♀ 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ή
Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών
Οι αγώνες των Γυναικών στις άνισες κοινωνίες διότι
οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· στην ορθόδοξη εκκλησία♀
Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
Με αφορμή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και τα δικαιώματά της, ευχόμαστε σε όλες τις γυναίκες του κόσμου Καλούς αγώνεςμε την ευχή και την ελπίδα πως, δεν θα πάψουννα μάχονται για τα όποια δικαιώματά τους ♀
Η μέρα της Γυναίκαςδεν είναι μια απλή τιμής ένεκεν γιορτούλαή κάποια παγκόσμια ημέρα από εκείνες που απορείς ποιοί και γιατί την καθιέρωσαν.
Είναι η μέρα της Κλάρα Ζέτκινκαι της Ρόζας Λούξεμπουργκ.
Είναι μια πρόσκλησησε όλες τις Γυναίκες να αγωνιστούν για μια δίκαιη ανθρώπινη κοινωνία.
Στην ορθόδοξη εκκλησία δεν υπάρχει
η έννοια της Ισότητας αλλά της Ισοτιμίας
«Ὅσοι γὰρ εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε.
οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος,
οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ»
(Γαλ. 3, 27-28). “Κι αυτό, γιατί όσοι βαφτιστήκατε στο όνομα
του Χριστού, έχετε ντυθεί το Χριστό. Δεν υπάρχει πια Ιουδαίος
και ειδωλολάτρης, δεν υπάρχει δούλος και ελεύθερος, δεν υπάρχει
άντρας και γυναίκα· όλοι σας είστε ένας, χάρη στον Ιησού Χριστό.
Γι'αυτό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Γυναίκα πρέπον είναι,
να έχει την Θέση που της αρμόζει με τον Ευαγγελικό Λόγο.
Στην ορθόδοξη εκκλησία δεν υπάρχει η έννοια της Ισότητας. Μπορεί να εξασφαλίζεται η ισοτιμία των δύο φύλων, των λαών, των πολιτισμών και των φυλών μέσα στο μυστήριο της Εκκλησίας και την δυνατότητα της σωτηρίας, αλλά θέμα ισότητα δεν θίγεται.
Στην Εκκλησία βιώνουμε ένα από τους τελευταίους και θεμελιακούς για την πίστη λόγους του Χριστού: Ο θέλων πρώτος είναι, έστω πάντων έσχατος, ο δε δεσπότης ως ο διάκονος. Ας μην ανακατεύουμε λοιπόν θεωρίες με την πραγματικότητα της Εκκλησίας, γιατί έτσι προκύπτουν και θέματα και αμφισβητήσεις και ένας ψυχολογημένος κίβδηλος χριστιανισμός, πολύ προβληματικός και νόθος.
Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν τέτοια αιτήματα. Είναι εξασφαλισμένη η ισοτιμία. Και η έννοια της ισότητας είναι κοσμικό αίτημα για κοσμικές άνισες κοινωνίες.
Στην Ορθόδοξη θεολογία δεν έχουμε τον όρο ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας, παρά μόνο στο κοσμικό, κοινωνικό φρόνημα, τουτέστιν στο αστικό(συνταγματικό) δίκαιο και αλλού.
- Στην Εκκλησία, απέναντι Στον Χριστό ΟΛΟΙ είναι ΙΣΟΙ.
- Με βάση τη θέση αυτή ο Απόστολος Παύλος διακήρυξε: «Ουκ ένι άρσεν και θήλυ, δούλος ή ελεύθερος, Έλλην, βάρβαρος, Σκύθης… αλλά πάντες εις εστέ εν Χριστώ Ιησού». Δεν υπάρχει δηλ. καμιά διαφορά μεταξύ ανδρός και γυναικός, δούλου ή ελεύθερου, Έλληνα, Σκύθη ή άλλης καταγωγής ανθρώπου. Όλοι είστε ίσοι απέναντι στον Χριστό.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος τονίζει ό,τι: Ένας είναι ο Δημιουργός του ανδρός και της γυναικός και από μια σάρκα είναι και οι δύο. Προέρχονται από μία εικόνα, και υπάρχει δι’ αυτούς ένας νόμος, ένας θάνατος και μία ανάστασις. Διαβάστε: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος για την Ισότητα των δύο φύλων και την συνταγματική κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Χάρη στην ΠαναγίαΜητέρα μας, έγινε εφικτό το σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου και εξ'Αυτής πήγασαν τα κρείττονα. Προκαλεί όμως θλίψη το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παρά την συνεισφορά του γυναικείου φύλλου στην Εκκλησία, η γυναίκα αντιμετωπίζεται από ορισμένους ως άνθρωπος β'κατηγορίας.
Εκκλησιάστηκα πριν λίγο καιρό στην κώμη της Σκύδρας (κωμόπολη του νομού Πέλλας) και είδα με κατάπληξη ότι ενώ το ποίμνιο αποτελούταν κατά 3/4 από γυναίκες, κατόπιν αυστηρής εντολής του προϊστάμενου ιερέα, ήταν όλες στριμωγμένες στην βόρεια πλευρά ενώ στην πλευρά των ανδρών μετά βίας γέμισαν τα καθίσματα. Και το πιο εκπληκτικό ήταν ο ζήλος με τον οποίο εφάρμοζαν την εντολή -σχεδόν εξευτελίζοντάς τες- οι νεωκόροι και οι επίτροποι. Και νομίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Σκύδρα. Βέβαια όταν οι ναοί χρειαστούν το παραμικρό «γυναίκες τρέξτε». Ακόμη μία θλιβερή κληρονομιά της Τουρκοκρατίας που μας μεταφέρει σε προ Χριστού εποχές.
Οι αγώνες όμως των γυναικών στις άνισες κοινωνίες, έθνη και λαούς είναι τουλάχιστον πρέπον, να τιμώνται και να συνεχίζονται από τις επόμενες γενιές για καλύτερες, ανθρώπινες συνθήκες. Δηλαδή για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ».
Γι'αυτό ΚΑΙ στην Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπον είναι, να έχει την Θέση που της αρμόζει με τον Ευαγγελικό Λόγο.
«οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς
ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ». (προς Γαλάτας 3, 28).
• Η Μέρα της Γυναίκας: Δεν είναι γιορτή, είναι υπενθύμιση
• 11 Φεβρουαρίου 1934 πρώτη φορά ψήφισαν οι Ελληνίδες:
Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να
μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Διαβάστε περισσότερα »