Quantcast
Channel: Αέναη επΑνάσταση
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1502

Για τη φωτογραφία ντοκουμέντο στα Εξάρχεια: «Όταν είδα τι είχα τραβήξει, ανατρίχιασα…» (φωτο)

$
0
0
Σάλο έχει προκαλέσει φωτογραφία από τα επεισόδια που έγιναν   αμέσως μετά το τέλος της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλου
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. 
(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Σάλο έχει προκαλέσει φωτογραφία από τα επεισόδια που έγιναν 
αμέσως μετά το τέλος της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλου

Η αστυνομική βία καλά κρατεί... 
Η ψυχολογία αυτού του είδους ένστολων, 
χρήζει επιστημονικής εξέτασης-ανάλυσης!

Αντιδράσεις για την φωτογραφία με τη 
βίαιη προσαγωγής διαδηλωτή στα Εξάρχεια

Σε αυτή απεικονίζεται ένας ημίγυμνος διαδηλωτής στα χέρια των ανδρών της αστυνομίας, ένας εκ των οποίων τον τραβά από το εσώρουχο την ώρα που του σπρώχνει το κεφάλι προς τα κάτω.

Ο διαδηλωτής είναι χτυπημένος και όπως φαίνεται από το στιγμιότυπο έξι αστυνομικοί τον έχουν περικυκλώσει.

Η εικόνα αυτή έχει κάνει από το πρωί του Σαββάτου το γύρου των social media στην Ελλάδα και όχι μόνο με διακριμένους επιστήμονες, δημοσιογράφους αλλά και απλούς πολίτες να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την αστυνομική βία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν το μόνο που σημειώθηκε στα χθεσινά επεισόδια καθώς τα social media είναι γεμάτα βίντεο και φωτογραφίες νεαρών να βρίσκονται στα χέρια των ΜΑΤ χωρίς ρούχα.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είδε πουθενά προβλήματα και μίλησε για ήρεμες συγκεντρώσεις την ώρα που οι προσαγωγές ήταν πάνω από 50 και οι συλλήψεις 12.

«Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» – παρά τις δεκάδες προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμούς τριών αστυνομικών – εξελίχθηκαν οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

Στην ανάρτησή της η Τατιάνα Μπόλαρη αναφέρει: «Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή. Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι. Η προσαγωγή, αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟΣ! Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία, τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε, έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο. Στην δεύτερη προσαγωγή που η μπλούζα είναι πάλι στον λαιμό πρόκειται για μια γυναίκα!

«Και στις δυο περιπτώσεις, έκαναν κλοιό γύρω μας και μας έσπρωχναν με τις ασπίδες με διάφορα «γαλλικά», ο Μάριος που ήταν μπροστά μου έφαγε μια ψιλή σπρωξιά και κρατιόμαστε να μην πέσουμε σαν ντόμινο, σταμάτησαν όταν εμφανίστηκε ο «ψηλός» (αντί Δαρείου) και τους είπε μην ακουμπάτε δημοσιογράφους! (sic)

Ξέραμε εδώ και μέρες πως δεν θα υπήρχε καμία ανοχή. Δεν τολμώ να φανταστώ τι συνέβη και στους δυο πιο κάτω, εκεί που εμείς πια δεν είχαμε πρόσβαση….»

Τατιάνα Μπόλαρη για τη φωτογραφία ντοκουμέντο 
στα Εξάρχεια: «Όταν είδα τι είχα τραβήξει, ανατρίχιασα…»


Λεπτό προς λεπτό η ιστορία της φωτογραφίας στα Εξάρχεια που έχει προκαλέσει έκρηξη καταγγελιών για αστυνομική βία και εξευτελισμό - Τι διηγείται στο Dikaiologitika News η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

Αν υπάρχει κάτι που ξεχώρισε από τη χθεσινή επέτειο του Γρηγορόπουλου και τα μικρής έκτασης επεισόδια στα Εξάρχεια, τότε αυτό σίγουρα είναι μια δυνατή φωτογραφία που προκάλεσε σάλο, σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες των πολιτών για σταδιακή αύξηση της αστυνομικής βίας πληθαίνουν διαρκώς.

Το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου, όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα Εξάρχεια και στο τι θα διαδραματιζόταν εκεί με αφορμή την επέτειο Γρηγορόπουλου, συνέβη ένα περιστατικό η φωτογραφική απεικόνιση του οποίου ήρθε να βάλει φωτιά στα social media. Προκάλεσε δε, ορυμαγδό καταγγελιών και σχολίων περί αστυνομικής βίας καθώς εικονίζεται ένας νέος άνθρωπος, περικυκλωμένος από αστυνομικούς των ΜΑΤ, ημίγυμνος και ένας ένστολος να τον τραβά από το εσώρουχο από την πίσω πλευρά του σώματός του.

Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, θύμα και 
η ίδια αστυνομικής βίας σε παλαιότερα επεισόδια.

Το «κλικ της Τατιάνας Μπόλαρη έχει την δική τoυ σημασία την περίοδο όπου ο νέος, σαφώς πιο κατασταλτικός τρόπος που δρα η Ελληνική Αστυνομία στις επιχειρήσεις της είναι στο επίκεντρο της δημόσιας κουβέντας. Το Dikaiologotika News ζήτησε από την Τατιάνα Μπόλαρη να μάς περιγράψει πως τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία.

Διαβάστε τι μάς είπε η φωτορεπόρτερ για το παρασκήνιο αυτής της φωτογραφίας
«Όταν είδα το στιγμιότυπο που είχα στα χέρια μου, ανατρίχιασα. Επειδή φορούσα την μάσκα και το κράνος την ώρα που έριχνα τα «κλικ» δεν καταλάβαινα ότι τον είχαν ξεγυμνώσει ή ότι του τράβαγαν τα εσώρουχα. Το είδα όταν στάθηκα σε μια γωνία και έβγαλα την μάσκα για να δω τι έχω τραβήξει. Πρέπει να ήταν γύρω στις 22.00, μετά το τέλος της πορείας, μιας πορείας με μεγάλο όγκο, άκρως ειρηνικής και πολύ καλά περιφρουρημένης.
Το περιστατικό ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή όρμησαν στην πλατεία τρεις διμοιρίες που βγήκαν από Σπυρίδωνος Τρικούπη και Σολωμού και άρχισαν να μάς πνίγουν στα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τότε να μαζεύουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του.

Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον ...τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου.

Το παιδί να φωνάζει:«Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». Ένας γιατρός από τις ομάδες συμπαράστασης των γιατρών και δικηγόρων που είναι παρόντες σε τέτοια γεγονότα έκανε την εκτίμηση ότι έτσι όπως είδε μετά τον μικρό κάτω και πισθάγκωνα να ουρλιάζει από τον πόνο, πριν τον προσαγάγουν, πρέπει οι αστυνομικοί να του είχαν βγάλει την κλείδα.

Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στα μπαλκόνια και να ωρύεται να αφήσουν το παιδί ήσυχο.

Πέσαμε κι οι φωτορεπόρτερ γύρω να απαθανατίσουμε το γεγονός αλλά άρχισαν να μας απωθούν οι αστυνομικοί με τις ασπίδες και να μας λένε «μην τραβάτε- φύγετε».

Αφού τον πήραν και του έκαναν προσαγωγή είδαμε ότι πίσω στην πλατεία είχαν μείνει κάποια από τα ρούχα του, το ένα από τα δύο παπούτσια του, το μπουφάν, το κινητό του και κάποια άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε στους φίλους του να του τα δώσουν».

Όπως συνέχισε να μάς εξηγεί η γνωστή φωτορεπόρτερ, στο τέλος της πορείας και με την είσοδο των διαδηλωτών στα Εξάρχεια η αστυνομία ξεκίνησε μικρές στοχευμένες επιχειρήσεις αλλά «σε μια περιοχή, σε μια κατάσταση στην οποία δεν γίνονταν κανένα επεισόδιο. Μια μολότοφ έπεσε όλη κι άλλη», όπως αφηγείται η Τατιάνα, για να συμπληρώσει: 
«στην πλατεία ο κόσμος ήταν λίγος κι οι περισσότεροι άσχετοι, μερικά πιτσιρίκια και κάτοικοι, φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας αλλά σε μια πολύ χαλαρή και μη ηλεκτρισμένη κατάσταση. Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ ήμασταν περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους».
Η Τατιάνα σημειώνει ακόμα πως φαινόταν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να γίνει κάτι την ώρα που η δύναμη της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια ήταν τρομερή. «Σε κάποιες φάσεις υπήρχαν ομάδες των 10 πιτσιρικιών που κατέβαιναν με πέτρες στα χέρια κι ορμούσαν πάνω τους οι διμοιρίες. Ούτε μπουκάλια υπήρχαν, ούτε οδοφράγματα, ούτε μολότοφ, τίποτα από ο, τι βλέπουμε συνήθως» καταλήγει η ίδια κάνοντας ένα σχόλιο για το πως στην ουσία περιστατικά σαν αυτό με τον νεαρό διαδηλωτή γίνονται για να ...προειδοποιήσουν, κατά την ίδια, ποιος ο νέος τρόπος που θα δρα από εδώ κι εμπρός η Ελληνική Αστυνομία.

Πάντως, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου δεν είχε γίνει γνωστή ούτε η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. για τη συγκεκριμένη φωτογραφία που έχει ξεσηκώσει σάλο καταγγελιών αλλά ούτε και για το εάν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να ερευνήσει το θέμα.

10 συλλήψεις στα Εξάρχεια μετά την πορεία για Γρηγορόπουλο
40 προσαγωγές και συλλήψεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη.

EUROKINISSI/ARRESTS

Πενήντα άτομα προσήχθησαν συνολικά χτες το βράδυ από την Αστυνομία κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από τους προσαχθέντες, ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 10.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Συλλήψεις και προσαγωγές έγιναν επίσης στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη.

Στην Πάτρα έγιναν 19 προσαγωγές, εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις μέχρι στιγμής επτά και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί· στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, εξελίχθηκαν «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

«Από τις αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα ομάδες ατόμων, που επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων», προστίθεται στην ανακοίνωση.




























FOTOS: EUROKINISSI/ARRESTS
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών. 
Όταν η κεφαλή ήταν στην Πανεπιστημίου 
κοντά στην Βουκουρεστίου, υπήρχε ακόμη 
κόσμος που ανέβαινε την Σταδίου.



Τα παιδιά που διαδηλώνουν στις 6 Δεκέμβρη, κάθε Δεκέμβρη μετά από εκείνον τον Δεκέμβρη, είναι τα παιδιά μας: τα παιδιά σας, τα παιδιά που δεν φοβούνται τον φόβο: τα παιδιά που δεν ξεχνούν την εκτέλεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους ανθρωποφύλακες της «καθεστηκυίας τάξεως».

Είναι τα παιδιά που αντιδρούν στην τερατώδη ασχήμια του νεοφιλελεύθερου κράτους της βίας και της καταστολής - τα παιδιά που ξορκίζουν τον εφιάλτη ενός φρικτού μέλλοντος.

www.sophia-ntrekou.gr




Για τη γύμνωση ως εξουθένωση και ως «ποινή»

Fernando Botero, Abu Ghraib 52, 2005
έργο του Κολομβιανού Fernando Botero

«Ο Τσαρλς Ταίηλορ έχει πει ότι ο άνθρωπος είναι ζώο αυτοερμηνευόμενο, μα η κρίσιμη διαφορά του από τα άλλα ζώα δεν είναι απλώς η αυτογνωσία. Είναι “η αίσθηση κάποιου μέτρου”, με χαρακτηριστική περίπτωσή της τη ντροπή. “Ο πρωταρχικός τόπος της ντροπής είναι ενώπιον των άλλων, στον δημόσιο χώρο […]. Αφορά μέτρα τεθειμένα μόνο σε όντα με αυτογνωσία και προ πάντων όντα τα οποία κοινωνούν προς άλλα δια της γνώσεως του προσώπου τους”. Θανατερή στρέβλωση, λοιπόν, της επικοινωνίας πρόσωπο προς πρόσωπο, είναι η βάναυση έκθεση του προσώπου του άλλου στη δημόσια ντροπή. Εδώ το κακό δεν έγκειται στο να στερείται κάποιος τη θέα του προσώπου του άλλου (όπως εμβληματικά περιγράφει την κόλαση η αφήγηση του αββά Μακαρίου), αλλά στο να εξουθενώνεται κάποιος μπροστά στο πρόσωπο των άλλων. Μαΐστορες της απανθρωποποίησης οι Ναζί, γύμνωναν τα θύματά τους ενώπιον όλων. Και τα κούρευαν, για να τους αφαιρέσουν τη συγκεκριμένη τους όψη. Το αλλοιωμένο θύμα παραδινόταν στα μάτια των άλλων, αλλά και οι βασανιστές υποχρεώνονταν να κοιτάζουν –πρόσωπο προς πρόσωπο– τον βασανισμό. Έτσι βεβαιωνόταν ο ανδρισμός τους, καθόσον ο οίκτος και οι συσπάσεις συμπόνοιας περιφρονούνταν ως χαρακτηριστικά των γυναικών. Με αποκαλυπτικό τρόπο ο Ρούντολφ Ες, διοικητής του Άουσβιτς, περιέγραψε πώς ο ίδιος όχι μόνο διέταζε, αλλά παρακολουθούσε ιδίοις όμμασιν, για ώρες ολόκληρες, μέρα και νύχτα, το γύμνωμα των αιχμαλώτων και το μαρτύριό τους μέσα στους θαλάμους αερίων. Η ομολογία του ήταν οδυνηρά αποκαλυπτική: “Οι γιατροί μού ζητούσαν να κοιτώ, κι έπρεπε να το κάνω, διότι ήμουν αυτός τον οποίον κοιτούσαν όλοι”. Πράγματα μακρινά; Καθόλου! Εντελώς σημερινά, εντελώς εφαρμοσμένα σε σύγχρονα βασανιστήρια (όπου μάλιστα οι μειδιώντες βασανιστές βιντεοσκοπούνται δίπλα στα θύματα), εντελώς εφιαλτικά!».

Απόσπασμα από το μελέτημα: Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, «Βιβλικές και θεολογικές όψεις της ανθρώπινης όψης», το οποίο περιλαμβάνεται σε υπό έκδοση επετειακό τόμο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας για τα 200 χρόνια της (αρχικά, εισήγηση σε εκδήλωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με γενικό θέμα «Το πρόσωπο στην τέχνη και στη σκέψη», 18 Οκτωβρίου 2018).

Papathanasiou Athanasios
Θ.Ν.Π. / 7-12-2019
















Viewing all articles
Browse latest Browse all 1502

Trending Articles