Quantcast
Channel: Αέναη επΑνάσταση
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1499

Καύση Νεκρών: Υπογραφή απόφασης για Αποτέφρωση Νεκρών στην Αθήνα

$
0
0

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Υπογραφή απόφασης για Αποτέφρωση Νεκρών στην Αθήνα

«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου νεκρών στην περιοχή Ελαιώνα του δήμου Αθηναίων, ανοίγει με απόφασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Με την απόφαση αυτή δίνεται λύση σε ένα αίτημα σημαντικής μερίδας πολιτών, το οποίο εκκρεμούσε επί δεκαετίες» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δίνεται η δυνατότητα στον δήμο Αθηναίων να αξιοποιήσει κοινόχρηστους χώρους που κατέχει στην περιοχή, ξεπερνώντας τη δυσκαμψία του θεσμικού πλαισίου για ένα ζήτημα κοινωφελούς λειτουργίας. Δυνατότητα που είναι συμβατή με το νέο Προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται πλέον στις κοινωνικές εξυπηρετήσεις για τους κατοίκους».

Αλ. Τσίπρας: Η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Δήμο Αθηναίων είναι μια από τις πιο σημαντικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

«Η υπογραφή της απόφασης για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Δήμο Αθηναίων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλά ταυτόχρονα και πιο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ήταν αυτονόητο και γίνεται πράξη», αναφέρει σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


Καύση των νεκρών: Η αποτέφρωση ονομάζεται 
η διαδικασία της καύσης της σορού των νεκρών.

Διεθνώς:Στη Γαλλία η αποτέφρωση νεκρών επιτράπηκε με διάταγμα από το 1789, αλλά ρυθμίστηκε πληρέστερα με νόμο της 15ης Νοεμβρίου 1887. Στη Γερμανία διασφαλίζεται με έναν συνδυασμό διατάξεων ο σεβασμός στη βούληση του αποθανόντος και με νόμο του 1934 περί αποτέφρωσης των νεκρών εξισώνεται με την ταφή. Στην Ισπανία το θέμα ρυθμίστηκε το 1945 με τον νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας. Στη Βρετανία επιτρέπεται η αποτέφρωση των νεκρών με δικαστική απόφαση του 1884.

Κατά το 2007 εκτιμάται ότι τα ποσοστά αποτέφρωσης στη Βρετανία, στην Ελβετία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία και στη Δανία ξεπερνούν το 50%. Στην Ιαπωνία φτάνει το 99%, στην Αυστραλία το 48% και στις ΗΠΑ το 21%.

Ελλάδα: Στην Ελλάδα το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ απέστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, το 2006, επιτράπηκε και στην Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου (3448/2006, άρθρο 35) η αποτέφρωση σε όσους το επιτρέπουν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Εντούτοις δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της νομικής πρόβλεψης καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της χωροθέτησης.

Λόγοι επιλογής: Η αποτέφρωση των νεκρών τυγχάνει σήμερα μεγάλης προτίμησης σε όλο τον κόσμο για διάφορους λόγους:

Απαλλάσσει τις οικογένειες των νεκρών από την υποχρεωτική εκταφή της σορού, τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί η θέα των οστών ή η ατελής αποσύνθεσή της σορού.
Αποφεύγονται τα έξοδα κατασκευής - συντήρησης τάφου.
Αποφεύγεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (γης, και υδροφόρου ορίζοντα) των νεκροταφείων τα περισσότερα των οποίων είναι εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων και κορεσμένα.

Από την εφημερίδα «Το Βήμα», 31 Δεκεμβρίου 2006.

Ενώ τον όρο γενικά κηδείαονομάζεται το σύνολο εκείνο των φροντίδων και τελετών που γίνονται μετά το θάνατο κάποιου από την οικογένεια και την κοινότητά του. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το ρήμα «κήδομαι» που σημαίνει στη νεοελληνική φροντίζω, επιμελούμαι. (βλ. ΕΔΩ)

Με ανακύκλωση σκουπιδιών παραλληλίζει 
την αποτέφρωση νεκρών η Ιερά Σύνοδος




«Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο» απεφάνθη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην τρίτη συνεδρία της, την Πέμπτη, για τον μήνα Ιανουάριο (2016), υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα «όχι ως “στερεό απόβλητο”, όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της».

Υπενθυμίζεται, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ’ ευφημισμόν “αποτεφρώσεως” μετά την καύση της σορού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης “αποτέφρωσης νεκρών” και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων».

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η ΔΙΣ επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίας και εν συνεχεία ασχολήθηκε με το εκκρεμές νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», κατά το άρθρο 21 του οποίου καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον «τύπο τελετής της κηδείας» του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη».

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την καύση των νεκρών


Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, «με την παραπάνω γενική διατύπωση παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν διά νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σορού του».

Δυστυχώς, υπογραμμίζει σχετικά η ΔΙΣ, ορισμένοι δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση.

«Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς», σημειώνεται στο τέλος της ανακοίνωσης.

Βίντεο όλη τη διαδικασία της αποτέφρωσης

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την αποτέφρωση αντί για την ταφή ενός νεκρού, συνήθως κατόπιν επιθυμίας του εκλιπόντος. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μέχρι το 2025 περίπου το 56% των Αμερικανών θα επιλέγουν την αποτέφρωση αντί για την πολυδάπανη ταφή σε νεκροταφείο.

Στην Ελλάδα αν και έχει ψηφιστεί η εγκαθίδρυση αποτεφρωτήρα, με πολλούς «φονταμενταλιστές» να αντιδρούν επικαλούμενοι τη θρησκεία, η δημιουργία του έχει πάει πίσω. Την ίδια ώρα είναι κοινό μυστικό ότι τα οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις κηδείες και την παραδοσιακή ταφή είναι τεράστια. Μέχρι στιγμής όσοι είχαν επιλέξει την αποτέφρωση οδηγούνταν στις περισσότερες περιπτώσεις στη Βουλγαρία.

Δείτε σε βίντεο όλη τη διαδικασία της αποτέφρωσης

www.sophia-ntrekou.gr


Σχετικά Θέματα:

Επιλεκτικά Σχετικά βίντεο: Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο
















Εξωτερικοί σύνδεσμοι:
Στην τελική ευθεία για αποτεφρωτήριο στην Πάτρα
Με ανακύκλωση σκουπιδιών παραλληλίζει την αποτέφρωση νεκρών η Ιερά Σύνοδος
Να πάψουν να εξορίζονται οι νεκροί στη Βουλγαρία (Στ. Θεοδωράκης για το αποτεφρωτήριο)



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1499

Trending Articles