρό Του Νότου ο Θάνος Μικρούτσικος †

$
0
0
της Σοφίας Ντρέκου

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Από το 2017 είχε υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων και επεμβάσεων σε Ελλάδα και Βρετανία, χωρίς να χάνει την ελπίδα του. «Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. "Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι"που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ» έγραφε τότε ο εμβληματικός μουσουργός, κάνοντας αναφορά σε έναν από τους αναρίθμητους ποιητές που είχε μελοποιήσει.

Η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο διάστημα είχε επιδεινωθεί καθώς πάλευε αρκετό καιρό με τον καρκίνο.

«Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις 
τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».

Αυτό ακριβώς μάς έμαθε με το τελευταίο μήνυμά του στο facebook. Με τη ζωή και το έργο του και την παλικαρίσια στάση του απέναντι στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.

Ο Θάνος Μικρούτσικος

Όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της, η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα τελεστεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος (13 Απριλίου 1947 Πάτρα - 28 Δεκεμβρίου 2019, Αθήνα) ήταν Έλληνας συνθέτης, από τους σημαντικότερους της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Η ζωή και η καριέρα του

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του μουσικού και τηλεπαρουσιαστή Ανδρέα Μικρούτσικου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδέςτου σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια».



Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ ΜαγιακόφσκιΜάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτκι άλλους.
  • Οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του ριζοσπαστικού κλίματος των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων. Ειδικά η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συνοδεύτηκε από την ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.
Στη συνέχεια, με τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνέχισε να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, είχε παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» και είχε μελοποιήσει παραμύθια.

Συνεργάστηκεμε κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έγραψε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Είχε ηχογραφήσειδεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend, Legend Classics κ.α.

Είχε συνεργαστείμε πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.). Επίσης, είχε σκηνοθετήσει τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.

Είχε λάβει αξιοπρεπή αναγνώριση του έργου του στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε συμμετάσχει ή είχαν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κόνγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.)
  • Στη διάρκεια της καριέρας του κατόρθωσενα ελευθερώσει τη μορφή του ελληνικού τραγουδιού, προσθέτοντας στοιχεία από την νεοτεριστική και κλασσικιστική δυτικοευρωπαϊκή παράδοση, ενώ πειραματίστηκε με την μίξη τονικών και ατονικών στοιχείων και τη μορφική παραλλαγή.
Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

Η πολιτική του δράση

Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με το ΚΚΕ πηγαίνει πίσω στο χρόνο στα νεανικά του χρόνια, όταν έγινε μέλος του κόμματος. Στην πορεία, οι δρόμοι τους χώρισαν αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν περίοδοι που ο Θ.Μικρούτσικος συνέβαλλε σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ. Οπως άλλωστε ο ίδιος δήλωνε: «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Εκατό χρόνια ιστορία. Ενα κόμμα θυσιών, ένα κόμμα έπους».

Ξανασυναντήθηκε με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια, ενώ ήταν σταθερή η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στις συναυλίες που πλαισίωναν τα συνέδρια του κόμματος. Ο Θάνος Μικρούτσικος τιμήθηκε από το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη 12η τιμητική θέση, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο ίδιος, στην έναρξη της τελευταίας του συναυλίας, στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο αφιέρωμα στα πολιτικά τραγούδια, σημείωσε: «Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».


Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διετέλεσε, επίσης:
  • Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993
  • Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994
  • Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV (Ελλάδας) 1996-2004
  • Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
  • Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» 2002-2004
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάτρα 2006» 2003-2005
  • Για το έργο του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Το 1996 παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαγιάννη.

Τη Δευτέρα (30/12) θα τελεστεί η κηδείατου Θάνου Μικρούτσικου. Όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της, η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα τελεστεί στις 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Η ανακοίνωση, η οποία παραθέτει και το επίσημο βιογραφικό του, αναφέρει:

«Η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου με θλίψη ανακοινώνει το θάνατό του. Η ημερομηνία και η ώρα της πολιτικής κηδείας θα ανακοινωθούν σύντομα.

Θάνος Μικρούτσικος: Η πολιτική του δράση και το ΚΚΕ 



Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, προκαλώντας θλίψη στο πανελλήνιο. Εκτός από τη μουσική και το πλούσιο δισκογραφικό έργο που άφησε ως παρακαταθήκη, ήταν πάντα ένα έντονα πολιτικοποιημένοάτομο.

Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με το ΚΚΕ πηγαίνει πίσω στο χρόνο στα νεανικά του χρόνια, όταν έγινε μέλος του κόμματος. Στην πορεία, οι δρόμοι τους χώρισαν αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν περίοδοι που ο Θ. Μικρούτσικος συνέβαλε σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ. Όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωνε:

«Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Εκατό χρόνια ιστορία. Ένα κόμμα θυσιών, ένα κόμμα έπους».

Ξανασυναντήθηκε με το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια, ενώ ήταν σταθερή η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στις συναυλίες που πλαισίωναν τα συνέδρια του κόμματος.

Ο Θάνος Μικρούτσικος τιμήθηκε από το ΚΚΕμε την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη 12η τιμητική θέση, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο ίδιος, στην έναρξη της τελευταίας του συναυλίας, στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο αφιέρωμα στα πολιτικά τραγούδια, σημείωσε: «Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικουεξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το έργο του είναι αφιερωμένο «στη φροντίδα για να διαμορφωθούν άνθρωποι ικανοί να κατανικήσουν τη βαρβαρότητα, να κατανοήσουν και να αλλάξουν, να εξανθρωπίσουν τη “γη των Βησιγότθων”».

«Το έργο σου είναι βέλος πύρινο, που σκίζει τον χρόνο. Θα συνεχίζει τη διαδρομή του κι όταν θα χτίζουμε “τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια”, όταν θα δικαιωθεί ο σκοπός που αφιέρωσες το ταλέντο, το μυαλό, την καρδιά σου “στην κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει”. Το έργο σου εκφράζει την ουσία όχι μόνο μιας περιόδου, αλλά μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο, όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Θάνος Μικρούτσικος σε συναυλία στην Πάτρα 
το 2018, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο. Φαίνεται αβάστακτο, να μάθουμε να ζούμε, χωρίς εκείνον στη σκηνή. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν υπήρξε μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός και συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του. Πάνω απ’ όλα ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, σπινθηροβόλο, κοφτερό και ανήσυχο, ένας βαθιά και πλατειά καλλιεργημένος διανοητής. “Οι δημιουργοί δεν γεννιούνται, δημιουργούνται” καθώς ο ίδιος έλεγε.

Εχθρός της συνήθειας, της επανάπαυσης και της παραίτησης, αυτός ο γενναίος μαχητής της ζωής, μας καλούσε και με το παράδειγμά του να διεκδικούμε το ακατόρθωτο, να μη φοβόμαστε τον χορό “στο φτερό του καρχαρία”, αν θέλουμε να νικήσουμε κάθε καταναγκασμό, κοινωνικό ή φυσικό, ακόμη και τον θάνατο.

Στη φροντίδα για να διαμορφωθούν άνθρωποι ικανοί να κατανικήσουν τη βαρβαρότητα, να κατανοήσουν και να αλλάξουν, να εξανθρωπίσουν τη “γη των Βησιγότθων”, είναι αφιερωμένο το έργο του. Πρωτοπόρο σε μορφή και περιεχόμενο, ένα τέλειο συνταίριασμα της μουσικής με την ποίηση, αλλάζει τη φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού, ανατρέπει τις φθαρμένες αστικές αξίες, ιδεολογικές και αισθητικές, ξαφνιάζει, ταράζει και ξεβολεύει, μας υποχρεώνει να κινητοποιήσουμε τη σκέψη, για να φτάσουμε στην ολοκληρωμένη συγκίνηση, στην αλήθεια.

Αν και βαθύ, προωθημένο και απαιτητικό, κάποτε παράξενο και πρωτόγνωρο, είναι έργο γνήσια λαϊκό. Όχι μόνο γιατί το περιεχόμενό του ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και γιατί σέβεται και εξυψώνει τους ανθρώπους του λαού, αντί να τους κρίνει “αφ’ υψηλού” ως ανίκανους τάχα να συλλάβουν το νόημα της μεγάλης τέχνης. Εντυπωσιακή ήταν η απόλυτη ταύτιση καλλιτέχνη και κοινού στις συναυλίες του, ακόμη και με έργα πρωτοποριακά όπως το “Μουσική πράξη στον Μπρεχτ”, αλλά και οι τρεις μεγάλες συναυλίες με τα “Καντάτα για τη Μακρόνησο” και “Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι” που τις αφιέρωσε στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, δηλώνοντας στη συνέχεια πως αυτές ήταν οι πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του.

Έτσι δεν πρέπει να απορεί κανείς, που ένα μεγάλο λαϊκό πλήθος αγκαλιάζει χρόνια το έργο του, το έχει στα χείλη του στις απεργίες, στις πορείες, στις συγκεντρώσεις, αλλά και στα γλέντια και τις χαρές ή στις μοναχικές στιγμές της περισυλλογής και των μύχιων αγωνιών του. Αυτό το λαϊκό πλήθος δεν τον άφησε στιγμή μονάχο στη σκληρή, ηρωική μάχη του για τη ζωή, στέλνοντάς του καθημερινά κύματα αγάπης, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης, όπως θα έκανε για τον πιο πολύτιμο άνθρωπό του.

Και πώς ο Θάνος Μικρούτσικος να μην εμπνέει δυνατά αισθήματα “στον δικό του κόσμο, στους δικούς του ανθρώπους”, στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, όταν κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού με το μικρό και “εφικτό”, καλούσε μαζί με το ΚΚΕ σε πάλη για αυτό που στους πολλούς φαντάζει “ανέφικτο”, όταν σε καιρούς αντεπανάστασης σάλπιζε στο πλευρό του ΚΚΕ την αναγκαιότητα της επανάστασης, όταν πρώτος αυτός ανάμεσα στους πρώτους έδωσε το σύνθημα για να βαδίσουν και άλλοι καλλιτέχνες- δημιουργοί στον ίδιο δρόμο. Και πώς να μην κερδίζει τον απεριόριστο θαυμασμό μας όταν στα επιστημονικά συνέδρια της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ, τον Χικμέτ και στο τελευταίο, για τη νέα ελληνική λογοτεχνία μιλώντας για τον Καββαδία, θάμπωνε με την πλατειά, επιστημονική, μαρξιστική γνώση και τη διαλεκτική σκέψη του, όταν την πρώτη εμφάνισή του μετά την επιδείνωση της υγείας του τη χάρισε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εκεί όπου δυο χρόνια αργότερα με αφάνταστη δύναμη σε πείσμα της αρρώστιας του, έκλεισε για τελευταία φορά την αυλαία των συναυλιών του, ευτυχισμένος μέσα στη λατρεία του κοινού και των εκλεκτών συνεργατών του, ήσυχος “όπως εκείνοι που έχουν κάνει το καθήκον τους”.

Αγαπημένε μας Θάνο, πολύ πιο βαριά και πικρή είναι η απώλειά σου για την οικογένειά σου, την άξια σύντροφό σου Μαρία Παπαγιάννη, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Χάνουμε μπροστά τους, τα λόγια της παρηγοριάς.

Κι όμως, η αλήθεια είναι πως τον νίκησες τον θάνατο, τους “ξεγέλασες τους ουρανούς”. Το έργο σου είναι βέλος πύρινο, που σκίζει τον χρόνο. Θα συνεχίζει τη διαδρομή του κι όταν θα χτίζουμε “τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια”, όταν θα δικαιωθεί ο σκοπός που αφιέρωσες το ταλέντο, το μυαλό, την καρδιά σου “στην κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει”. Το έργο σου εκφράζει την ουσία όχι μόνο μιας περιόδου, αλλά μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο, όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ».

Η απώλειά του αφήνει ένα πελώριο κενό στη μουσική 
σκηνή, ωστόσο η παρακαταθήκη του είναι τεράστια.

Η δισκογραφία του:

1975 Πολιτικά Τραγούδια
1976 Καντάτα για τη Μακρόνησο / Σπουδή σε Ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι
1977 Φουέντε Οβεχούνα
1977 Τροπάρια για Φονιάδες
1978 Τραγούδια της Λευτεριάς
1978 Μουσική Πράξη Στον Μπρεχτ
1979 Ο Σταυρός του Νότου
1980 Ευριπίδης IV
1980 Δελτίο Καιρού
1981 Λεοντής-Μικρούτσικος: Συναυλίες 81
1982 Εμπάργκο
1983 Αυτά τα Βράδια
1983 Ιχνογραφία / Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας
1983 Αραπιά για Λίγο Πάψε να Χτυπάς με το Σπαθί
1984 Βίκτωρ & Βικτώρια
1985 Αντιθέσεις
1986 Η Αγάπη Είναι Ζάλη
1986 Έργα Ηλεκτρονικής Μουσικής
1986 Duo For Alto Saxophone / Opera For One
1987 Η Χάρις Αλεξίου Σε Απρόβλεπτα Τραγούδια
1987 Στον Μάνο Λοΐζο / Νύχτα Με Σκιές Χρωματιστές
1988 Όλα Από Χέρι Καμένα
1989 Ελλάς Κατόπιν Αορτής
1989 Όσο Κρατάει Ένας Καφές
1990 Κρατάει Χρόνια Αυτή Η Κολώνια
1990 Για Πιάνο Και Φωνή
1991 Γραμμές των Οριζόντων
1992 Music For Two
1992 Συγγνώμη για την Άμυνα
1994 Volpe D' Amore
1995 Ανάσα η Τέχνη της Καρδιάς
1996 Στου Αιώνα Την Παράγκα
1996 Τα Παραμύθια της Γαλάζιας Γραμμής
1996 Όνειρο Για Δύο
1997 Ποίηση Με Μουσική
1997 Η Ιστορία της Λούλου / Το Παραμύθι του Αρχοντοχωριάτη
1997 Ψάξε Στ'Όνειρό Μας
1998 For Sax And Strings And Love And Dreams / Warna / Irreproachable Death
1998 Slow Motion / Concerto For Guitar And Orchestra / The Hell Of A Season
1998 Στην Αγκαλιά Της Άκρης
1998 Ο Θάνος Μικρούτσικος Τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο
1999 The Return of Helen (Η Επιστροφής της Ελένης)
1999 Θάλασσα στη Σκάλα
2000 Σφεντόνα Live
2000 Ο Θάνος Μικρούτσικος στη Λύρα
2001 Του Απείρου Εραστής
2001 Οι Κυρίες Του Θάνου Μικρούτσικου
2001 Dance and Memories
2001 Στον Τόπο Μου Είμαι Τέλεια Ξένος
2001 Rhythmotropies
2002 Ο Άμλετ Της Σελήνης
2002 Όλα Τα Πρόσωπα
2002 Αυτά Που Τραγουδήσαμε
2003 Gary Burton Music Stories
2003 All That Guitar
2004 Σχοινοβάτης
2004 Arthur Rimbaud Memoires Brisees (Θρυμματισμένες Μνήμες)
2005 Σταυρός του Νότου - Γραμμές των Οριζόντων
2006 Υπέροχα Μονάχοι
2007 Για Φωνή και Ορχήστρα Legend
2007 Έργα Για Φλάουτο
2007 Πριν Από Τους 7 Νάνους - Before The Seven Dwarfs
2007 Παράξενο Δεν Είναι;
2008 Ανθολόγιο
2008 Πάμε Ξανά Απ'Την Αρχή
2009 Ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου
2009 Ανέκδοτα Τραγούδια
2009 Τους Έχω Βαρεθεί
2010 7 Έργα Αυτοσχεδιαστικής Μουσικής
2012 Εκκλησιάζουσες
2012 5 Τραγούδια Για Φωνή Και Πιάνο Σε Ποίηση Χριστόφορου Λιοντάκη
2013 Η Γη Τσακισμένο Καράβι / Ένας Κόσμος Χωρίς Ταξιδιώτες
2014 Ότι Θυμάσαι Δεν Πεθαίνει
2016 Στο Δρόμο Για Τις Βρυξέλλες

Βιβλιογραφία:
Ο Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου (βιβλίο & cd), 2009, Θεσσαλονίκη, Ιανός




Με διάχυτη την συγκίνηση στο άκουσμα της φράσης
«Γιέ μου που πας, μάνα θα πάω στα καράβια»
Νομίζω ότι όλο το μουσικό ταλέντο του Θάνου Μικρούτσικου 
στην μελοποίηση των ποιημάτων του θαλασσινού ποιητή 
Νίκου Καββαδία, ξεδιπλώνεται σ'αυτό το τραγούδι 
και στην συγκεκριμένη εκτέλεση. Δείτε τον στο βίντεο.

Καλό Παράδεισο
Αιωνία η Μνήμη †
sophia-ntrekou.gr




Ο Θάνος Μικρούτσικος σε συνέντευξη του στο BHMAgazino 
για τις σχέσεις του με τον αδερφό του, Ανδρέα.

Είδα μια οικογενειακή φωτογραφία που έχετε εδώ στον τοίχο και δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για τον αδελφό σας, τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Πως γίνεται δυο άνθρωποι από το ίδιο περιβάλλον, με κοινά – ως επί το πλείστον – βιώματα, να ακολουθήσουν τόσο διαφορετικούς δρόμους;

«Οι καταβολές μας ήταν κοινές. Δεν θα ξεχάσω όταν ήμουν στην Ασφάλεια επί χούντας, στην απομόνωση, τον βασανισμό που υπέστη ο αδελφός μου σε διπλανό κελί. Τον διέλυσαν. Αυτό το αναφέρω για το πολιτικό του θάρρος. Η κουλτούρα του δεν ήταν διαφορετική από τη δική μου, έπαιζε μπάσο στα πρώτα τραγούδια μου, παντρεύτηκε τη Μαρία Δημητριάδη, τη γυναίκα με την οποία φτιάξαμε μαζί τον τρόπο μου. Και μετά άρχισε να γράφει και αυτός τραγούδια. Εδώ είναι ένα πρώτο σημείο που έχει σημασία»

Γιατί εστιάζετε σε αυτό;

«Διότι είχε ταλέντο, αλλά διαφοροποιήθηκε για να μη μου μοιάζει. Μπορώ να ξεχάσω όμως ότι τώρα στις 11 Μαρτίου έκλαιγε σαν μικρό παιδί στο Γαλάτσι στη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ; Ο Ανδρέας είχε πάντα αμεσότητα. Μέχρι τις αρχές του ’80 έκανε μεγάλα πράγματα στο ραδιόφωνο και δεν μπορούσε να του καταμαρτυρήσει κανείς τίποτα. Η ζημιά συνέβη στην τηλεόραση και επειδή το κατάλαβε προσπαθούσε να το εξηγήσει ιδεολογικά. Εκεί με χρειαζόταν και δεν ήμουν κοντά του»

Τι άλλο δεν θα ξεχάσετε;

«Θα σας πω μια ιστορία. Το «Δελτίο ειδήσεων» είναι ένα έργο βασισμένο σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, διάρκειας πέντε λεπτών περίπου, που το έπαιζα σε συναυλίες μέχρι το 1980. από τότε και μέχρι το 2003 δεν το έπαιξα, αλλά ούτε και το άκουσα ξανά, μέχρι που αποφάσισα να το ηχογραφήσω για το CD «Ο σχοινοβάτης». Το ηχογραφώ στο στούντιο του Μεγάρου, γυρίζω το βράδυ στο σπίτι και μου λέει η γυναίκα μου να δω στην τηλεόραση τη νέα εκπομπή του Χατζηνικολάου στον Alpha, που θα εγκαινιαζόταν με καλεσμένο τον Ανδρέα. Υπ’ όψιν, είχα να μιλήσω έξι μήνες με τον αδελφό μου. Ο Χατζηνικολάου ξεκινάει την εκπομπή ρωτώντας τον φιλοξενούμενο του κάτι παράξενο: «Μετά απ’ όλα αυτά, τι μένει Ανδρέα;» – με το όλα αυτά εννοούσε τη ζωή των τηλεοπτικών σταρ. Και του απαντάει εκείνος: «Μένει μονάχα εκείνος ο πέτρινος άγγελος, ακέφαλος/ μπορείς να του βάλεις ό,τι κεφάλι θες». Έπαθα σοκ, ήταν οι στίχοι από το «Δελτίο Ειδήσεων». Πέραν της μεταφυσικής της σύμπτωσης, αν κάτι κατάλαβα στα χρόνια που πέρασαν είναι όχι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε θέση για τα κακώς κείμενα, αλλά ότι όταν προσωποποιούμε κάτι, πέραν της κριτικής, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στα επίπεδα που υπάρχουν. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Από την παλιά οικογένεια, ο Ανδρέας είναι ο μόνος που μου έχει μείνει», δήλωσε.

Επιλεκτικά βίντεο στην Μνήμη του συγκλονιστικού συνθέτη 
και αγωνιστή Θάνου Μικρούτσικου από την Αέναη επΑνάσταση



Η «Άλλη Διάσταση» υποδέχεται τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ επανήλθε στην επικαιρότητα η καντάντα για την Μακρόνησο σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Ο Θάνος Μικρούτσικος μας μιλά για το τεράστιο έργο του, τη σχέση του με τα ποιήματα του Καββαδία, τη θητεία του στο υπουργείο πολιτισμού, τον πολιτισμό και την τέχνη, τα κόμματα και τις πολιτικές τους, το τέρας της ακροδεξιάς, την αριστερά και τα λάθη της , την κατάσταση της υγείας του και δηλώνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.






Ο Θάνος Μικρούτσικος υποδέχτηκε την Λένα Αρώνη στο σπίτι του, για μια συζήτηση που ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια και έφτασε μέχρι το σήμερα. Ο αγαπημένος δημιουργός μίλησε με αμεσότητα, χιούμορ και τρυφερότητα για όλη την καλλιτεχνική και προσωπική πορεία του. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται αποσπάσματα από συναυλίες και συνεργασίες του Θάνου Μικρούτσικου. Προβλήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 6 μ.μ., στην ΕΡΤ 2.



Τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του Θάνου Μικρούτσικου στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", τον Ιούνιο του 2018 (Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Ιουνίου), θα προβάλει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018.

Στη σκηνή είχαν παραβρεθεί και είχαν τιμήσει με την παρουσία τους τον Θάνο Μικρούτσικο καλλιτέχνες που βρέθηκαν δίπλα του όλα τα χρόνια της πορείας του στον χώρο της μουσικής: ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιώργος Μεράντζας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος και η Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του συνθέτη: "Είμαι ιδιαιτέρως συγκινημένος και υπάρχουν πολλοί λόγοι. Θα μείνω όμως στο πιο σημαντικό. Κι αυτό είναι ότι θα βρεθώ στη σκηνή με πρόσωπα που περπάτησαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια του ταξιδιού και της περιπέτειάς μου στο τραγούδι. Το σκέφτηκα, τους τηλεφώνησα κι όλοι άνοιξαν την αγκαλιά τους. Μία η απάντηση: 'Θα είμαι εκεί με όποιον τρόπο θέλεις'. Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα χωριστά. Θα αρχίσω από την αρχή".



Μουσική πράξη στον Μπρεχτ - Δείτε τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου (ΒΙΝΤΕΟ)
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου δόθηκε το Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό και άνοιξε το δεύτερο κύκλο των εκδηλώσεων μπροστά στο Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Για τους σεισμούς που μέλλονται να'ρθούν».

Η συναυλία διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και την Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ και περιελάμβανε τραγούδια από τον «Κύκλο με την Κιμωλία» του Μάνου Χατζιδάκι και του Οδυσσέα Ελύτη και την «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ» του Θάνου Μικρούτσικου.

Το Α'Μέρος περιελάμβανε τα τραγούδια: «Τέσσερις στρατηγοί», «Ανάγκη να σε πάρω εγώ», «Η Μπαλάντα του Στρατιώτη», «Μια φορά και ένα καιρό», από τον «Κύκλο με την Κιμωλία». Στο τραγούδι η Άννα Λινάρδου και στο πιάνο ο Θάνος Μικρούτσικος.

Το Β'μέρος, περιελάμβανε τραγούδια από το έργο «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ». Ακούστηκαν τα τραγούδια: «Γερμανικό Τραγούδι/Το Θέατρο», «Μπαλάντα για την έγκριση του Κόσμου», «Ύμνος στον Μπέρτολτ Μπρεχτ (ορχηστρικό)», «Για τον Φτωχό Β.Β.», «Δίκαια Κυνηγημένος», «Για την Μάνα Κουράγιο (ορχηστρικό)», «Η Μπαλάντα του στρατηγού Τίλυ», «Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει», «Μπρεχτικά παιχνίδια (ορχηστρικό), «Η Μπαλάντα των μικροαστών», «Μόττο στα ποιήματα του Σβέντμποργκ», «Επιτάφιος για την Ρόζα Λούξεμπουργκ», «Εγκώμιο στην αμφιβολία», «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ'Ράιχ», «Επιτάφιο για τον Μ.», «Διαβάζοντας έναν αρχαίο Έλληνα Ποιητή», «Αυτή η ανεργία!», «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου».







Το ''Τετ-α-τετ''δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο φιλοξενούμενο από τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του '60 κατάφερε μέσα από τις συνθέσεις και τις επιλεγμένες μελοποιήσεις του να στιγματίσει την πορεία της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Αυτή την Κυριακή (14/10), υποδέχεται τον Τάσο Τρύφωνος στο σπίτι του στην Αθήνα για μια εξομολόγηση που θα συγκλονίσει και θα συγκινήσει. Ο σπουδαίος συνθέτης μιλά με ειλικρίνεια για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει με γενναιότητα, ενώ κάνει μια αναδρομή στην καριέρα και τη ζωή του και ξεδιπλώνει τη μοναδική του ματιά στα πράγματα και την επικαιρότητα. Όλα αυτά ''επενδυμένα''με τα διαχρονικά και σπουδαία τραγούδια του που όλοι αγαπήσαμε.



Τον Θάνο Μικρούτσικο, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες μας, υποδέχονται η εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017. Ένα αφιέρωμα πολύ… προσωπικό, με καλεσμένους φίλους και συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου, και οδηγό τη δύναμη του συναισθήματος.



Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ
Θάνος Μικρούτσικος (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
Θάνος Μικρούτσικος (Πρόβα) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

Βικιπαίδεια: Θάνος Μικρούτσικος

Πηγή: www.sophia-ntrekou.gr

Σχετικά:



Εξωτερικοί σύνδεσμοι:

● Θάνος Μικρούτσικος: «Από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που πεθαίνουμε, περνάνε 4.160 Σαββατοκύριακα» Όταν ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης είχε μιλήσει στο LΙFO.grγια φίλους και εχθρούς, συνεργασίες και συγγένειες, το πέρασμα από την πολιτική και τη μουσική του, με αμεσότητα και ειλικρίνεια που δεν συνηθίζονται σήμερα.

"Τον θάνατο, δεν τον φοβάμαι! ΚΑΘΟΛΟΥ! Από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που πεθαίνουμε με νορμάλ τρόπο, περνάνε 4.160 Σαββατοκύριακα. Πενήντα δύο είναι τα Σαββατοκύριακα του έτους, επί 80 χρόνια που 'ναι ο μέσος όρος ζωής, 4.160 μας βγαίνει. Εσείς, που είστε νέος, δεν βλέπετε να φεύγουν σαν νερό τα Σαββατοκύριακά σας; Φανταστείτε εμένα, που πάω στα 69. Γεννιόμαστε, εν ολίγοις, για να παλέψουμε στο ρινγκ με έναν τύπο τρία μέτρα ψηλό, γεροδεμένο, φορμαρισμένο, ο οποίος είναι προδιαγεγραμμένο ότι στον πέμπτο γύρο θα μας βγάλει νοκ-άουτ. Το στοίχημα που έχω βάλει, και μέχρι τώρα τα 'χω καταφέρει, είναι σε κάθε γύρο να του γαμώ τη μάνα! Τον κερδίζω στα σημεία και με αυτό τον τρόπο τον φρενάρω! Τι θα κάνουμε, θα χεστούμε απάνω μας; Μετά από μια τέτοια ζωή, με όλα αυτά που έκανα στα προσωπικά και στα επαγγελματικά μου, να φτάσω να του λέω: «Σε παρακαλώ, δώσε μου δυο χρόνια ακόμα;». Μη σώσει και μου δώσει!"― ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΣΤΗ LIFO. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΔΩ

● (1 Φεβρουαρίου 2014). «Θάνος Μικρούτσικος: Σήμερα είμαι μαρξιστής περισσότερο από ποτέ - Η Αυγή Online». www.avgi.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2016.


● Ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος πέθανε σήμερα σε ηλικία 72 ετών, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. www.lifo.gr



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1498

Trending Articles